Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi propune ca antiviralul Favipiravir să poată fi cumpărat din farmaciile cu circuit deschis: Va duce, mai mult ca sigur, la reducerea internărilor cu COVID
Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, propune eliberarea medicamentului antiviral Favipiravir, folosit pentru tratarea COVID-19, prin farmaciile cu circuit deschis. Acesta a declarat, marţi, că punerea la dispoziţia pacienţilor a acestui medicament, pe bază de reţetă, ar genera o reducere a numărului de bolnavi cu forme medii din spitale.
„Propun ca antiviralul Favipiravir să poată fi eliberat din farmaciile cu circuit deschis. Sigur, acesta va fi eliberat pe bază de reţetă completată, eliberată de medicul specialist, medicul de familie, să fie decontată exclusiv de către stat. Acest deziderat ne va duce, mai mult ca sigur, la reducerea numărului de internări în cadrul spitalului, de transformare a formelor medii în forme severe şi tratarea pacienţilor cu forme medii la domiciliu”, a afirmat Roşu, citat de Agerpres.
Şeful Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi precizează că în prezent în unitatea medicală pe care o conduce sunt internate peste 250 de persoane care suferă de forme medii spre severe ale COVID. 65 de pacienţi se află în stare critică pe secţiile ATI ale spitalului.
Guvernul a aprobat, în 5 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă posibilitatea eliberării în regim ambulatoriu a medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare. Medicamentul poate fi eliberat însă doar de farmaciile cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului.
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a explicat atunci că medicamentul menţionat are autorizaţie temporară, din India şi nu este pe lista de compensate în România.
„Drept urmare, nu poate fi acordat gratis în sistemul farmaciilor. De asemenea, acest medicament este introdus în România pe o autorizaţie de nevoi speciale, deci nu are autorizaţie de punere pe piaţă solicitată de către producător. (…) Practic, la prezentarea în unitatea sanitară cu paturi în spital, medicul specialist, medicul de boli infecţioase, are două posibilităţi: evaluează dacă pacientul trebuie să rămână în spital şi să primească medicamentele asigurate în tratamentul spitalicesc pe diverse forme, în funcţie de stadiul pacientului ori, dacă constată că acest pacient are forme uşoare, pentru că acest medicament (…) poate fi folosit numai pentru bolnavii COVID cu forme uşoare, atunci şi consideră că tratamentul poate continua în afara spitalului în sensul în care pacientul poate părăsi spitalul, atunci poate prescrie şi se poate livra din farmacia cu circuit închis a spitalului acest medicament şi pacientul în acest caz pleacă acasă şi urmează tratamentul la domiciliu, ceea ce înseamnă, din acest punct de vedere, o degrevare a sistemului spitalicesc”, a spus Cseke Attila.
Citește și
Criză de Favipiravir în spitalele din Sibiu care tratează bolnavi de COVID-19
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii