G4Media.ro

Managerul Spitalului din Odorheiu Secuiesc, trimis în judecată de DNA pentru corupţie…

Sursa foto: Pixabay

Managerul Spitalului din Odorheiu Secuiesc, trimis în judecată de DNA pentru corupţie în legătură cu achiziţii de echipamente medicale

Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc şi membru al Comitetului Director al unităţii sanitare, a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, într-un dosar privind achiziţii de echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA, Lukacs Antal va fi judecat, în stare de arest la domiciliu, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (4 fapte), luare de mită (4 fapte) şi cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Balint Eniko, la data faptelor referent la Serviciul Achiziţii Publice în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Barczan Laszlo, la data faptelor magazioner, precum şi omul de afaceri Doru Dumitru Bertea, administrator al SC Chantel Sante SRL.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Marcela Saghin – contabilă la firma Chantel Sante SRL, precum şi Dan Cosmin Dragoş – şoferul omului de afaceri.

În plus, firma Chantel Sante SRL este acuzată de complicitate la abuz în serviciu, dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, această cauză a avut ca obiect presupusa atribuire frauduloasă de către persoane din conducerea Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc a unor contracte prin care unitatea medicală ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

Pentru atribuirea contractelor preferenţiale plătite din bani publici, spitalul ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câştigătoare o anumită firmă.

În schimbul acestor demersuri, persoane din conducerea spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei.

Anterior, din această cauză, au fost disjunse două dosare penale, în care procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, printre alţii, a fostului şef al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, şi a managerului Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, Ramona Ionescu.

În perioada 10 aprilie – 2 decembrie 2020, Lukacs Antal, cu încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu omul de afaceri Doru Dumitru Bertea, care controla SC Chantel Sante SRL, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziţionarea de către spitalul din Odorheiu Secuiesc a unor aparate şi produse medicale.

O contribuţie importantă în aceste demersuri ar fi avut-o şi inculpaţii Balint Eniko şi Barczan Laszlo, care ar fi întocmit o parte dintre documente şi ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul şoferului şi contabilului său, accesul la informaţii confidenţiale cuprinse în ofertele depuse de alţi operatori economici.

Toate produsele ar fi fost cumpărate la preţuri supraevaluate, în unele cazuri fiind livrate chiar şi produse neconforme, iar în altele achiziţia s-a desfăşurat în condiţiile în care acest lucru nu se impunea raportat la nevoile unităţii spitaliceşti.

În aceeaşi perioadă, Lukacs Antal, în schimbul efectuării cu prioritate a unor plăţi către SC Chantel Sante SRL, deşi unitatea spitalicească nu dispunea la acel moment de fondurile necesare pentru a face acest lucru, i-ar fi cerut omului de afaceri Doru Dumitru Bertea să-şi folosească influenţa pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor din conducerea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, în scopul obţinerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deşi spitalul îndeplinea doar condiţiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia.

Pentru aceste demersuri, omul de afaceri ar fi promis şi remis celor trei inculpaţi angajaţi ai Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc sume de bani şi alte foloase după cum urmează:

* Lukacs Antal ar fi primit suma totală de 30.000 euro, din care 20.000 euro reprezenta o parte din procentajul de 20% (echivalent a 89.000 euro) din valoarea unor contracte evaluate la 2.136.707 lei, promis de omul de afaceri;

* Balint Eniko şi Barczan Laszlo ar fi primit şi acceptat promisiunea remiterii de bani şi foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.

Prin aceste demersuri, spun procurorii, inculpaţii ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalului în valoare totală de 2.321.728 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL.

Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. VV,LCK,DNA,DIICOT sunt de vina ca distrug valorile romanesti

    • Trebuie sa ai valoare mare ca sa ajungi sa achizitionezi bunuri care nu sunt necesare in timp ce oamenii mor in spitale.
      Sper ca directorasul asta sa putrezeasca in penitentiar.

  2. Cum dracu, că după nume nu-i mitic!!!!