G4Media.ro

Managerii estimează o creştere a preţurilor în comerţul cu amănuntul din România…

Foto: Edupedu.ro

Managerii estimează o creştere a preţurilor în comerţul cu amănuntul din România în perioada mai-iulie

Managerii intreprinderilor estimează o creştere a preţurilor în comerţul cu amănuntul în perioada mai-iulie, precum şi o relativă stabilitate a activităţii în construcţii şi comerţul cu amănuntul şi o scădere moderată a numărului de salariaţi în construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), relatează News.ro.

„Relativă stabilitatea activităţii în construcţii şi comerţul cu amănuntul. Scădere moderată a numărului de salariaţi în construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii. Creşterea preţurilor în comerţul cu amănuntul”, arată datele INS.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

„Institutul Naţional de Statistică înţelege greutăţile cu care se confruntă respondenţii noştri în această perioadă şi suntem conştienţi că este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informaţiilor statistice, vom putea monitoriza şi informa toţi utilizatorii noştri cu privire la efectele Covid-19 asupra economiei şi societăţii noastre. Apreciem sprijinul continuu al respondenţilor noştri la cercetările statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică şi le mulţumim pentru furnizarea informaţiilor la termen în condiţiile dificile cu care se confruntă toţi furnizorii de date statistice”, precizează INS.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -21%; în luna aprilie sold conjunctural -70%). Pentru activitatea de fabricare a echipamentelor electrice se va înregistra cea mai semnificativă scădere (sold conjunctural -38%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra creştere (sold conjunctural +37%).

Activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -13%), comparativ cu perioada precedentă în care se estima stabilitate (sold conjunctural -4%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere, soldul conjunctural fiind de -26% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Potrivit estimărilor din luna mai 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural 0%; în luna aprilie sold conjunctural -57%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +5%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitatea activităţii economice (sold conjunctural +3%; în luna aprilie sold conjunctural -58%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -4%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creşterea preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +22%).

Conform estimărilor din luna mai 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -29%; în luna aprilie sold conjunctural -62%).

„Dintre activităţile care vor înregistra cele mai însemnate scăderi menţionăm: activităţile de creaţie şi interpretare artistică (sold conjunctural -100%), activităţile agenţiilor turistice şi ale tur-operatorilor (sold conjunctural -82%) şi activităţile sportive, recreative şi distractive (sold conjunctural -81%). În sectorul de servicii se estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -15%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -9%)”, mai arată datele INS.

FOTO: Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează