G4Media.ro

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași: Terapia intensivă nu mai face…

sursa foto: Captură video Recorder

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași: Terapia intensivă nu mai face față\ În două săptămâni medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează sau nu

Medicii din Iași trag un semnal de alarmă și spun că terapia intensivă nu mai face față iar în scurt timp vor fi nevoiți să aleagă pe cine tratează și pe cine nu, dacă noile cazuri zilnice de coronavirus continuă să crească: “Terapia Intensivă nu mai face faţă. Dacă 5% dintre cazurile noi ajung în ATI, în două săptămâni, medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează sau nu”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase, prof. dr. Carmen Dorobăţ, pentru Ziarul de Iași.

“S-au făcut 11 externări ieri; sigur, acele locuri vor fi ocupate, iar ieri, la prânz, aveam două locuri libere care s-au ocupat imediat. În acest moment, în spital, există mulţi pacienţi cu factor de risc major în ceea ce priveşte COVID 19. Locurile libere există doar de la o zi la alta, sau de la o raportare la alta, amintind faptul că avem două raportări pe zi spre DSP”, a subliniat prof. dr. Carmen Dorobăţ.

Și șeful compartimentului ATI din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Iași spune că „ne apropiem cu pași repezi de o sufocare a sistemului sanitar”:

“Medicii de la ATI au atenţionat încă de la începutul lunii mai că posibilitatea să ajungem în acest moment există. Şi am ajuns… Şi asta chiar dacă am făcut un apel la populaţie să respecte măsurile de protecţie. Să nu bagatelizeze acest virus. Din nefericire, aceste reguli nu au fost respectate. Am ajuns în acest moment critic, şi ne apropiem cu paşi repezi de o sufocare a sistemului sanitar”, a declarat şi dr. Florin Roşu, şeful compartimentului ATI din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase.

Ieri, în Iași s-au înregistrat 157 de noi cazuri COVID-19, al doilea cel mai mare bilanț la nivel național, după Capitală. De la începutul pandemiei în Iași s-au înregistrat 5922 de cazuri, cele mai multe din țară după București, Suceava, Prahova și Brașov.

sursa: Ziarul de Iași

sursa foto: Captură video Recorder

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. LIBERTATE PENTRU SUPORTERI

  2. G4media, în martie ați raportat că România are 2.500 paturi ATI în spitale de boli infecțioase plus peste 4.000 în alte spitale.

    Cum de s-a înjumătățit numărul acestora, atât timp cât, aparent, s-au ridicat și câteva zeci de unități mobile în ultimele luni?

    Ca jurnaliști de investigații, ar fi bine să explorați acest subiect și nu doar să preluați ad literam declarațiile unui manager de spital care are proces penal pentru luare de mită.

    https://www.g4media.ro/ministerul-sanatatii-romania-are-2500-de-paturi-in-spitalele-de-boli-infectioase-si-alte-4000-de-paturi-la-terapie-intensiva-in-celelalte-spitale.html

    • Si nu numai.

      Sa adaugam faptul ca exista la momentul actual spitale de campanie construite. Ba chiar am fost tinuti 2 luni in arest la domiciliu ca sa se poata pregati sistemul.

      Dupa 6 luni, tot nu e pregatit. Abia acum cresc cazurile si ei tot nu fac fata.

      Pesemne ca au fost in vacanta si ei. Bugetarii nostri.

    • Pentru noi locuri la terapie este nevoie de alti doctori Ati. Rezidentiatul Ati de 5 ani este ff greu, este cea mai grea specialitate. Iar la rezidentiat se scot putine locuri pe tara si se iau primele.
      Dupa ce o termini, încep sa te atraga altii cu oferte in sistem privat din tara sau cu oferte de lucrat in afara, pentru ca peste tot e deficit de doctori Ati . Prost sa fii sa ramai in tara si sa lucrezi la stat, sa bagi multe garzi, cu multe ore de combinezon si sa iti iei si multa ura de la cetateni. De aceea nu apar noi locuri la terapie.

  3. treaba cu alesul nu o facea si pana acum , de elicopterie de la suceava ati uitat?

  4. Nu va fi cazul.
    Saptamina viitoare sintem pe scadere, cel putin asa spune o comparatie a graficelor infectiei intre noi si Suedia. Cu o diferenta data de perioada in care am stat ca prostii in carantina graficul evolutiei infectiilor arata cam la fel.
    Suedezii dupa patru virfuri, ultimul fiind cel mai mare (pe la 1800 de cazuri), au scazut brusc la 600 de cazuri pe zi si apoi si mai jos. Cei drept ramin incertitudini pentru ca la ei s-a intimplat in vara. Dar s-a intimplat pe la 80 000 de cazuri ceea ce ar corespunde cu 144-150000 la noi – sintem aici.
    Prin urmare ne putem astepta la inca o zi-doua cu peste 3000 de cazuri dupa care vom avea o scadere la 1300.
    E o ipoteza la care vom avea raspuns in trei -patru zile.

    • Si care e legatura intre Romania si Suedia? Nici demografic, nici cultural, nici antropologic nu avem nimic de-a face cu aceasta tara. Un singur exemplu, in marea majoritate a familiilor din Romania bunicii au grija de copii. In Suedia asa ceva este extrem de rar. Majoritatea suedezilor locuiesc singuri, la noi e ceva obisnuit sa ai doua generatii in aceeasi locuinta. Distantarea sociala era o realitate in Suedia dinainte de pandemie, in Romania nu e nici acum din motive obiective.

    • Dle Amicu , tot ii dati cu Suedia … Iata niste informatii despre ei : –
      -desi nu au fost in lockdown total ca noi ,rata de conformare voluntara la respectarea regulilor de distantare si igiena e mai mare la ei decat la noi (desi noi suntem siliti) .Ei sunt mai civilizati ,pot lucra in proportie mult mai mare de acasa etc .Noi …cu parangheliile (Covid party),politicienii nostri , conspirationisti , „fara botnita” ,egoistii,nesimtitii etc
      – peste 50% dintre „gospodariile” din Suedia sunt formate dintr-o singura persoana ,de unde si riscul mult mai mic de transmitere in familie
      – densitatea redusa a populatiei face ca riscul de transmitere comunitara sa fie mai redus decat la noi
      Si cu toate astea , mortalitatea la 100.000 locuitori e dubla (inca) in Suedia fata de Romania (nu ca mortalitatea din Romania ar fi mica)
      Asa ca nu mai comparati mere cu pere …
      Eu nu sunt pentru lockdown total din nou ,dar pentru a nu ajunge acolo trebuie ca TOTI sa respectam niste reguli de bun simt (masca ,inclusiv in aer liber (pentru ca nu poti sa eviti pe strazi interactiunea cu alti oameni in mod sistematic),evitarea aglomeratiilor si igiena mainilor ) O fi asa greu ? Alternativa de a crapa TOTI de foame in caz de blocare a economiei mi se pare mult mai grea …

  5. În spitalul condus de doamna Dorobăț, și nu numai, se alegeau și pana acum pacienții și tratamente preferentiale, mereu contează cine esti și cum te prezinți… În continuare, în România totul este de formă, sper sa nu înceapă sa „joace” sicriele pe străzi ca în Italia…