G4Media.ro

Mamaia sau Grecia? Unde e mai convenabil să ne petrecem ultimele săptămâni…

sursa foto: Cititor G4Media

Mamaia sau Grecia? Unde e mai convenabil să ne petrecem ultimele săptămâni de vacanță în funcție de prețurile la mâncare, cazare și calitatea serviciilor

Suntem la mijlocul lunii august, către sfârșitul sezonului estival 2021, al doilea desfășurat sub restricțiile impuse de pandemia COVID-19. Segmentul Horeca a fost unul dintre cele mai afectate în această perioadă, iar hotelierii și patronii de restaurante din stațiunile Europei caută să atragă pe ultima sută de metri un segment cât mai mare din felia turiștilor care nu se tem să călătorească.

G4Media a comparat prețurile din stațiunea Mamaia cu cele din zona Sarti, o stațiune grecească situată la 900 de km în sudul litoralului românesc.

La o primă răsfoire a meniurilor din Sarti (medie din punct de vedere al prețurilor stațiunii, la fel ca zona Cazino în Mamaia), se observă că există o mare diferență între costurile băuturilor pe care o familie le poate comanda: o apă plată sau minerală la 500 ml costă în jur de 2,5 lei în stațiunea grecească, iar în Mamaia între 8 și 9 lei. Același raport se păstrează și în privința cafelei sau sucului, în timp ce o bere costă 7,5 lei în Sarti și peste 10 lei în Mamaia.

Apoi, specialitățile grecești din legume nu depășesc 30 de lei, cele care conțin și carne sau umplutură de brânză (inclusiv supele de pește sau cele cu carne) nu depășesc 35 de lei, iar garniturile de cartofi, ardei, vinete sau dovlecei prăjiți costă maximum 15 lei. De precizat este că turiștii români merg în număr atât de mare în această zonă a Greciei, încât majoritatea tavernelor au meniurile scrise în limba greacă și în limba română, în loc de limba engleză.

În același timp, în zona Cazino din Mamaia specialitățile autohtone care conțin carne nu sunt mai ieftine de 80-100 de lei (fiind singurele care nu au porții de 300 gr., precum majoritatea felurilor de mâncare, ci 800-900 gr.). În privința garniturilor și a supelor prețurile sunt similare. Ceea ce diferă însă sunt cantitățile per porție care ajung pe mesele turiștilor. O familie recent întoarsă din Sarti a povestit pentru G4Media că 3 persoane comandau 2 porții, fără gustări, startere sau aperitive, pentru a nu face risipă de mâncare: ”Porțiile erau prea mari, astfel că ne săturam trei persoane cu două porții, feluri principale de mâncare”, au explicat aceștia.

În Mamaia, un fel principal are în jur de 300 de grame și costă, în medie, 40 de lei, la fel ca specialitățile din grill din Sarti, unde o porție de carne la grătar sau rotisor variază între 31 și 38 de lei, în funcție de sortimentul ales (pui, porc, vită Angus, miel etc).

O porție de pește în Sarti costă între 27 și 40 de lei porția, iar fructele de mare variază între 31 de lei (scoici, calamari) și 55 lei (creveți, alte fructe de mare). Un platou cu mix de pește nu depășește 40 de lei. În privința scoicilor, în Mamaia, o porție de 450-500 gr. costă începând de la 30 de lei, în timp ce, cu aceiași bani, primești o porție de 900 gr. la tavernele din Sarti. O porție de 200 gr. de pește este minimum 30 de lei (hamsia), iar 150 gr. de caracatiță sau calamar costă între (minimum) 50 și 70 de lei. Un platou de 500 gr. de mix de pește și/sau fructe de mare pornește de la 100 de lei în Mamaia.

O noutate ar fi că în zona Cazino, altădată elegantă și exclusivistă, au apărut panouri cu oferte la mâncare de tipul ”meniul zilei”, dar care nu le oferă turiștilor sortimente variate de mâncare sau specialități ale zonei, ci se rezumă la piept de pui la grătar, ceafă de porc sau cârnați cabanos, cu cartofi prăjiți, salată de varză și chiflă.

O altă noutate ar fi că turiștii care vin cu mașina în stațiunea Mamaia și nu au parcarea asigurată de hotelieri vor scoate din buzunar aproximativ 100 de lei zilnic pentru a plăti un loc de parcare pus la dispoziție de Primăria Constanța.

De menționat ar mai fi că în sudul stațiunii Mamaia există o zonă cu autoserviri, acolo unde prețurile sunt puțin mai mici decât cele din restaurantele de la Cazino, dar și o zonă mult mai piperată, în nordul stațiunii (zona de cluburi), acolo unde calitatea serviciilor este mai ridicată, plajele sunt mai elegante și curate, dar și prețurile sunt pe măsură: cu 50% mai mari decât în zona media, din jurul Cazinoului.

În ce privește cazarea, prețurile la hotelurile din Grecia nu diferă față de cele din Mamaia (au fost comparate aceleași categorii în ce privește numărul de stele), cu mențiunea că un hotel de 3 stele din Grecia este net superior unuia de 3 stele din Mamaia în privința calității serviciilor oferite.

Astfel, în timp ce pe litoralul românesc, o cameră la un hotel de 2 stele costă între 500 și 600 lei pentru 2 nopți, într-o cameră de 15 mp, fără WiFi, doar cu un televizor cu tub și un mini-frigider, pe litoralul grecesc nu am identificat hoteluri de 2 stele pe site-urile de rezervări.

Un apartament cu două dormitoare, într-un hotel de 3 stele, pentru 2 nopți, costă între 2200 lei și 4000 de lei. În Constanța, un hotel la 8 km de Mamaia, 1 cameră pentru doi adulți, fără mic dejun inclus, costă 950 lei. Prețurile sunt similare cu cele din Grecia, în aceeași perioadă.

Într-un hotel de 4 stele, pentru o cameră rezervată timp de 2 nopți, 2 adulți vor plăti între 1235 lei și 1470 lei. Nu există camere sub 700 lei la această categorie, la fel ca în Grecia.

În hotelurile de 5 stele, pentru 2 nopți, 2 adulți vor plăti 10.450 lei. Cele mai multe oferte sunt în jur de 6000 lei/ 2 nopți. La această categorie de lux, diferența este că în Grecia oferta este mult mai variată decât în stațiunea Mamaia, cu prețuri începând de la 300 de euro la 3000 de euro pentru 2 adulți, timp de 2 nopți. Spre exemplu, unele pachete all inclusive variază de la 400 la 700 de euro cazare pentru 2 nopți, 2 adulți.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

45 comentarii

  1. Hmmm, ce dilema, oare unde? Hai bre, voi sinteti oameni seriosi cu intrebarile astea?

    • La Mamaia poți merge o singură zi sau la sfârșit de săptămână, este aproape.
      La Mamaia se ajunge pe autostradă sau cu trenul.

    • Pe autostrada aia unde circula toți bombardierii în sens invers la primul blocaj? Sau cu trenul ala care face 24h dacă vine din nordul tarii?

    • Cum adica????
      Astazi sunt 300 de mii pe Litoral.
      Alegerea a fost facuta.

    • Cu avionul oricum mor toți atunci când cade.

    • Litoralul romanesc a fost stricat de către meltenii din sudul țării, in special din bucurește, care spala bani și strica preturile pe litoral! Dar voi fraierilor, mergeți în continuare la mare in Romania, macar nu ne faceți de ras tara pe alte meleaguri ale planetei !

  2. Deci Grecia 😀 Thanks

  3. In tara puscariasului Catu nu merita sa faci concediul.

    • Si a prostilor ca andreiuț.
      Mi-e sila de citzu, dar de d-astia ca tine m-as feri ca de ce lasa cainii pe trotuar.

    • Vezi ca iti plezneste o vena.

    • @zeb

      Sper sa dai faliment in mamaia si sa ai parte doar de tigani:)

      Sending prayers 🙏 ❤

    • SEB este un buticar ofticat :))

    • alexutzule, lasa-ma ca si-asa nu sunt eu prea bine, nu ma mai blestema si tu. Am vrut sa spun ca nu e vina exclusiva a incapacitatii lui citzu de a face ceva constructiv, asa cum cred ca vrea sa dea impresia andrei. Asta nu imi place, ca nu se da vina pe tot lantzul rahatului care a distrus litoralul românesc: toti politicienii de mana cu profitorii si borfasii „oameni de afaceri” laolalta cu lipsa bunului simt al multor lucratori din HORECA.
      Nu am nici o afacere pe nicaieri, stai linistit, sunt doar o nulitate care mai comenteaza uneori.

    • Bai nea ardei, si zici ca din cauza lui Catu te prostesc buticarii de pe litoral de vreo 30 de ani incoace?
      Eu zic ca nu. Prost e cel care da nu cel care cere.
      De-asta prostii se ingramadesc la Ecoli pe litoralul aurolacilor autohtoni, daco geti pur sange.

  4. O scapare (preturile la sezlonguri) si o eroare (unde a gasit autoarea bere in Sarti la 1.5E ?). In rest, totul corect.

  5. Plus mizeria din mamaia.
    Mai multe chistocuri de tigara deca nisip pe plaja

  6. Nu este relevantă doar analiza prețurilor.
    Trebuie să comparați numărul de cocalari pe mp.
    Bani mai câștigi, dar cocleții îți pot face concediul un calvar: manele, flegme pe stradă, burți goale în sala de mese, înjurături birjărești lângă copii și multe alte delicii.

  7. Debordam toți de patriotism… Cred ca țara noastra(România) oferă peisaje, locuri și chiar condiții de concediu excelente. Dacă îți dorești sa petreci o vacanța pe litoralul românesc și te documentezi din timp găsești un raport calitate-preț foarte bun. Autorul articolului compara mere cu pere… Mamaia este stațiunea cea mai scumpă de pe litoralul românesc. In Grecia sunt stațiuni unde prețul mediu al berii este de 6 euro și al nopții de cazare de 300 de euro. Așadar… Hai sa ne descoperim țara, sa fim mândrii de ea și sa nu ne mai plângem!!!

    • Mi se pare ciudat ca in presa românească, tot timpul citești numai articole despre cât de groaznic este sa mergi la mare in România si cum e mai bine sa mergi la alții. Parca ar fi plătiți sa facă asta, sa meargă lumea in alta parte. Si in plus compara mere cu pere: cea mai scumpă stațiune din România, Mamaia cu una din cele mai ieftine din Grecia.
      Eu personal, merg pe plajele sălbatice din Delta Dunarii, nu e nici multă lume, apa e albastru Azur, nisip fin si mănânci peste proaspăt la cherhana.

    • Furi curent grav si exemplul tau este tendentios pt ca sunt cazarivde la.40e in sus

      Hai sa facem o paralela cu preturile din mamaia unde sunt cazRi si la 3000e pe noapte……

      Stai tu in cocina din romania, asa poate vor ajunge mai putini romani nespalati in grecia

    • @zimbru, personal merg pe plajele salbatice din Grecia, dar stii de ce?! Pt peisaje. Stau 2 saptamani sin 14 zile merg pe 14 plaje diferite cu apa limpede de imi vad degetele de la picioare cu apa la gat. Nu am mai fost pe litoralul romanesc din 2009 si nici nu am de gand

  8. Fără discuție Grecia.Un răspuns ptr Andrei.Catu a băut fara de tine care te droghezi

  9. Dupa multa multa vreme am ajuns anul trecut in Mamaia – baiatul nostru avea sub 1 an, am zis ca mergem cu prieteni sa fim cativa cu copii. A fost cum a fost, pandemie, mai putina lume.
    Anul asta am mers iar, gandindu-ne ca nu e chiar asa rau.
    Dar dupa experienta de anul asta am hotarat toti (4 familii) ca anul viitor mergem in Grecia fara discutii.

    Explica cineva mai sus foarte bine ca nu poti sa compari doar preturile (Romania pierde detasat) ci si nivelul de civilizatie (Romania pierde iar clar). Iar in Grecia daca stii unde sa mergi nu mai dai de romani nespalati nicaieri.

    La lidl, la mega, la cherhana in romania peste tot dai de neciopliti.

  10. In Sarti nu as merge dar la nivel de balci este o comparatie corecta, de cativa ani aleg Grecia pt liniste, vreau ca in concediu sa fiu relaxat lucru care nu mi se intampla in Romania. Din pacate la noi nici macar daca platesti nu ai garantia ca vei primi o masa buna. Din pacate la noi pt persoanele sensibile nu recomand, faptul ca apa nu este asa sarata si se face pipi in apa si se deverseaza apa de la hoteluri in mare in fiecare an prietena facea infectie urinara de la ecoli, de cand mergem in alta parte nu mai avem problema asta.

  11. Croația.

    Nu vei vedea acolo urmă de turist român necivilizat, meltean și care merge doar la chelfăneală la all-inclusive.

    • Si care e problema cu all-inclusive, elitistule? Pentru tine a merge la all-inclusive e un criteriu de a categorisi oamenii in melteni si non-melteni? E adevarat ca tu nu ai ce cauta la all-inclusive, nu prea se serveste carne de om acolo, asa ca ramai la carciumile tale exclusiviste.

  12. Dacă te dau banii afară din casă, îi poți risipi oriunde în lume, inclusiv la Mamaia. Dacă ești realist și cumpătat, constați că la noi e mai ieftin. Exemplu personal, vara asta, Mamaia, 8 zile/2 persoane, iulie:
    drum dus/întors cu trenul (din Bv) – 290 lei
    autobuz Constanța-Mamaia – 3 lei/două călătorii
    cazare 4* foarte ok, zonă liniștită, vedere la mare, mic dejun – 2200 lei (early booking)
    prânz împinge-tava – 40 lei/pers/zi (320 lei/sejur)
    plajă la cearșaf (foarte faină plaja extinsă, liniște, distanțare) – 0 lei
    Total: 2816 lei (aprox. 600 euro)
    Nu spun că ar fi de preferat în locul litoralului grecesc, dar cu siguranță poate fi mai ieftin, la o calitate bună.

    • Calculul tau e putin nerealist.
      Ai pus doar pranzul? Aveati cumva demipensiune?

      Beri, cafea, suc din timpul zilei + micile gustari.
      Seara iesire, la o plimbare 🙂

    • Da, am pus doar prânzul, pentru un calcul orientativ. Evident, au mai fost si altele, mici gustări, inghetata, fructe, apă, bere… Dar am cheltuit puțin, asta era ideea. Nu suntem la cură, așa e felul nostru, mâncăm mai moderat. Nici exemplul din articol nu conține 100% cheltuieli.

  13. In zona Mamaia mi-as petrece concediul DOAR DACA AS FI PLATIT. Nesimtirea romanilor privind preturile si comportamentul au devenit proverbiale. Nu inteleg nici in ruptul capului ce dracu’ gasiti asa senzațional in haznaua numita Mamaia si nu numai.

    • Adevarul e ca eu sunt mai boier. La Mamaia nu ma pot da jmecher cu BMWu meu din 2005, sunt altii mai tari. Dar in Grecia sunt rege, ma sterg la fund tot la 3 zile

    • Se cam compara mere cu pere asa cum ii place romanului sa o faca. In grecia sezonul este mult mai lung, se recupereaza invesitia repede, la noi sezonul are 3 luni maxim, ca urmare e mai greu sa recuperezi investitia.
      Daca te documentezi bine, cred ca e ok si pe litoralul romanesc. Dar asa facem noi in general, distrugem tot ce e romanesc.
      Haideti sa ne respectam mai mult tara in care traim! Schimbarea incepe cu fiecare dintre noi! Daca doar ne dam in cap, nu o sa ajungem nicaieri!

  14. Haiducie si batjocora pe banii tai ! Aia primesti pe litoralul romanesc ! Nu spun ca in Grecia e paradis dar oricum e mult mai bine ! Lasati-ma cu patrihotismul ! In mamaia toti te fura ,incepind cu parcarea,hotelul,plaja,masa plus haiducii soselelor ! Cel ma bine este in Turcia ! Esti tratat ca un sultan ! Daca mergi la all inclus ai totul gratis ! In Grecia si Romania umblii cu banii dupa tine plus ca nu vezi ce maninci decit cind vine cu mancarea la masa !

    • Du te la otomani daca asta iti place…vrei slugi la pucioarele tale pt 1-2 dolari…te simti bogat acolo…Europa are alte valori si cultura…sigur, nu cea estica care seamana f mult cu Turcia la estetica si mentalitate nationalista, report bogati/saraci, etc…

    • Absolut toți otomanii sunt amabili, fata de ce primești la noi.
      Anul trecut am fost forțat de împrejurări să fac concediul in Mamaia. Mă bucur că anul asta nu am mai fost nevoit. La 4-5 stele nu ai ce căuta fara 2000 de euro. Asta in condițiile in care faci o zi cu trenul sau multe ore cu mașina. Cu 1800 de euro la otomani, ai cu mult peste condițiile de la noi, fara disconfortul mersului cu mașina sau trenul.
      Mai gândește-te înainte să comentezi sau chiar sa mergi in TR macar într-un concediu.
      E ușor de vorbit din experientele altora, dar nu faci decât să poluezi zona de comentarii in felul asta.

    • In plus, confunzi slugărnicia cu amabilitatea.
      Mi se pare normal ca toți angajații să fie instruiți sau sfătuiți să fie amabili cu clienții.
      Altfel, de ce ți-ai petrece concediul într-un loc care nu e ospitalier?

  15. Berea in Sarti 7,5 lei? Poate doar Argus prin LIDL la 0,33.
    Pe plaja sub 3 euro nu cred ca gasesti.

  16. Eu unul prefer Spania. Daca vrei sa uiti de problemele cotidiene cred ca e locul ideal. Relaxare, mancare buna si nu ai parte de manele sau cocalari. Daca vorbesti engleza, chiar nu te deranjeaza nimeni.

    • Si in Bulgaria in anumite locuri e mai bine decat pe litoralul romanesc…tot sezon scurgere au si ei dar sunt mai logici in toate dar sigur, tot balcanici intrati cu forta in Europa…

    • ***Tot sezon scurt

  17. Ne-am hotărât, cel puțin 10 ani să nu mai vizitam litoralul de la Românica…
    Încurajăm pe oricine să încerce și în altă parte, la noi este bătaie de joc (infrastructura rutieră- varză, servicii-praf, nu ai ce să faci… decât: plajă -nașpa, apă-nașpa, si papa- tot nașpa…in rest nimic)/ paradoxal la preturi cel puțin duble față de alte țări!
    Nu înțeleg de ce se duc atâția oameni, așa nu o să se schimbe nimic…singura șansă pentru turismul din țara noastră este să aibă „pauză”de turiști cel puțin 10 ani….poate așa o să le vină mintea la cap celor care ne fac vacanțele un calvar an de an.

  18. Mamaia claaaar.
    Ca ne plac micii, berea diluata, manelele si nesimtirea bombardierilor. Lehamitea ospatarilor, mizeria din statiune si mucurile de tigara de pe plaja.

    E un vis, Romanian Dream!

  19. Atat de rau o duce HORECA, intrucat in ultimele luni, dupa perioadele in care au fost inchisi fie total, fie partial (adica numai in interior, terasele fiind deschise) unii proprietari de restaurante pe care ii cunosc si-au schimbat masinile de cativa ani vechime cu masini noi. Exemple concrete: Audi A6 Allroad inlocuit cu Audi Q8 nou, Mercedes S350 inlocuit cu Mercedes S65 AMG nou. Ma intreb la ce or fi folosit ajutorul financiar primit de la guvern….

  20. In Romania, producatorul de bunuri, prestatorul de servicii indeosebi, pers juridica sau particulara, inclusiv fermierii, taranul, vor sa castige in cateva luni, cea ce in alte state castiga in ani .
    Uitati va la: – patronii din Horeca, majoritatea, cea mai favorizata categorie din romania . Profituri nereflectate in acte la f multi, imense, subventii imense in pandemie, salariati cu salariu minim si parttime, la negru, preturi si tarife la hotelurile romanesti, ca la Malibu si monte Carlo , conditii 0 zero .
    Pai conditiile pt vacantele di Grecia, Bulgaria, Serbia etc , sunt incomparabile cu mult mult mai bune , duble, triple fata de cele de la noi .Iar preturile de 2 -3 ori mai mici .
    Uitati va ce fel si cate masini au familiile lor, Efectiv este un jaf asupra cetateanului roman, dar care merita sa i se faca acest jaf , pt ca ar putea alege locatii din afara mult mai bune si ieftine .
    Iar daca romanii prefera aceste locatii scumpe din tara, si cu conditii sub cele din afara, poate ca si multi castiga banii la negru . Si asa este . Sa mearga un reporter in un oras mic, la tara, sa vada el ca nici un prestator , meserias, taximetrist nu da vreun bon fiscal, micul butic , pietarul, nu da bon fiscal .
    Sau sa ne uitam la fermierii care au firme sau diverse forme de asociere , la cea ce au domniile lor cu familiile lor in patrimoniu
    Romania este tara evaziunii fiscale , a subventiilor, ajutoarelor sociale catre cine nu trebuie .
    Tara pensiilor speciale pt cine nu trebuie, pt ca in afara de magistrati, pt care sunt necesare si obligatorii aceste pensii, in rest nici unii nu o merita (aviatori, militari, actori, reporteri tv, jurnalisti, etc) .
    Iar cuantumul cel mare al pensiilor speciale, nu este la magistrati, ci la militari (politie armata etc),
    Dar daca in masmedia, incearca cineva sa arate necesitatea majorarii salariului minim, a punerii pe baze reale a pensiilor militare cum a facut Basescu (Dumnezeu sa i dea sanatate si viata lunga), a ajutoarelor nemeritate pt horeca, pt irigatii, pt fermieri , a evaziunii fiscale , a muncii la negru, automat sar domnii moderatori si din invitati sa combata critica .
    Exemplu : dl profesor sindicalist Hadar !!!!, care in o emisiune TV, a sustinut ca este f bine ca se practica munca la negru ……!!!!Doamne sfinte ca e profesor, da fiind sindicalist , si mergand pe la toate televiziunile, ce sa i se ceara.
    Iar pt reasezarea pensiilor speciale, vezi toti comentatorii tv ca vor reducere pt magistrati !!!(infimi ca numar cu pensii speciale, si care merita aceste pensii), dar domnii moderatori nu vor pt aviatori si militari si politisti, care reprezinta majoritatea pensiilor speciale . Probabil datorita faptului ca si reporterii tv, jurnalistii, etc de prin diverse asociatii profesionale, au multe facilitati (indemnizatii speciale la pensie de 1/2 din pensia cuvenita, impozit salariu redus fata de noi muritorii, etc etc ) .Si cum sa mai zica ei ceva .
    Exemplu dl Radu Tudor de la antena, care in mai multe emisiuni, era f contrariat si suparat ca pensiile contributive au fost majorate , in timp ce pensiile aviatorilor si ale militarilor (aici sunt si politisti), nu s au indexat si nu au crescut ( iar multe, f multe sunt peste 10.000 mii lei ! !!!
    Iar apropo de ilegalitati, sa amintim de romanul ,,Misterele Parisului” de Eugen Sue, in care la o executie publica a unui vagabond hot, gloata striga ,, Jos cu oamenii cinstiti . Traiasca hotii si vagabonzii !