G4Media.ro

Managerul de la Palatele Brâncovenești vrea ca vila Elchingen să fie folosită…

Sursa foto: palatebrancovenesti.ro

Managerul de la Palatele Brâncovenești vrea ca vila Elchingen să fie folosită pentru cazarea delegațiilor oficiale / Comisia de cultură din CGMB a dat aviz negativ: „E absolut nepotrivit ca o instituţie culturală să devină hotel. Mâine vine nu ştiu cine de la Viena, poimâine vine şi de la Baia Mare, că tot protocol este”

Vila Elchingen de la Palatele Brâncoveneşti din Mogoşoaia ar putea fi folosită în scopuri de protocol, pentru cazarea unor delegaţii oficiale, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie supus dezbaterii în şedinţa de marţi a Consiliului General al Capitalei. Ideea este susținută de către managerul Centrului cultural Palatele Brâncovenești, Marian Geani Dinu, însă a primit aviz negativ în Comisia de Cultură a CGMB. Președinta Comisiei, Manuela Mureşan (USR), susține că este absolut nepotrivit ca o instituție culturală să devină hotel și, în plus, dacă proiectul va fi aprobat, nu va mai exista un control în legătură cu cine va fi cazat acolo.

Propunerea a fost dezbătută vineri în Comisia de Cultură a CGMB, unde directorul general al Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, Marian Geani Dinu, a precizat că proiectul prevede adaptări legate de funcţionalitatea instituţiei, vizând compartimentul de cazare.

„Pe regulamentul de organizare şi funcţionare am introdus un element care face parte dintr-un proiect de început – şi anume ansamblul să fie, practic, valorificat şi din punct de vedere al unei zone de protocol. S-a evidenţiat necesitatea primirii delegaţiilor cu care Primăria Municipiului Bucureşti colaborează şi sunt, practic, partenerii noştri europeni. Să fie aduşi şi cazaţi, pentru că avem aceste posibilităţi, adică avem posibilitate de rezidenţă prin Vila Elchingen, unde avem acele camere tip hotelier. S-a introdus foarte clar acest element în regulamentul de organizare şi funcţionare. Am avut discuţii cu colegul nostru de la Serviciul de protocol şi s-a convenit că este o idee bună”, a spus acesta.

Preşedintele Comisiei de Cultură din CGMB, Manuela Mureşan (USR), a dezaprobat ideea folosirii pentru protocol a unor spaţii din cadrul unei instituţii culturale.

Eu cred că protocolul nu trebuie să se folosească de subordonatele noastre culturale. Mi se pare absolut nepotrivit ca o instituţie culturală să devină hotel. Dacă aveţi încăperi sau clădiri cu care nu aveţi ce face, ori le mutăm în administraţia unei alte instituţii culturale şi facem acolo activităţi culturale ori găsiţi dumneavoastră ceva de făcut pe acolo„, a spus aceasta.

Geani Dinu a declarat că prin cazarea unor delegaţii străine în spaţiile respective s-ar realiza şi o promovare a imaginii Capitalei, în condiţiile în care este vorba despre un „cadru istoric, un cadru plăcut” unde au loc evenimente culturale.

„Acum, aceste camere, aceste spaţii de cazare le folosim pentru rezidenţă artistică. Practic, evenimentele noastre culturale care se desfăşoară şi tot şirul de evenimente… noi putem partenerilor noştri să le asigurăm cazare pe perioada acestor evenimente. Este elementul nostru de parteneriat cu care venim. Locul acesta este încărcat de istorie şi un loc plăcut. Aceste spaţii de cazare sunt destul de generoase şi să ştiţi că arată destul de bine – bine, nu sunt la condiţiile la care să putem să primim oaspeţi. Să zicem că vine primarul Vienei… avem tot felul de probleme la nivelul Primăriei, în sensul în care suntem limitaţi şi ca fonduri. Am înţeles că cazarea este rezumată prin lege la 200 de lei. Colegii noştri au probleme să se încadreze în aceste fonduri”, a explicat el.

Manuela Mureşan a apreciat că, în urma adoptării acestei prevederi, nu va mai exista „niciun fel de control” în ce priveşte numărul delegaţiilor cazate.

Nu vom avea niciun fel de control. Mâine vine nu ştiu cine de la Viena, poimâine vine şi de la Baia Mare, că tot protocol este. Haideţi să nu amestecăm treburile. Protocolul este protocol, cultura este cultură„, a subliniat ea.

Proiectul a primit aviz negativ din partea comisiei, cu patru voturi împotrivă şi trei pentru.

Prin proiectul de hotărâre sunt aprobate modificări la organigramă, statul de funcţii şi Regulamentului de Organizare şi Funcţionare ale Centrului de Cultură. Conform modificărilor propuse, printre atribuţiile Compartimentului Organizare Proiecte Culturale Indoor se numără organizarea şi ghidajul publicului în spaţiile expoziţionale, vizitele de protocol. De asemenea, printre elementele enumerate în „Obiectul de activitate” figurează: colaborarea inter-instituţională în cadrul unor activităţi de protocol care antrenează activitatea specifică instituţiei.

Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” este o instituţie publică de cultură de interes local aflată sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Complexul monumental istoric, cultural, turistic şi de agrement de la Mogoşoaia reprezintă unul dintre cele mai căutate şi atractive locuri datorită valorosului patrimoniu arhitectural situat într-un cadru natural pitoresc în imediata apropiere a Municipiului Bucureşti. Centrul de conferinţe şi rezidenţe, fost vilă d’Elchingen (sec. XVII, refaceri 1927 – 1936), în prezent găzduieşte un centru de conferinţe şi rezidenţe cu 2 săli de conferinţă (cu o capacitate de 50, respectiv 75 locuri), un restaurant – 120 locuri şi 16 camere de cazare – 25 locuri, potrivit site-ului instituției.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...