G4Media.ro

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi propune ca antiviralul Favipiravir să poată…

Sursa foto: Pixabay

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi propune ca antiviralul Favipiravir să poată fi cumpărat din farmaciile cu circuit deschis: Va duce, mai mult ca sigur, la reducerea internărilor cu COVID

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, propune eliberarea medicamentului antiviral Favipiravir, folosit pentru tratarea COVID-19, prin farmaciile cu circuit deschis. Acesta a declarat, marţi, că punerea la dispoziţia pacienţilor a acestui medicament, pe bază de reţetă, ar genera o reducere a numărului de bolnavi cu forme medii din spitale.

„Propun ca antiviralul Favipiravir să poată fi eliberat din farmaciile cu circuit deschis. Sigur, acesta va fi eliberat pe bază de reţetă completată, eliberată de medicul specialist, medicul de familie, să fie decontată exclusiv de către stat. Acest deziderat ne va duce, mai mult ca sigur, la reducerea numărului de internări în cadrul spitalului, de transformare a formelor medii în forme severe şi tratarea pacienţilor cu forme medii la domiciliu”, a afirmat Roşu, citat de Agerpres.

Şeful Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi precizează că în prezent în unitatea medicală pe care o conduce sunt internate peste 250 de persoane care suferă de forme medii spre severe ale COVID. 65 de pacienţi se află în stare critică pe secţiile ATI ale spitalului.

Guvernul a aprobat, în 5 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă posibilitatea eliberării în regim ambulatoriu a medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare. Medicamentul poate fi eliberat însă doar de farmaciile cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a explicat atunci că medicamentul menţionat are autorizaţie temporară, din India şi nu este pe lista de compensate în România.

„Drept urmare, nu poate fi acordat gratis în sistemul farmaciilor. De asemenea, acest medicament este introdus în România pe o autorizaţie de nevoi speciale, deci nu are autorizaţie de punere pe piaţă solicitată de către producător. (…) Practic, la prezentarea în unitatea sanitară cu paturi în spital, medicul specialist, medicul de boli infecţioase, are două posibilităţi: evaluează dacă pacientul trebuie să rămână în spital şi să primească medicamentele asigurate în tratamentul spitalicesc pe diverse forme, în funcţie de stadiul pacientului ori, dacă constată că acest pacient are forme uşoare, pentru că acest medicament (…) poate fi folosit numai pentru bolnavii COVID cu forme uşoare, atunci şi consideră că tratamentul poate continua în afara spitalului în sensul în care pacientul poate părăsi spitalul, atunci poate prescrie şi se poate livra din farmacia cu circuit închis a spitalului acest medicament şi pacientul în acest caz pleacă acasă şi urmează tratamentul la domiciliu, ceea ce înseamnă, din acest punct de vedere, o degrevare a sistemului spitalicesc”, a spus Cseke Attila.

Citește și

Criză de Favipiravir în spitalele din Sibiu care tratează bolnavi de COVID-19

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Va fi dat afara.
    El nu a inteles ca scopul este: cati mai multi bolnavi, ca sa se aglomereze spitalele si sa se puna restrictii.

  2. In sfarsit unul normal la cap.

    • Medicamentul se elibereaza in circuit inchis pt ca are efecte adverse severe. Nu mereu, dara aparent sufucuent de des incat sa trebuiasca verificata administrarea.

    • @sile,

      Tu esti vv deghizat in sile camataru?
      Ai citit prospectul?

    • Serket, am citit eu ca sa nu fi tu nevoit sa o faci. Fii atent:
      – Favipiravir este contraindicat femeilor gravide sau celor suspectate a fi gravide.
      – Femeile de vârsta fertilă trebuie să utilizeze metode de contracepție foarte eficace în timpul tratamentului și cel puțin 7 zile după oprirea acestuia.
      – Favipiravir nu se administrează femeilor care alăptează
      – Bărbații activi sexual trebuie să folosească prezervative pe durata tratamentului
      – Pacienții nu trebuie să doneze sânge în timpul tratamentului
      – Favipiravir prezintă risc de creștere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) și de afectare hepatică, precum și risc de hiperuricemie:
      – Favipiravir este contraindicat în insuficiență hepatică severă și insuficiență renală severă.
      – Se recomandă prudență pacienților cu hiperuricemie sau antecedente de gută, precum și în timpul tratamentului concomitent cu medicamente care pot influența metabolismul şi eliminarea acidului uric*
      – În cazul pacienților care utilizează medicamentul antidiabetic repaglinidă, favipiravir se va utiliza cu precauție deoarece asocierea poate duce la apariția reacțiilor adverse la repaglinidă

      Este un medicament minunat, bun sa il cumpere oricine de la farmacie, la liber, imediat cum incepe sa ii curga nasul.

      A, si inca ceva: „Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a explicat atunci că medicamentul menţionat are autorizaţie temporară,”

      Ati fi in stare sa luati absolut orice nenorocire de pe lumea asta, de la medicamente de uz veterinar si pana la medicamentul de mai sus, numai sa nu va vaccinati.

    • Deci are cateva contraindicatii foarte clare, precautii si interactiuni. Nimic ce nu s-ar putea rezolva la medicul de familie.

      Singurul efect advers notabil e afectarea hepatica. Asa, si? Pacientul poate opri administrarea daca se simte rau, poate face analize saptamanal sa urmareasca samd. Care e problema?

    • Deci are cateva contraindicatii foarte clare, precautii si interactiuni. Nimic ce nu s-ar putea rezolva la medicul de familie.

      Singurul efect advers notabil e afectarea hepatica. Asa, si? Pacientul poate opri administrarea daca se simte rau, poate face an.alize saptamanal sa urmareasca samd. Care e problema?

  3. „Acest deziderat ne va duce, mai mult ca sigur, la reducerea numărului de internări în cadrul spitalului, de transformare a formelor medii în forme severe şi tratarea pacienţilor cu forme medii la domiciliu”

    Fake news.
    Nu mai credeti tot ce zic medicii astia fara experienta…
    Va spun imediat baietii de pe G4 cum sta treaba:

    Toti vaccinistii stiu ca Favipiravirul e apa de ploaie (nu ca vaccinul!) si degeaba se da la cazurile incipiente ca nu are efect.
    Are doar efecte adverse, atat de groaznice si frecvente incat un medic de familie nu le poate urmari sau prevedea. Asa a zis Mihaila, si ea e de la USR, deci stie ce vorbeste, pentru ca se stie ca un medic politician e cea mai cinstita si bine pregatita creatura de pe planeta.

    • Dr Florin Rosu este medic primar cu dubla specializare, ATI si Infectioase.

    • Domnul Rosu cam exagereaza.

      Medicamentul e aprobat pe baza unei autorizatii temporare de nevoi speciale si chiar are efecte adverse dintre cele mai diverse (malformatii congenitale la copiii conceputi in timpul tratamentului, probleme de afectare hepatica, interferente cu tratamente de guta sau diabet). Poate parea o solutie sa mai arunci din greutate si altora, dar nu stiu daca e o solutie sa arunci asta in carca medicilor de familie. A caror experienta in evaluarea unui pacient cu Covid e practic nula, pentru ca nu au facut asta pana acum. Decat cel mult telefonic.

      Si, daca e adevarat ce zice Cseke Attila, tratamentul se poate face si acasa, dupa evaluarea medicului din spital. Mie asa mi se pare cel mai ok.

    • De ce trebuie medicul din spital? Cu ce e ala mai breaz ca medicul de familie?

    • @silicon
      Citeste prospectul la Nurofen fortep, sa vezI acolo riscuri si tot il iei la cea mai usoara durere de cap.

  4. Alo, colegiul medicilor? Hai, mai repede dati-l afara pe asta si bagati-l in puscarie. Se pare ca nu a inteles ca altceva in afara de vaccin nu exista.

  5. Bai nene, terminati cu „fake news-urile”. Deja s-a sesizat „Portocala”.

  6. Ce inconstient. Adica sa nu mai fie cetatenii ingroziti? Mai ales cand avem elixir?
    https://bit.ly/3behcwE

  7. Medicamentul aceasta are o lunga lista de reactii adverse. Fara recomandare si supraveghere medicala pe durata tratamentului nu poate fi administrat. Romanul este invatat sa ia orice dupa cum aude. Daca maine le spui ca maslina de oaie vindeca gripa si covidul o sa ia cu asalt stanele de munte, ca e bio. Intrebati farmacistii cati plang sa le dea algocalmin ca e bun la toate. Bagati-va mai bine un usturoi in nari ca vindeca pe loc covidul si revine mirosul instantaneu.

    • Mai insistati mult cu dezinformarea asta?

      „pacientul în acest caz pleacă acasă şi urmează tratamentul la domiciliu” – zice ministrul.

      Deci pacientul urmeaza bine-mersi tratamentul acasa, fara nici o supraveghere. Atata doar ca medicamentul se elibereaza de la o farmacie de spital, nu de la una de pe strada. S-ar putea foarte bine face asa ceva si la medicul de familie.

      Asta e ca si povestile despre ivermectina ca e doar pentru animale (nu e), ca are cine stie ce efecte adverse (nu are) sau ca nu sunt studii (sunt, si chiar daca nu ar fi, se poate verifica empiric – daca nu functioneaza, se opreste tratamentul). Bine ca sunt studii pentru vaccinuri…

      Lipsa de logica pe toata linia, dar an.alfabetii functional sunt ailalti…

  8. Ma mir de cum a reusit doctorasul asta sa rasufle treaba asta in presa , cel mai sigur va fi dat afara sau cine stie ….se imbolnaveste de C19 ca n-a crezut in el, apoi vom avea o stire de toata frumusetea cu el pe patul de spital spunandu-ne.,.,VAXiNATI-VA FRATILOR!!