G4Media.ro

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Capitală, după înmulţirea cazurior de malarie:…

Sursa foto: Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Capitală, după înmulţirea cazurior de malarie: Fiecare om care se pregăteşte să călătorească într-o zonă de risc trebuie să vină la cabinet să ne întrebe

Medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţoase Victor Babeş din Bucureşti, a transmis oamenilor care doresc să călătorească în ţări din Africa să se prezinte la medic înaintea călătoriei, dar şi la revenirea în ţară, dacă au anumite simptome de boală, transmite News.ro.

Medicul Simin Aysel Florescu s-a referit la o pacientă de 54 de ani care şi-a pierdut viaţa deoarece nu s-a prezentat la medic după primele simptome de malarie.

”Din păcate, acel pacient care se afla în stare gravă nu a supravieţuit. Încă o dată vedem cât de mult rău poate să facă această boală, dacă nu este diagnosticată şi tratată la timp. A avut toate complicaţiile posibile de malarie, a făcut o formă cerebrală a bolii, în primul rând, după care s-a complicat cu afectare renală, respiratorie, hematologică şi într-un final cu deces. A fost un caz extrem de sever şi care, din păcate, a ajuns foarte târziu în atenţia doctorilor. A trecut aproape o săptămână de când au debutat simptomele şi până când a fost testată şi tratată. Trebuie să subliniez că malaria este o urgenţă şi poate să omoare, din păcate, destul de rapid”, a declarat Simin Aysel Florescu, marţi seară, la Medika TV.

Medicul a precizat că, în ultimele 24 de ore, la spitalul pe care îl conduce s-au prezentat doi pacienţi cu simptome de malarie.

”Sunt 2 pacienţi, unul care a călătorit în Zanzibar, altul care a călătorit în Kenya. Aproape toate cazurile vin din Africa. Niciunul dintre aceşti pacienţi nu a urmat profilaxia antimalarică, cea care ar fi trebuit să fie recomandată. Din păcate, niciunul dintre pacienţii noştri nu a umat această profilaxie. Nu au ştiut sau pur şi simplu au ignorat că trebuie să ia acest tratament profilactic”, a spus Simin Aysel Florescu.

Întrebată ce are de transmis oamenilor care călătoresc în ţări din Africa, Simin Aysel Florescu a răspuns că aceştia trebuie să se rezinte la medic.

”Fiecare om care se pregăteşte să călătorească într-o zonă de risc sau dacă doreşte să călătorească într-o zonă despre care nu este sigur că ar fi de risc sau nu, trebuie să vină la cabinet să ne întrebe. Este cea mai înţeleaptă atitudine, să ceară un consult, o profilaxie şi neapărat o discuţie cu medicul specialist din cabinet, un infecţionist. Este important să fie conştient că fie că pleacă individual sau în grup cu agenţii de turism, această călătorie trebuie să fie precedată de o prezentare la un cabinet medical specializat care să îi spună ce are de făcut. E cea mai înţeleaptă alegere în această situaţie. Sfaturile de pe internet, de la grupuri de călători sau agenţii de turism, s-ar putea să nu fie corecte. Exact ceea ce vedem şi acum la aceste cazuri din Zanzibar. din păcate cel puţin pacienţii pe care i-am avut noi, au primit indicaţii de la agenţiile de turism cum că nu ar avea nevoie de niciun fel de tratamente profilactice, lucruri care nu este corect”, a mai afirmat Florescu.

Întrebată, de asemenea, în ce constă profilaxia, Simin Aysel Florescu a spus că tratamentele ne feresc în proporţie de 98 la sută de infecţia cu malarie.

”Este vorba despre anumite tratamente care ne feresc în proporţie de 98 la sută de a fi infectaţi. Mai ales dacă tratamentul este luat corect conform recomandării medicului şi nu este întrerupt brusc. Nu mai vorbim de cei care nu mai doresc defel să ia acest tratament şi care sunt cei mai expuşi. (…) Noi, pacienţilor care vin să ne ceară sfaturi înainte de călătorie, dincolo de toate recomandările profilactice, le spunem ca la întoarcerea în ţară, dacă în interval de câteva săptămâni încep să aibă orice semn de boală, că e febră, că e frison, că e diaree, că e erupţie, că e vărsătură, mai întâi să vină la noi ca să vedem sigur dacă este legat de călătorie. În niciun caz tratamente după ureche”, a mai declarat medicul Simin Aysel Florescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Oare dl manager e constient de faptul ca medicamentele folosite pentru preventia malariei (si se administreaza inainte de plecarea in terile cu risc endemic) NU SE GASESC IN FARMACIILE DIN ROMANIA?

  2. Da tre sa stea la coada la spital. Alte tari cu 100 de ani inaintea Romaniei fac publice aceste informatii pe website. Nu cumva trebuie sa scriem o cerere de mana ?

    • daca te uiti un pic pe net inaite sa pleci gasesti informatiile. nu cred ca e treaba medicilor de familie (ca da, e aberant sa stai la coada la infectioase) ci a MAE si a agentiilor de turism. candva era OBLIGATORIU sa faci o serie de vaccinuri specifice pentru zona in care te deplasai.

    • Așa este, vinovați nu sunt șoșocii geto-daci, sunt medicii de familie!