G4Media.ro

Manager de spital, despre exodul medicilor: ”În fiecare lună, medicii rezidenți primesc…

sursa foto: Pexels

Manager de spital, despre exodul medicilor: ”În fiecare lună, medicii rezidenți primesc între 6.000 și 9.000 – 10.000 lei. Nu învață gratis, ca în facultate. Primesc bani pentru că se pregătesc să devină medici primari, specialiști. Acești bani nu pică din cer. Ar fi normal să dea ceva înapoi statului”

Managerul Spitalului „Sfântul Sava” din Pantelimon, Alina Ion, cere, în contextul în care tot mai mulți medici aleg să profeseze în străinătate, ca absolvenții de medicină să fie obligați să profeseze în România, după terminarea studiilor, o perioadă minimă egală cu durata rezidențiatului, a specializării pe care a efectuat-o pe bani publici.

De asemenea, solicită ca aceștia să primească certificatul de bune practici în vederea practicării profesiei de medic în afara țării doar după ce achită statului român cheltuielile cu școlarizarea pe durata rezidențiatului.

”Sute de milioane de euro cheltuiește statul român cu școlarizarea medicilor. Dacă în 1990, în România profesau în jur de 39.000 de medici, în ultimii zece ani, țara noastră a pierdut 40.000 de medici, care au ales să plece în străinătate, după ce și-au încheiat studiile de specialitate.

Susțin întrutotul libertatea, deci și libertatea de mișcare a medicilor. Însă, la fel de ferm, susțin și că românii merită să fie tratați bine, în conformitate cu eforturile financiare pe care le fac pentru a pregăti specialiști.

Studiile de specialitate în medicină comportă cheltuieli mari din partea statului, în primul rând cu salariile pe care le plătește lunar medicilor rezidenți. În fiecare lună, medicii rezidenți primesc între 6.000 și 9.000 – 10.000 lei. Deci, primesc salarii atât de mari, în timp ce se pregătesc, în timp ce nu au responsabilitate pentru viața bolnavilor, în timp ce învață meserie de la medicii specialiști. Nu învață gratis, ca în facultate. Primesc bani pentru că se pregătesc să devină medici primari, specialiști.

Acești bani nu pică din cer, ci vin de la fiecare dintre noi, prin contribuții deloc puține plătite statului. Consider că ar fi normal ca acești tineri medici să dea ceva înapoi statului care i-a susținut și, indirect, fiecărui pacient în parte.

Spunem adesea că statul român trebuie să fie mai atent cu fiecare pacient. Atenția crescută acordată pacienților coincide cu atenția pe care o acordă fiecărui medic și care, după ce s-a specializat în România, dorește să lucreze în afara granițelor. Consider că libertatea lor de mișcare nu poate fi îngrădită, dar datoria pe care o au față de țara lor, trebuie plătită.

Principiul este cât se poate de simplu: orice medic care s-a specializat pe banii statului român, dar care nu dorește să profeseze în România, să aibă două variante:

  1. să profeseze în România, după terminarea studiilor, o perioadă minimă egală cu durata rezidențiatului, a specializării pe care a efectuat-o pe bani publici;
  2. să primească certificatul de bune practici în vederea practicării profesiei de medic în afara țării doar după ce achită statului român cheltuielile cu școlarizarea pe durata rezidențiatului”, a scris managerul pe pagina sa de Facebook.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

41 comentarii

  1. Buna informatie! Mai ales pentru cei ce „injura” cu „mainie proletara” magistratii pentru salariile lor (nu discutam acu’ despre pensii speciale/de serviciu, acolo-i alta poveste…cu alta ocazie discutam). Am mai spus-o, am 2 copii magistrati de Tribunal, n-au venit salarial net cat un medic primar….iar copii mei n-au dreptul la un al doilea job, sau sa joace la bursa sau macar la Loto ca noi toti ailalti, ei sunt obligati de lege sa se multumeasca cu venitul salarial! P.S. Pensiile speciale ale magistratilor sunt acordate, in primul rand, pentru foarte multele restrictii impuse meseriei lor in timpul activ, si vorbesc numai despre magistratii adevarati nu despre savonistii si toti nenorocitii precum cei din „sectia speciala”/inspectia jud. si oportunisti fara constiinta precum cei din CCR si nu numai, ei au inradevar pensii cu totul speciale…

    • @Adriana Negureanu – Apreciez destainuirea si achiesez (ca sa fiu in ton) intru totul la partea cu magistratii. In ce priveste medicii rezidenti, in primul rand cel care vorbeste este manager de spital privat cu studii de „psihologie” facute la Hyperion, iar salariile prezentate sunt cele brute, medicii rezidenti raman in mana cu 3000-4000 de lei. Parca nu mai pare asa mult, nu?

    • Pensiile speciale nu le merită nici un magistrat!! Mai mari privilegiați decât magistrații nu există!!!

    • @Andriana cam in ce realitate romanul fara restrictii dupa 8 ore de munca isi mai iau inca un job?

    • Daca magistratii si-ar face treaba, ar fi bani de confiscat o gramada. Dar daca sunt incompetenti si constata prescrierea faptelor, trebuie sa le marim si salariile? I-auzi…
      Cat despre subiect, sa nu mai blocheze doctorii posturi pt neamuri si pile si nu se vor mai cara imediat cum termina specializarea. Ca nu e o fericire sa practici medicina in limba germana. E un pic altceva sa trebuiasca sa inveti limba la nivelul ala.

    • Copii matale au fost perfect constienti de toate aceste conditii si ingradiri cand au ales calea asta. Dar totusi au ales calea salariului imens, pensionare la 45 de ani, cu o pensie mai mare decat salariul. Acum cand cei care le platesc salariul, si mai ales, vad rodul muncii lor, ajung la concluzia ca aceste persoane nu merita banii astia, toti se victimizeaza ca mvai cate ingradiri presupune meseria. Cel mai bun sfat: traim intr.o tara libera, cand nu sunt multumiti de slujba si conditiile de la ea, pot oricand sa incerce o alta meserie. Una care nu presupune aceste „ingradiri”. Sa vedeti atunci ce soc vor avea despre cum arata lumea reala

    • @kafka….dacă ești generația 90 de final de studii superioare,sau pe aproape de anul ala, probabil simți ce simt și eu!

    • Pai cum, in Romania e legal sa ai doua norme intregi cumulate, mai toti din functii de conducere sau pilosi incaseaza cate doua salarii, nu ii controleaza nimeni cat vin de fapt la program.

    • @ Gicu de la scularie – Pe acolo sunt, chiar un picut mai devreme

  2. Nu inteleg de ce e asa suparata doamna manager, cumva nu-si ia salariul de la stat? Lasati doamnă că statul se imprumtă cu dobânzi ca de la cămătari, face el rost de bani pentru Dumneavoastră. Vă e un pic ciudă de şmecheria medicilor care aleg câştiguri mai mari eventual si in țări mai civilizate? Sunteti libera sa luati si D-voastră calea pribegiei, valoarea individuală sigur vă va ajuta să răzbiți.

    • Comentariul de mai sus l-am scris dintr-o silă si ură imense față de actiunile politicienilor care in dorinta lor de a controla societatea románească isi impun de cele mai multe ori marionete in functii de conducere ale institutiilor statului. Nici spitalele nu sunt ocolite de practicile astea, dar in cazul Doamnei manager din articol am gresit, trebuia sa citesc despre Dânsa inainte sa scriu ce am scris.
      Cu scuzele de rigoare, imi retrag comentariul anterior.

    • @Felipe – Faptul ca e manager la un spital p.ri.vat nu ii da privilegiul de a scrie jumatati de adevar pentru a induce lumea in eroare. Medicii rezidenti NU au salariul atat (vorbeste de salariile brute) ci sunt undeva cam la jumatate din ce a spus. „Dansa” nu a trecut prin vreun rezidentiat ca sa stie cum stau lucrurile, deci eu zic ca n-ar trebui sa-si dea cu parerea asa, la plesneala.

  3. Doamna manager de Spital privat dorește niște rezidenți să lucreze gratis la dansa pe moșie. După multe articole plătite de dansa, în sfârșit a avut parte și de publicarea unei postări de FB, de data asta gratuita. E falsa informația de mai sus un rezident nu câștigă atat.

    • @ Bogdan__ – Exact! Nu stiu daca asta e intentia „du.am.nei psiholog” cu studii facute la Hyperion, dar, da, e falsa informatia cu privire la salariile rezidentilor. Si cu buna stiinta a prezentat salariile bru.te din grila care, in realitate, sunt cam la jumatate!

  4. Pai, ia ghici, muncesc pentru acel salariu, nu il iau degeaba (cel putin in majoritatea specialitatilor si nu din vina lor daca nu se intampla). Datorita rezidentilor s-a redus semnificativ munca voastra. Pe timpul rezidentiatului meu acum vreo 20 de ani era sclavie, acum macar castiga cat de cat decent. Aveam perioade de munca si de 36 ore in continuu, se statea constant peste program si se castigau vreo 200 de euro. S-a pus vreodata problema ca statul sa imi ramburseze tineretea si timpul pierdut? Nu va e rusine, in spitalele universitare va asupriti rezidentii si va luati salariile voastre colosale pe spinarea lor si mai plecati apoi si in privat unde dirijati pacientii de la stat. Cumulati atatea functii si norme intregi incat nu incap in 24/7 si aveti tupeul sa sustineti sclavia moderna. Cat despre faptul ca tineti blocate multiple norme si posturi pana la adanci batranete, ce sa mai vorbim?

    • Din articol, rezidenții primesc bani, nu sunt remunerați pentru munca, zici ca primesc cadouri de la stat. Domnilor jurnaliști mai treceți prin filtrul gândirii textele publicate.

    • @ Bogdan__ – Eh, acum sa nu dam vina pe jurnalisti, ei doar au publicat declaratia…

  5. Inca un lucru, ,,managera” asta numita pe criterii politice cu siguranta, deci pregatire 0, nu stie sa faca diferenta intre salariu care este o remuneratie pentru munca depusa si cheltuielile efective de studiu pe care unii rezidenti chiar le platesc daca sunt la a doua specialitate. Medicii pleaca din tara pentru ca nu exista locuri de munca decat pentru pile, si pot depune marturie ca asta nu s-a schimbat in ultimii 20 de ani. Asta a fost motivul meu si cel mai probabil al majoritatii, de a pleca. Sfatul meu este sa taci, la cat de prost pui problema eu as investiga daca ai macar un minim de competenta sa iti ocupi functia. Nu ca ar conta in Romania coruptilor.

    • @mihai@ – Sa ne intelegem, este manager la un spital privat cu facultatea facuta la Hyperion. Prezinta niste jumatati de adevar, rezidentii au in realitate cam la jumatate din ce a prezentat ea. Motivul pentru care face asemenea declaratii este obscur deocamdata.
      PS: In forma asta (cu mici modificari de forma), comentariul asteapta moderarea! Cam care ar fi moderarea necesara?

    • #Kafka,Mihai…..întru și eu în discuție, doar ca om cu un pic de experienta! Bănuiesc, ca toți suntem trecuți prin niște furci! Nici constructorii cu diploma și cu studii superioare,la o vârstă la care ar putea da maximul experientei,n au loc de firme de casa! Acum disperarea cea mai mare e ca I vezi pe toți neputincioși de la stat sa și asigure un loc de munca! Asta va fi bătălia! Partea proasta,e ca haurari sunt mulți!

  6. Părinții jefuiți ai tuturor celor care muncesc în economia reală, privată, „achită statului român cheltuielile cu școlarizarea pe durata rezidențiatului”. Nu „statul”.
    Statul, în mentalul unor comunistoizi, produce bani ! Statul are bani din taxele celor din economia privată. Banii statului nu sînt ai statului. Taxele celor care muncesc la stat au valoare zero, sînt bani mutați de stat dintr-un buzunar în altul.

    Când am început rezidențiatul aveam salariul 75 de euro ! Și „îndrumătorii” erau niște brute defecte, care jigneau, umileau, sclavageau. Acum rezidenții sînt plătiți rezonabil, întradevăr, dar muncesc pentru acei bani.
    Statul român să se reformeze, să reducă numărul enorm al bugetarilor inutili, să desființeze pensiile speciale, să facă infrastructură, să devină atractiv dacă vrea ca tinerii să rămână aici, nu să încerce să îi țină cu forța. Ce tânăr normal la cap vrea să muncească ca să țină în spate boierimea „specială” și tăietorii de frunze de prin ministere, primării, miliție, etc. ?

    • Profilul de LinkedIn al doamnei o înfățișează „profi”, în halat alb și cu stetoscop la gât, deși deține un master în psihologie, nu vreo calificare medicală. Cred că această prezentare vorbește de la sine, nici nu mai trebuie sa analizam toate inepțiile emise de aceasta.

  7. „Ar fi normal să dea ceva înapoi statului”.
    Domnul manager, un pacalici pus sef de spital de vreun partid politic, e inca unul care crede ca statul are bani.
    Eroare, statul ia bani de la noi, noi platim salariile medicilor.

  8. Exodul masiv se datoreaza sistemului ,a sclaviei si lipsei de viitor .Degeaba platesti un doctor cu 4000 euro ,daca il muncesti ca pe un cal.Perdantii sunt bolnavii care nu au nici o seansa .

  9. Am patru comentarii care asteapta moderarea! Toate scrise in termeni decenti (am controlat fiecare combinatie de litere).

  10. Parca în Ungaria Orban a impus ceva de genul asta, dacă ai terminat o facultate ești obligat sa lucrezi o perioada în tara și nu numai pentru medici . Pe de alta parte , nu stiu nici dacă modelul american e mai bun unde plătești facultatea și 15 ani după. Probabil adevărul e undeva la mijloc. Ce sens are sa pregătești absolvenți de studii superioare dacă nu profesează sau pleacă din tara ? Dar și dacă produci și sistemul le oferă niște salarii mizerabile sau accesul la posturi e doar prin pile și relații, sau nu exista posturi deloc, nu are niciun sens sa le impui plata. Personal, as reduce nr locuri la anumite facultăți pentru care nu exista o perspectiva pe piața muncii

  11. Alooo, g4media, ati luat-o razna cu moderarea! Care cuvant nu trece de filtru? Privat, spital, manager, rezident?

  12. Pentru banii aceia rezidenții muncesc, este o remunerație nu o bursă, apoi dreptul la muncă nu poate fi îngrădit nicicum, ce spune D-na Manager e sclavie, iobăgeală total de aiurea, așa manageri ar trebui să dispară altfel nu ne mai facem bine. Soluția este motivarea și negocierea unor contracte sau antecontracte avantajoase care să aibă rolul de a fideliza Medicul. Ceva locuințe de serviciu, decontarea cheltuielilor, niscai infrastructură și aparatură medicală adecvată, șamd.

    • @ danteiu74 – Informatia este falsa pe jumatate, dar asa a considerat managerul de spital privat sa comenteze. Salariile la care face referire sunt cele brute, in realitate rezidentii raman doar cu jumatate.

    • Kafka….toți care cer și cred ca li se cuvine,știu la ce se așteaptă? Eu am crezut și am pătimit pana în revoluție! Din doua generații de învățători și profesori,am fost a treia generație care a ales demnitatea!

    • #Kafka….singura mea bucurie e ca n am copii în tara asta! Asta a fost alegerea mea în 90!!!!…Am avut ceva mustrări,dar acum sunt fericit de alegerea mea! Asta m a învățat TATA,profesor de istorie!

    • @ Gicu de la scularie – Of, singura mea amaraciune e ca generatia asta de mafioti mi-a alungat singurul copil in tari straine, nu i-a lasat alta varianta pentru a-si construi un viitor. Eu am sa raman cat m-or tine puterile, am sa-mi aduc in vacante nepotii, sa-i invat tot ce trebuie despre tara asta tare frumoasa.

  13. @ Guttutenberg – Nu e medic, e psiholog cu licenta luata la Hyperion.

  14. Asta -i comportamentul unui manager , care habar nu are cit muncesc rezidenții.. practic în locul lor..în spitale ! Pentru ca 70 % din munca de doctor ..pe secții.. și în spital în general este făcută de ei..! Gărzi neplătite.. lăsați fără medicamente și echipamente sa trateze bolnavii..asistenți de slaba pregătire care..în fiecare weekend.. nu îngrijesc bolnavii cind rămân pe saloane. Asta -i adevărată soarta a rezidenților.. care pună la urma învață singuri..doctori specialiști și șefii de secții fiind prea ocupați de ponturile lor! Și sa nu vorbim se salarii..4000 – 5000 lei..fără sporurile cuvenite ..și ultimi oameni luați în seama la salarizare ..dacă își aduce cineva aminte de ei !

    • Nu exagera, rezidenții sînt plătiți acceptabil acum, și sînt multe locuri la rezidențiat, munca se împarte la mulți.
      Sînt medic de peste 20 de ani, și e cea mai buna perioadă bună pentru a fi rezident.
      Dar evident că mi se pare normal ca orice medic tânăr să emigreze. Statul român nu oferă nimic, doar jefuiește. Toți tinerii cu școală vor emigra, doar nu vor plăti specialilor pensii de 5.000-10.000 de euro.

  15. Doamna manager ar trebui sa pupe tălpile ălora care mai au îndrăzneală și nervi să profeseze în tara, nu să debiteze bazaconii prin presă. Informația despre salarii e un neadevăr grosolan, nu ajung la sumele astea decât rezidentii din anii terminali, din specialitățile cu spor peste 50% + gărzi plătite, și nici atunci… Un rezident anul întâi, cu spor de 12% sau deloc, abia de ajunge pe la 3500 lei. Uitați-vă ce salarii umflate au acești „manageri”, cu diplome luate te miri cum, fără habar în ceea ce fac de fapt, preocupați mai mult să ciupească din salariile perso anului,decât sa se ocupe de problemele reale din spitale. Bine ca i se pare o povara plata medicilor la un salariu decent, dar șpăgile și invartelile care se fac la nivelul de management sunt în regula. Sa nu începem prin a întreba cine și în ce condiții a numit-o pe doamna în funcție, ca 100% nu a dat concurs cu minim 3/loc.

    • La 3 pe loc, doamna pica la proba „inscriere”. Ca am eu asa o banuiala(subiectiva) ca nu pentru reputatie a terminat „scoala” la hyperion
      Ghilimele intended.

  16. PSDNLUDMR are nevoie de sclavi condusi de lipitori de afise, miruiti manageri de spital, de asta si politizarea spitalelor, care automat duce la emigrarea omului normal la cap

  17. Hyperion nu e facultate, e o glumă.

  18. d.na manager….de unde 6mii un rezident….eu sunt medic rezident și salariul net este de 3200lei

  19. Ineptii emise de nulitati si preluate de media. Trist…