G4Media.ro

Managerul spitalului „Sfântul Pantelimon”: Un pacient de terapie intensivă reprezintă un deficit…

Sursa foto: Pexels

Managerul spitalului „Sfântul Pantelimon”: Un pacient de terapie intensivă reprezintă un deficit bugetar pentru spital /Mi-am oferit demisia, nu mă cramponez de funcții / Zece operații, amânate joi dimineață din cauza protestului medicilor de la ATI

Managerul spitalului „Sfântul Pantelimon”, Bogdan Socea, a declarat, joi, în fața spitalului, că și-a oferit demisia, așa cum i-a cerut ministrul Rafila, și a subliniat că nu se cramponează de funcții. El a explicat că ancheta internă făcută după ce au apărut acuzațiile privind morțile suspecte de la ATI a mers pe foile de observații, nu a putut verifica injectomatele și înregistrările, așa cum au făcut procurorii. Managerul a precizat și că zece intervenții medicale au fost amânate joi dimineață din cauza protestului medicilor de la ATI, care refuză să mai ofere anestezie pacienților cronici sau programați, asigurând doar urgențele.

„Pentru un pacient din terapie intensivă decontul este un pic mai complicat – decontul per pacient, per foaie plus programele ATI. De multe ori pacienţii ATI sunt decontaţi la o valoare mult inferioară cheltuielilor. Deci un pacient de terapie intensivă, până la urmă, reprezintă un deficit bugetar pentru spital. (…) Nu pot exista astfel de explicaţii, pentru că acestea sunt pure speculaţii. Nu face nimeni aşa ceva şi nu a gândit nimeni o strategie. Rămâne să se demonstreze în justiţie acel plan şi să vedem care a fost acela. (…) Procuratura îşi va face treaba. Dacă era o acţiune generalizată, cu siguranţă vor fi chemate şi alte persoane sau, în decursul celor patru luni, trebuiau deja chemate. Nu au existat niciun fel de indicii, nu au existat reclamaţii în sensul acesta”, a spus managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”, citat de Agerpres.

„Ancheta internă s-a făcut profesionist de către 5 medici de altă specialitate decât ATI. Ancheta a vizat aspecte medicale, nu a putut verifica injectomatele, nu a putut descărca înregistrările. a mers pe foile de observație”, a explicat managerul.

„Procuratura își va face treaba. Dacă era o acțiune generalizată, vor fi chemate și alte persoane. Nu au existat indicii sau reclamații din interiorul spitalului”, a mai declarat Bogdan Socea.

Managerul a precizat însă că au fost aproximativ zece sesizări în acest an venite de la pacienți: „în principal doreau o a doua opinie și uneori puneau la îndoială chiar și actul medical”.

Bogdan Socea a precizat că și-a oferit demisia, dar încă nu i-a trimis-o ministrului: „Mi-am oferit demisia, încă nu am trimis-o la minister. Nu mă cramponez de funcție. sunt medic chirurg în acest spital”.

În privința teoriei că ar fi fost „prioritizați” pacienții cu mai multe șanse de supraviețuire, managerul a precizat că la momentul la care se referă ancheta procurorilor Secția ATI „nu era atât de aglomerată”.

„Erau cred doi pacienți în așteptare, dar nimic nu ar justifica o asemenea atitudine. (…) Nu face nimeni așa ceva și nu a gândit nimeni o strategie. Rămâne să demonstreze justiția acel plan”, a adăugat acesta.

În ceea ce privește protestul medicilor de la ATI, care s-au solidarizat cu cele două doctorițe reținute sub acuzația de omor calificat, managerul spitalului a declarat:

„Medicii ATI au hotărât să intre într-o grevă spontană și să nu dea anestezie la pacienții cronici și programați, asigură doar urgențele. Au fost amânate 10 intervenții. Au zis că vor semna o hârtie că vor demisiona din gărzi și din spital. Ar însemna un blocaj.”

Procurorii au anunțat miercuri reținerea pentru 24 de ore a doi medici de la Spitalul Pantelimon din București sub acuzația de tentativă de omor și omor calificat, și a unei asistente pentru mărturie mincinoasă.

Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de nonadrenalină, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

„Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”, susțin procurorii.

Potrivit surselor G4Media, una dintre doctorițe ar fi susținut în fața procurorilor că există anumite proceduri medicale care justifică scăderea dozei de noradrenalină, procedură care de fapt nu ar există în cazul la care se face referire, spun aceleași surse.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cred ca tine de nivelul de educatie al unui popor. Probabil din considerente religioase ne dorim ca pacienti si (mai ales) ca apartinatori, sa beneficiem de tratament si sa fim asistati/conectati la diferite echipamente până se „arde curentul”, desi este vizibil ca sansele sunt zero…
    Tot din motive religioase, apreciez ca MEDICII ROMÂNI , avand si educatia celor „7 ani de acasa”, nu si-ar permite sa actioneze in sensul provocarii decesului, mai ales ca in tara noastra eutanasia nu este legalizata.
    Deseori uitam sa mai tinem cont de sfatul medicului din fata noastra si desi suntem profani, ne dam cu parerea in fata specialistului(si citam din ” internet”) cand, mult mai simplu, am putea solicita o alta opinie, un alt serviciu, intr- o alta clinica.
    Preferam sa aruncam cu piatra, uitand ca, uneori chiar nu mai exista sanse si nu mai e nimic de facut.
    Nu suntem nemuritori cum nici ei – medicii- nu sunt Dumnezei …