Mamaia sau Grecia? Unde e mai convenabil să ne petrecem ultimele săptămâni de vacanță în funcție de prețurile la mâncare, cazare și calitatea serviciilor
Suntem la mijlocul lunii august, către sfârșitul sezonului estival 2021, al doilea desfășurat sub restricțiile impuse de pandemia COVID-19. Segmentul Horeca a fost unul dintre cele mai afectate în această perioadă, iar hotelierii și patronii de restaurante din stațiunile Europei caută să atragă pe ultima sută de metri un segment cât mai mare din felia turiștilor care nu se tem să călătorească.
G4Media a comparat prețurile din stațiunea Mamaia cu cele din zona Sarti, o stațiune grecească situată la 900 de km în sudul litoralului românesc.
La o primă răsfoire a meniurilor din Sarti (medie din punct de vedere al prețurilor stațiunii, la fel ca zona Cazino în Mamaia), se observă că există o mare diferență între costurile băuturilor pe care o familie le poate comanda: o apă plată sau minerală la 500 ml costă în jur de 2,5 lei în stațiunea grecească, iar în Mamaia între 8 și 9 lei. Același raport se păstrează și în privința cafelei sau sucului, în timp ce o bere costă 7,5 lei în Sarti și peste 10 lei în Mamaia.
Apoi, specialitățile grecești din legume nu depășesc 30 de lei, cele care conțin și carne sau umplutură de brânză (inclusiv supele de pește sau cele cu carne) nu depășesc 35 de lei, iar garniturile de cartofi, ardei, vinete sau dovlecei prăjiți costă maximum 15 lei. De precizat este că turiștii români merg în număr atât de mare în această zonă a Greciei, încât majoritatea tavernelor au meniurile scrise în limba greacă și în limba română, în loc de limba engleză.
În același timp, în zona Cazino din Mamaia specialitățile autohtone care conțin carne nu sunt mai ieftine de 80-100 de lei (fiind singurele care nu au porții de 300 gr., precum majoritatea felurilor de mâncare, ci 800-900 gr.). În privința garniturilor și a supelor prețurile sunt similare. Ceea ce diferă însă sunt cantitățile per porție care ajung pe mesele turiștilor. O familie recent întoarsă din Sarti a povestit pentru G4Media că 3 persoane comandau 2 porții, fără gustări, startere sau aperitive, pentru a nu face risipă de mâncare: ”Porțiile erau prea mari, astfel că ne săturam trei persoane cu două porții, feluri principale de mâncare”, au explicat aceștia.
În Mamaia, un fel principal are în jur de 300 de grame și costă, în medie, 40 de lei, la fel ca specialitățile din grill din Sarti, unde o porție de carne la grătar sau rotisor variază între 31 și 38 de lei, în funcție de sortimentul ales (pui, porc, vită Angus, miel etc).
O porție de pește în Sarti costă între 27 și 40 de lei porția, iar fructele de mare variază între 31 de lei (scoici, calamari) și 55 lei (creveți, alte fructe de mare). Un platou cu mix de pește nu depășește 40 de lei. În privința scoicilor, în Mamaia, o porție de 450-500 gr. costă începând de la 30 de lei, în timp ce, cu aceiași bani, primești o porție de 900 gr. la tavernele din Sarti. O porție de 200 gr. de pește este minimum 30 de lei (hamsia), iar 150 gr. de caracatiță sau calamar costă între (minimum) 50 și 70 de lei. Un platou de 500 gr. de mix de pește și/sau fructe de mare pornește de la 100 de lei în Mamaia.
O noutate ar fi că în zona Cazino, altădată elegantă și exclusivistă, au apărut panouri cu oferte la mâncare de tipul ”meniul zilei”, dar care nu le oferă turiștilor sortimente variate de mâncare sau specialități ale zonei, ci se rezumă la piept de pui la grătar, ceafă de porc sau cârnați cabanos, cu cartofi prăjiți, salată de varză și chiflă.
O altă noutate ar fi că turiștii care vin cu mașina în stațiunea Mamaia și nu au parcarea asigurată de hotelieri vor scoate din buzunar aproximativ 100 de lei zilnic pentru a plăti un loc de parcare pus la dispoziție de Primăria Constanța.
De menționat ar mai fi că în sudul stațiunii Mamaia există o zonă cu autoserviri, acolo unde prețurile sunt puțin mai mici decât cele din restaurantele de la Cazino, dar și o zonă mult mai piperată, în nordul stațiunii (zona de cluburi), acolo unde calitatea serviciilor este mai ridicată, plajele sunt mai elegante și curate, dar și prețurile sunt pe măsură: cu 50% mai mari decât în zona media, din jurul Cazinoului.
În ce privește cazarea, prețurile la hotelurile din Grecia nu diferă față de cele din Mamaia (au fost comparate aceleași categorii în ce privește numărul de stele), cu mențiunea că un hotel de 3 stele din Grecia este net superior unuia de 3 stele din Mamaia în privința calității serviciilor oferite.
Astfel, în timp ce pe litoralul românesc, o cameră la un hotel de 2 stele costă între 500 și 600 lei pentru 2 nopți, într-o cameră de 15 mp, fără WiFi, doar cu un televizor cu tub și un mini-frigider, pe litoralul grecesc nu am identificat hoteluri de 2 stele pe site-urile de rezervări.
Un apartament cu două dormitoare, într-un hotel de 3 stele, pentru 2 nopți, costă între 2200 lei și 4000 de lei. În Constanța, un hotel la 8 km de Mamaia, 1 cameră pentru doi adulți, fără mic dejun inclus, costă 950 lei. Prețurile sunt similare cu cele din Grecia, în aceeași perioadă.
Într-un hotel de 4 stele, pentru o cameră rezervată timp de 2 nopți, 2 adulți vor plăti între 1235 lei și 1470 lei. Nu există camere sub 700 lei la această categorie, la fel ca în Grecia.
În hotelurile de 5 stele, pentru 2 nopți, 2 adulți vor plăti 10.450 lei. Cele mai multe oferte sunt în jur de 6000 lei/ 2 nopți. La această categorie de lux, diferența este că în Grecia oferta este mult mai variată decât în stațiunea Mamaia, cu prețuri începând de la 300 de euro la 3000 de euro pentru 2 adulți, timp de 2 nopți. Spre exemplu, unele pachete all inclusive variază de la 400 la 700 de euro cazare pentru 2 nopți, 2 adulți.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii