
Majoritatea școlilor cu predare în limba germană nu respectă legea și nici dreptul minorității de a primi integral instruire în limba maternă, dar Ministerul susține că ele își păstrează statutul pentru că „elevii nu pot fi privați de acest drept”
Liceele și școlile cu predare în limba germană sunt obligate, prin lege, să predea toate disciplinele în această limbă. Cu toate acestea, datele disponibile privind predarea în școli cu secții germane arată că cele mai multe unități de învățământ de acest fel nu îndeplinesc condițiile legale, iar multe predau mai puțin de jumătate dintre discipline în limba germană, unele chiar și numai 2-3 materii. La solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației și Cercetării justifică neîntrunirea condițiilor legale și lipsa predării în limba germană prin obligația constituțională de a oferi instruire în limba minorității respective.
Deși Legea învățământului preuniversitar 198/2023 și Constituția României vorbesc despre obligații legale și drepturile minorităților de a primi instruire în limba lor, MEC apelează, în răspunsurile sale, la o convenție europeană care vorbește despre acordarea instruirii în limba maternă „în măsura posibilului”.
- Predarea în școlile de limba germană a atras atenția, în ultimul deceniu, mai ales prin prisma activității fostului președinte Klaus Iohannis. Acesta a ținut blocat postul de profesor de fizică – predare în limba germană, la Colegiul Național Samuel von Brukenthal din Sibiu, timp de 27 de ani. Postul a devenit vacant în momentul în care acesta s-a pensionat din postul de profesor, acum un an. Din informațiile Edupedu.ro, disciplina Fizică nu a fost predată în limba germană, la acest colegiu, în ultimii ani.
Unitățile de învățământ care acum au statut de școli cu predare în limba germană, dar nu predau decât parțial în această limbă, nu răspund, practic, dreptului constituțional de învățare în limba maternă. Dar, potrivit argumentației MEC, ele nu pot deveni școli cu predare bilingvă sau în limba română deoarece consecința ar fi chiar privarea elevilor de un drept constituțional – detaliat mai jos.
Ce spune legea și care este situația învățământului în limba germană
Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar prevede, la art. 60 alin. (1):
- „(1) În cadrul învățământului preuniversitar cu predare în limbile minorităților naționale, toate disciplinele se studiază în limba maternă, cu excepția disciplinei Limba și literatura română.”
Aceeași lege prevede la art. 59 alin. (1):
- „Persoanele aparținând minorităților naționale au dreptul să studieze și să se instruiască în limba maternă, la toate nivelurile, tipurile și formele de învățământ preuniversitar, în condițiile legii.”
Această prevedere este legată de dreptul la învățătură garantat prin Constituția României, care, la art. 32 alin. (3), prevede:
- „Dreptul persoanelor aparținând minorităților naționale de a învăța limba lor maternă și dreptul de a putea fi instruite în această limbă sînt garantate; modalitățile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.”
Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației și Cercetării să precizeze, în cazul școlilor și liceelor publice / al secțiilor de limbă germană, care sunt ultimele date oficiale cu privire la materiile predate în această limbă, în condițiile în care legea impune ca în astfel de cazuri toate disciplinele să fie predate în această limbă.
Citește articolul integral pe Edupedu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.