G4Media.ro

Malurile lacului Techirghiol au secat pe o porțiune de aproape 100 de…

Sursa Foto: stirileprotv.ro

Malurile lacului Techirghiol au secat pe o porțiune de aproape 100 de metri / Specialiști: Procesul este benefic pentru calitatea nămolului. Acum este mai concentrat în săruri și minerale

Temperaturile ridicate au făcut ca apa din lacul Techirghiol să se retragă. Pontonul din centrul localității stă acum pe bolovani. Malurile lacului Techirghiol au secat pe o porțiune de aproape 100 de metri. Au început să apară crăpături și să crească plante printre ele, transmite site-ul știrileprotv.ro

Autoritățile locale nu au ce să facă. Lacul se va umple doar dacă plouă. Partea bună este că celebrul nămol sapropelic se regenerează acum mult mai bine. Concentrația de săruri este mai mare în apă, iar astfel nămolul e mai bogat în minerale.

Iulian Soceanu, primarul din Techirghiol: „Este în cele mai bune condiții de a se crea în continuare. Este un efect natural. Calitatea apei a crescut foarte mult. Nămolul nu este în pericol”.

Pentru a-i ajuta pe turiști să se relaxeze în continuare la plajă, administratorii Sanatoriului Balnear aduc nisip.

Ciprian Ripiciuc, șef de serviciu al Sanatoriului Balnear: „Noi, aici, la plajă, completăm anual cu nisip. S-a retras apa undeva la 6-7 metri. E secetă de ani de zile, în Dobrogea nici măcar nu a nins de vreo cinci ani de zile, de plouat mai deloc și normal că apa lacului se retrage și seacă lacul”.

Nămolul folosit la tratament este adus din mijlocul lacului, zona neafectată de secetă. De trei ori pe zi, o ambarcațiune cară nămol la mal.

Roxana Țucmeanu, managerul Sanatoriului Balnear: „Zăcământul de nămol exploatat este protejat de un strat de apă”.

Doinița Oprea, medic al Sanatoriului Balnear Techirghiol: „Are o compoziție unică în lume, bogat în săruri minerale, care au proprietăți antiinflamatorii, antialgice, miorelaxante, fiind un tratament pe care noi îl aplicăm și îl recomandăm pacienților cu afecțiuni reumatice, care prezintă afecțiuni ale coloanei vertebrale, spondiloze, discopatii sau chiar hernii de disc în faze cronice”.

Zilnic sunt extrase 24 de tone de nămol de la zece metri adâncime.

Citește integral pe știrileprotv.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. și tu Brutus … mal = „Margine (îngustă) de pământ situată (în pantă) de-a lungul unei ape.” Un mal nu poate seca pt că prin definiție el e „secat”!!!

  2. Daca pana si malurile au secat e clara treba.
    Pocaiti-va!

  3. Probabil, cel mai bun și mai bun nămol este atunci când lacul seaca in totalitate și dispare.

    • nu există o altfel de secare, decât în totalitate!!!

    • @donQ_ “nu exista…’

      M-am gândit eu ca este greșit explicat in Dicționar, unde se zice [despre rau sau lac] “A-și pierde total sau parțial, definitiv sau temporar apele” .

      Dar, dacă va veți adresa Academiei Romane, cred ca sensul cuvântului ar putea fi schimbat conform definiției pe care cu amabilitate o oferiți.