G4Media.ro

Managerul Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi: A doua oară anul acesta răsuflăm…

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Managerul Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi: A doua oară anul acesta răsuflăm uşuraţi fiindcă am externat ultimul bolnav de Covid-19. Dar se adună nori grei deasupra Europei şi ne este frică să nu sărbătorim prematur

Managerul spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, Radu Crişan Dabija, anunţă, marţi seară, că a fost externat ultimul bolnav de Covid din unitatea medicală pe care o conduce, dar că se adună nori negri deasupra Europei şi că sărbătoarea ar putea fi prematură, transmite News.ro.

“A doua oară anul acesta răsuflăm (ironic, nu?) uşuraţi fiindcă am externat (din nou) ultimul bolnav de Covid-19. Plecând pe picioarele sale, am privit din nou, ca într-un morbid deja-vu, cum ne îmbătăm cu gândul că poate “e gata”, “se termină”, am scăpat. Dar se adună nori grei deasupra Europei şi ne este frică să nu sărbătorim prematur“, scrie pe Facebook managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, medicul Radu Crişan Dabija.

El adaugă că nu vrea să mai audă zgomotul compresoarelor din staţia de oxigen şi nici “salvările urlând toată noaptea“ pe străzile Iaşiului.

“Ce n-aş da să nu mai aud motoarele compresoarelor din staţia de oxigen gemând de extenuare, salvările urlând toată noaptea până şi în liniştea dealurilor mele din Comunitatea Bârnova – Iaşi, plânsetele fiilor şi fiicelor de bolnavi răpuşi de mizeria asta de virus şi disperarea bolnavilor după mai mult oxigen. Ce n-aş da să nu mai aud “Faceţi ceva, vă rog!” Dar, mergem inainte. Cu bune, cu rele, mergem fix înainte, noi, cei de la Spitalul Clinic De Pneumoftiziologie Iaşi (…) Hai, poate am scăpat de virus“, mai scrie medicul Radu Crişan Dabija.

Numărul cazurilor de Covid a scăzut constant în ultimele săptămâni la Iaşi, iar medicii afirmă că nu mai există presiune pe secţiile de terapie intensivă.

Până marţi, în judeţul Iaşi, s-au înregistrat în total 71.554 cazuri de Covid, din care 23 în ultimele 24 de ore.

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Fix din aceasta cauza trebuie ,pe lângă vaccinare, introduse acum de sărbători niște restricții clare , niște masuri de prevenție. Nu moare nimeni dacă sta de sărbători in casa nu pleaca nicăieri. Dar romanul amator de cumpărături de vacante de vizitarea tuturor neamurilor de petreceri de chefuri etc vom avea după sărbători explozie de cazuri de infecții de decese . Autoritățile se fac vinovate ca nu iau masuri dure de restricții acu de sărbători, închizi granițele închizi tot 2 săptămâni ca anul viitor sa îl începem în forță.

  2. Fabrica de frică, lăsați vrăjeala.

  3. Frica pazeste bostanaria.

  4. să ți se reamintească, sa fii agresat fizic, presat, mințit, stimulat, constrâns, hărțuit, mituit, rușinat social, învinovățit, obligat, pedepsit, amendat, manipulat emoțional sau verbal, concediat sau incriminat – pentru a-ți forța ascultarea, atunci vei ști că NU ți se dorește binele

  5. Virusul a ajuns la ”bătrânețe” și nu mai are puterea de a mai produce noi variante care să pună probleme, spune Cristian Socolov, doctor în științe medicale, care arată că cel târziu în luna martie a anului viitor pandemia se va sfârși. Până atunci însă medicul recomandă tratamente care se pot lua la domiciliu, tratamente folosite de acesta pentru pacienții vindecați din Franța, relatează National.ro.

    Cu toată agitația produsă la nivel mondial, sfârșitul pandemiei este foarte aproape, spun din ce în ce mai mulți medici. Principala explicație este aceea că tulpina virusului și-a atins potențialul maxim și nu mai are putere să se reproducă.

    ”În mod sigur, pandemia este pe sfârșite. Coronavirusul va muri, că nu poate să reziste la infinit, e ca o bătrână de 80 de ani, nu mai poate să nască. Până în februarie sau cel târziu martie se termină pandemia, nu mai rămâne nimic din ea”, ne-a declarat dr. Cristian Socolov. Despre varianta Omicron acesta ne spune că există o opinie unanimă a lumii medicale referitoare la faptul că aceasta provoacă doar oboseală și că poate fi dusă pe picioare, cu aspirină și paracetamol.

    ”Medicul de familie trebuie să fie cel mai bun prieten al pacientului. Trebuie să-i scoatem pe amărâții ăștia de medici de familie din anonimatul în care trăiesc, ei trebuie să fie în prima linie și să urmărească pacienții, care să le spună că acum au febră, că acum tușesc. Eu nu am avut nicio problemă în Franța când am tratat bolnavi de Covid și nici nu știam ce e. Valurile astea nu au nicio logică medicală, doar voință politică. Eu îmi fac datoria de a lupta, de a-i face pe oameni să înțeleagă că se poate preveni și că nu este boală gravă. Mai mult nu pot să fac ca să-i apăr”, ne mai spune dr. Cristian Socolov.

    Tratament clasic
    Măsurile medicamentoase de prevenție nu trebuie să lipsească, susține dr. Cristian Socolov, care recomandă vitamina D 2000 ui, Vitamina C 200, Aerius seara, Aspirina cardio 100-200 mg pe zi și Zinc 20 mg. Totodată, românii trebuie să aibă în casă paracetamol și un antibiotic, eventual Augmentin, picături de nas și sirop de tuse.

    ”Medicul de familie trebuie să fie în permanență în legatură cu ei. Dacă se dă Favipiravir pe piață, să nu ezite să îl ia prin medicul de familie, chiar dacă testul e negativ. Aici e o șmecherie pe care nu o înțeleg încă cu testele. Știm că dau fals pozitiv sau negativ 30 la sută, în rest se ascund niște probleme! Dacă au trecut 3 zile și nu au luat antiviral, trec direct la antibiotic și paracetamol. Medicul de familie hotărăște introducerea Dexametazonei și a bronhodilatatoarelor tip Salbutamol și, eventual, și Singulair, suplimentar, ca antihistaminic – antiastmatic. Astfel nu ajunge la spital. Tratamentul de bază la boala cronică să fie luat obligatoriu. Se protejează stomacul în orice variantă, Omez 20 mg de două ori pe zi. La copii ne abținem de la orice tratament, picături de nas și Panadol la nevoie. A se evita vaccinarea copiilor sub 12 ani! Se anunță urgent medicul de familie la mai mult de două zile febră și tuse care nu trece cu Panadol sirop și picături”, ne-a precizat Cristian Socolov, doctor în științe medicale.

    Românii, rezistenți la Covid
    Medicul Cristian Socolov este absolut convins că în România există o imunizare naturală de 80%, pentru că nu eram acum în zona verde dacă era altfel. ”Că nu de la vaccin avem imunitate. Dacă vine cumva valul 5, cu Omicronul, va fi din cauza vaccinaților, nu a nevaccinaților. Culmea este că cea mai mare rezistență la Covid au dovedit-o românii. Importante sunt infectările, nu morții de la ATI, că acolo se moare de altceva, nu de dispersia virusul în masă. Eu am sperat ca Rafila să fie un om de caracter și să schimbe rapid protocolul de la ATI, dar nu a făcut-o. S-a dorit ca infectările în România să ajungă până la 25.000 pe zi, dar au au reușit decât într-o singură zi să le ridice până la 18.000 și atunci au ajuns la fundul sacului, că au scăzut apoi la 9.000. La noi infectarea maximă a fost cea mai mică din toate țările europene, ceea ce a scos în evidență rezistența în masă a românilor”, a mai afirmat dr. Cristian Socolov.

    • Un medic (si om) normal la cap…

      In rest, ai nostri nu stiu decat frica, frica, frica…
      Vai, vine omicronu peste noi, repede, un certificat de sclav digital sa-l alungam ca pe duhurile rele.

    • Atata timp cat prescrie augmentin pentru o infectie virala(daca era bacteriana era altceva) e clar ca e in cautare de faima artificiala pe net si nu ofera solutii in gestionarea pandemiei.In stilul haurist le spune oamenilor exact ce vor sa auda,tehnica strutului pentru 5 minute de faima.

    • @Andi: omul e doctor in medicina, stie ce spune. Tu ce calificari ai ca sa-l contrazici? Daca ai citit atent, omul spune ca sa ai in casa Augmentin, nu ti-l prescrie pentru Covid.

    • Pneumonia virala se complica de multe ori cu una bacteriana.
      Asadar antibioticele se folosesc foarte des in tratamentul pneumoniei virale, desi poate uneori mai mult preventiv si nu neaparat necesar.

      El nu recomanda insa administrarea Augmentinului, ci doar sa il aiba oamenii in casa, in caz de nevoie (stiut fiind ca in mod normal ar trebui sa stai in carantina si nu ai voie sa te duci sa cumperi medicamente). Evident ca medicul (de familie de ex) poate si trebuie sa recomande administrarea de antibiotic sau nu.

    • Da, da, „există o opinie unanimă a lumii medicale referitoare la faptul că aceasta provoacă doar oboseală și că poate fi dusă pe picioare, cu aspirină și paracetamol”.

      Probabil medicii din Africa de Sud n-au auzit de aceasta opinie unanima, nu de alta, dar numarul de internari in spitale are o crestere semnificativa la ei in ultimele saptamani. De la un minim de 539 internari saptamanal, atins la jumatatea lui noiembrie, la inceputul lui decembrie au ajuns dja la 3390 internari COVID saptamanal. Ce pacat ca n-a fost nimeni sa le spuna acelor bolnavi ca n-au ce cauta la spital /s.

      Da, cu sub 3400 de internari ar fi inca departe de varfurile de internari saptamanale din trecut, cand se apropiau de 17000 saptamanal. Dar asta era situatia acum 10 zile. Intre timp numarul de infectari zilnice a crescut de aproximativ 2,5 ori, deci probabil la fel este situatia si la internari.

      Si, daca inmultim 3400 cu 2,5, ajungem la o estimare de 8500 de internari saptamanal in prezent. Adica fix la jumatate din varful celui grav val al pandemiei la ei. Asta este destul de ingrijorator.

      Pe partea de decese, cel putin pe cifrele oficiale, Africa de Sud inca arata bine. Dar deja se vede o crestere in excesul de decese, de la doar 6,45% in plus fata de normal spre sfarsitul lui noiembrie, la 16,11% in plus fata de normal la inceputul lui decembrie.

      In concluzie, e mult prea devreme sa tragem concluzii, si ar fi bine sa fim precauti. Nu de alta, dar cu exceptia primului val Romania a subestimat pana acum toate valurile, si rezultatele se vad in cele aproximativ 100 de milioane de decese in exces din pandemie in Romania.

      Si daca vrem sa ne uitam un pic la dezastrul de la noi, spre sfarsitul lui octombrie 2021 s-a ajuns la un numar de decese saptamanal cu 125,64% mai mare decat cel normal. Adica de 2,26 ori mai multe decese decat normal.

      Tin sa le multumesc pentru aceasta „performanta” celor care posteaza toata ziua aici contra vaccinurilor. Probabil aveti actiuni la pompe funebre, ca altfel nu-mi explic.

    • Corectie, 100 de mii de decese in exces in Romania, nu 100 de milioane.

  6. ca sa ajungem la explozia de cazuri din vest trebuie cit mai repede sa mai vaccinam citeva milioane de romani.