G4Media.ro

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov lucrează part time şi la o…

Sursa foto: Facebook

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov lucrează part time şi la o clinică privată / Medicul spune că nu e incompatibil, lucrând ca simplu angajat / Ce prevede legea

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, medicul chirurg Călin Pavel Cobelschi, conduce cea mai mare unitate medicală publică din judeţ, iar în timpul liber acordă consultaţii şi la o clinică privată situată pe aceeaşi stradă cu spitalul, la doi paşi de acesta. Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede însă că funcţia de manager de spital este incompatibilă cu exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică. Medicul Călin Pavel Cobelschi susţine că nu este în incompatibilitate întrucât lucrează la clinica privată „ca simplu angajat”, part time, în timpul său liber, scrie News.ro.

Medicul Călin Cobelschi a semnat contractul de management cu Unitatea administrativ Teritorială Judeţul Braşov la 5 iunie 2019, după ce a câştigat concursul susţinut în luna aprilie a aceluiaşi an şi la care au participat doi candidaţi. La semnarea contractului de management pentru o perioadă de patru ani, Cobelschi conducea deja spitalul, ca interimar, din octombrie 2018, după ce mai ocupase funcţia de conducere a unităţii sanitare o perioadă scurtă de timp, câteva luni, în perioada 2009-2010.

În paralel cu activitatea de manager al celui mai mare spital public din judeţul Braşov, chirurgul Călin Cobelschi îşi desfăşoară activitatea şi în sistem privat, la clinica Hiperdia situată în Calea Bucureşti din municipiul Braşov.

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede, la articolul 178, alineatul (1) că „Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: a) exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică”.

Contactat telefonic, managerul Spitalului Judeţean Braşov a evitat, iniţial, să răspundă oricăror întrebări, precizând că este în afara programului şi că la întrebările presei poate răspunde „reprezentantul” spitalului. Ulterior, Călin-Pavel Cobelschi a declarat că „garantează” că nu se află în incompatibilitate.

„Eu acolo (la clinica privată – n.r.) sunt angajat, lucrez în timpul liber. Eu am dreptul să lucrez angajat cu contract parţial de muncă în altă parte. Eu sunt angajat”, a declarat Călin Cobelschi pentru News.ro.

Acesta mai spune că s-a consultat inclusiv cu profesionişti din domeniul dreptului cu privire la această situaţie.
„Avocaţii mi-au spus că eu pot funcţiona ca angajat, în timpul meu liber. Nu este firma mea, sunt un simplu angajat”, mai spune managerul.

Sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Este incompatibilitate, insa situatia este raspandita si auoritatile se fac ca nu vad.

  2. E vreun spital in care nu lucreaza in cinci clinici private,sau ne facem ca nu stim?.Medici de familie cu cinci cabinete,lucreaza si n urgenta la spital etc …furt pe fata.

  3. „Erou”, nu-i așa?
    Și câți nu procedează ca el. Unii au chiar trei slujbe: 8-12, la spital de stat, 12-16 la spital privat după care la cabinetul lor personal. Așa avea Mengele cu fustă. „profesionista” moldovan….

  4. Lege neclara:
    „Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede, la articolul 178, alineatul (1) că „Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: a) exercitarea oricăror altor funcţii salarizate”

    Probabil ca managerul respectiv interpreteaza legea in sensul ca in orele de program ca manager, nu are voie sa presteze si alta munca remunerata, dar in timpul liber ar avea acest drept. Din moment ce legea nu specifica in mod concret aceasta situatie, s-ar putea ca managerul sa aiba castig de cauza.
    De la ora 8 la 16 sunt manager, iar de la ora 16 pana la 5 dimineata prestez alta munca.
    Cele doua functii/activitati nu se incaleca pt ca nu sunt executate simultan, ca orar de lucru,, iar legea nu specifica destul de clar incompatibilitatea.
    Poate ca daca ar lucra in timpul liber ca gradinar, administrator de bloc sau undeva in constructii, n-ar fi o problema.
    Dar asa…8 ore esti manager de spital, ai la dispozitie zeci de milioane, contracte, achizitii de aparatura medicala, personal, medicamente, material sanitar, iar in privat esti exact in acelasi domeniu unde e nevoie de contracte, aparatura, medicamente…ar putea fi o problema.

    Si poate ca, daca esti un simplu medic intr-un spital, fara nicio alta functie, n-ar fi o problema sa profesezi ca medic si in privat.
    Dar cand esti managerul unui spital, poate fi putin mai complicat.

  5. Nu se mai satura de bani.

  6. Cand se va da o lege in care sa se stabileasca ca medicii de la stat sa nu mai poata lucra si la privat?Poate ca in acest fel ,medicii isi vor respecta programul si nu vor mai trimite pacientii la cabinetele lor private ,pe bani multi.Dr Arafat sustinea asta intr-un timp…

    • Când actuala clasă politică va fi înlăturată de la putere în urma unei revolte populare generale. Prin alegeri nu se mai poate face nimic. Toate partidele s-au compromis când au ajuns la putere.

  7. Se întâmplă pentru-că nu se aplică legea. Nu trebuia să fie numit manager. Ca manager are program nenormat, non stop cum s-ar zice. De unde scoate timp pentru part time la privat?