G4Media.ro

Mamele-surogat din Ucraina continuă să dea naștere copiilor, în plin război: ”Bombele…

Sursa foto: Unsplash / Itzel González Lara

Mamele-surogat din Ucraina continuă să dea naștere copiilor, în plin război: ”Bombele nu ne vor opri”/ De la începutul invaziei rusești, în Ucraina s-au născut astfel peste 1000 de copii

Invazia Rusiei nu a descurajat sute de potențiali părinți străini să călătorească la Kiev și în alte centre devastate de război. În luna martie a anului trecut, la doar câteva săptămâni după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Remo și Amalia (nume fictive, pentru protejarea identității) au primit un telefon neașteptat de la Kiev. Una dintre cele mai mari clinici de maternitate surogat din Europa răspundea cuplului italian invitându-i în țara devastată de război pentru verificări medicale în vederea începerii procedurii pentru a avea un copil, transmite The Guardian. 

În acel moment, trupele Moscovei se retrăgeau din teritoriile de la nordul regiunii capitalei pe care le ocupaseră mai bine de o lună. Câteva zile mai târziu, gropile comune de la București aveau să dezvăluie adevărata oroare a invaziei, în timp ce rachetele rusești continuau să cadă cu zecile în oblastele ucrainene. Cu toate acestea, continuarea conflictului nu avea să oprească cuplul.

„De 10 ani încercăm să ne îndeplinim visul de a avea propriul copil”, a declarat Remo, în vârstă de 55 de ani, pentru care procesul de maternitate surogat continuă. „Nu bombele sau războiul ne vor opri”.

Clinicile de maternitate surogat, care au prosperat în Ucraina datorită unui cadru legal liberal, continuă activitatea, sute de străini venind la Kiev în ciuda războiului, majoritatea din Italia, România, Germania și Marea Britanie.

Cuplurile care doresc să aibă un copil trebuie să se supună unei serii de examene clinice. După ce acestea au fost efectuate și dacă un medic a diagnosticat infertilitatea, cuplul începe procesul de maternitate surogat. După ce se alege o mamă surogat, părțile ajung la acorduri corespunzătoare.

Dacă femeia este de acord să poarte un copil, se administrează agenți hormonali. Dacă a avut loc fertilizarea, embrionii fertilizați ai cuplului sunt transferați în uterul mamei surogat.

Potrivit datelor furnizate de clinicile de mame surogat din Ucraina, de la începutul invaziei rusești s-au născut în Ucraina peste 1.000 de copii din mame surogat, dintre care 600 s-au născut la clinica BiotexCom din Kiev, una dintre cele mai mari clinici de mame surogat din Europa.

„Chiar și în primele luni ale războiului, cuplurile străine încă veneau aici din toate colțurile lumii pentru a-și lua copiii”, a declarat Ihor Pechenoha, director medical la BiotexCom, pentru The Guardian. „Numărul de cereri de astăzi este la nivelul de dinainte de război și primim mai multe cereri decât putem prelua”.

La începutul lunii februarie a anului trecut, înainte de invazia rusă, Pechenoha își pregătise deja clinica în caz de război.

„Am amenajat un adăpost antiatomic cu toate proviziile necesare pentru copii și embrioni”, spune el. „Ne-am confruntat cu unele critici, deoarece alți concurenți ar fi spus: „De ce faceți asta? Nu veți face decât să speriați clienții’. Dar pandemia Covid ne-a învățat să fim pregătiți pentru orice. Iar când Putin a început să intimideze Ucraina, am luat amenințarea foarte în serios.”

Remo și Amalia, la fel ca multe cupluri, trecuseră prin zeci de tratamente înainte de a merge la Kiev. Majoritatea conservatoare aflată la putere în Italia vrea să urmărească penal cuplurile care merg în străinătate pentru a avea un copil prin intermediul unei mame surogat, potrivit unei legi care a atras criticile criticilor.

„Totul părea să meargă împotriva a ceea ce am visat întotdeauna”, spune Remo. „În plus, vârsta avansează pentru amândoi. Aceasta va fi ultima noastră încercare. Și pentru a face acest lucru, am fost dispuși să facem orice, chiar să ne riscăm viața”.

Pechenoha explică cum, la începutul invaziei, rușii au bombardat clădiri aflate la câțiva metri de clinică și cum, în ciuda acestui fapt, zeci de cupluri au venit cu două săptămâni înainte de nașterea anticipată a copilului lor prin mamă surogat.

„Îmi amintesc acest cuplu din Argentina”, își amintește Pechenoha. „Stăteau afară. Femeia stătea întinsă cu capul în poala tatălui și fumau acolo în timp ce alarmele de aer răsunau în tot orașul”, spune el. „Te gândești că este o nebunie. Dar apoi, când vezi momentul în care țin copilul în brațe, este ceva atât de prețios și îți dai seama de ce au venit până aici în ciuda războiului. Îți dai seama de ce a meritat.”

George, în vârstă de 57 de ani, un inginer care lucrează pentru o corporație cu sediul în SUA, și soția sa, Clare, în vârstă de 46 de ani, au trecut prin mai multe încercări de fertilizare in vitro în ultimii opt ani. În luna mai a anului trecut, în timp ce Rusia lovea Kievul cu drone, ei au călătorit din SUA pentru a-și lua copilul.

„Cred că orice părinte ar face același lucru”, spune George. ”Războiul sau timp de pace nu ne-a descurajat. Dacă mama surogat a fost suficient de curajoasă pentru a purta copilul în timp de război timp de nouă luni, noi puteam risca cu ușurință o lună pentru a merge într-o zonă de război”.

A purta un copil pentru alte persoane nu este o sarcină simplă, iar aceasta devine și mai dureroasă dacă un război face ravagii. În primele luni ale conflictului, mamele surogat ucrainene, multe dintre ele, au fost nevoite să nască în adăposturile antiaeriene ale clinicilor.

„A existat un caz al unei femei din Nova Kahovka, își amintește Pechenoha. „Am reușit să o urc într-un autobuz de evacuare, dar în cele din urmă rușii au împușcat vehiculul. Cumva, ea a reușit să scape. Era în a 33-a săptămână de sarcină”.

Soții și partenerii multora dintre mamele surogat ucrainene luptă pe front, iar în multe cazuri satele și casele lor au fost distruse de ruși. Din acest motiv, multe dintre ele, în timpul războiului, au fost găzduite în apartamente deținute de clinică pe toată durata sarcinii.

„Tocmai m-am căsătorit cu un soldat cu care am o relație de nouă ani”, spune Tamila, în vârstă de 36 de ani, care așteaptă să nască la jumătatea lunii iulie pentru un cuplu de români. „El a fost rănit în apropiere de Kurakhove (Donbas) și trece printr-o operație”.

Aceasta este cea de-a treia maternitate prin surogat. „Sunt mândră de ceea ce fac”, spune ea. „Sunt o mamă mândră de copiii surogat și mă bucur că pot ajuta cuplurile care nu pot avea copii proprii.”

Partenerul Danei luptă, de asemenea, pe front, în sudul Ucrainei. Ea are patru copii ai săi și întreprinde prima ei sarcină de mamă surogat, pentru un cuplu italian.

„Singurul motiv pentru care am acceptat să fac acest lucru este doar pentru beneficiile financiare”, a declarat Dana, în vârstă de 36 de ani. „În plus, de când soțul meu a plecat pe front, am nevoie de o modalitate de a-mi întreține ceilalți patru copii”.

Obținerea unui copil prin intermediul clinicii BiotexCom costă aproximativ 40.000 de euro. Pechenoha spune că mai mult de jumătate din această sumă merge către mamele surogat.

Maternitatea surogat comercială este legală în Ucraina, dar industria s-a confruntat cu critici ascuțite atât din interiorul, cât și din afara țării, clinicile fiind descrise drept „fabrici de copii”.

Mai multe investigații jurnalistice au raportat de-a lungul anilor un tratament inuman și abuziv al mamelor surogat. În timpul războiului, opoziția a devenit din ce în ce mai înrădăcinată; în martie anul trecut, parlamentarii ucraineni au propus interzicerea străinilor de a utiliza serviciile mamelor surogat ucrainene în perioada legii marțiale.

Potrivit Viktoriiei Vahnier, membră a comisiei, membră a partidului „Servitorul poporului” al președintelui Volodimir Zelenski, populația Ucrainei scade din cauza războiului, iar până în 2030 ar putea scădea cu 10 milioane de locuitori. Pe scurt, opozanții maternității surogat spun că copiii născuți de mame surogat ucrainene’ ar trebui să rămână în Ucraina.

„Mamele surogat fac acest lucru pentru bani”, spune Pechenoha. „Ele nu vor să aibă mai mulți copii, ci doar să îi întrețină pe cei pe care îi au deja”.

În mai anul trecut, legea a fost respinsă de parlamentul ucrainean.

Dacă totul merge bine, Remo și soția sa se vor întoarce la Kiev după vară pentru a efectua noi controale.

„Noaptea sună alarmele de raid aerian”, spune el. „Uneori auzi niște explozii, dar vezi aceste familii demne. Se trezesc, deschid ferestrele, văd ce s-a întâmplat și apoi se culcă la loc. Ne concentrăm asupra acestor copii, copiii noștri. Nimic altceva nu contează”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...