Managerul Spitalului „Victor Babeş” Timişoara: De astăzi avem două zone albe, reinternăm bolnavii TBC
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, dr. Cristian Oancea, a declarat, pentru Agerpres, că începând de luni unitatea are două zone albe şi sunt reprimiţi pacienţii cu patologii non-COVID, între care şi cei cu tuberculoză.
„Spitalul a fost plin de cazuri COVID, dar de astăzi avem două zone albe, la Pneumologie, etajul I a rămas pentru Pneumologie, etajul II pentru Pneumologie tuberculoză şi parterul a rămas pentru COVID. Sperăm ca în maximum două săptămâni, şi parterul din corpul de Pneumologie să redevină zonă albă, cu păstrarea a două saloane pentru cazurile suspecte cu bronhopneumonii sau cu pneumonii de natură virală SARS-CoV-2, adică un fel de două «saloane galbene» şi restul să se transforme în pneumonie acuţi. Urmează ca în maximum două luni, dacă indicatorii pentru COVID scad în acest ritm, să păstrăm circa 30 cel mult 40 de paturi pentru COVID la Boli Infecţioase, iar restul să transformăm în Boli Infecţioase non-COVID, pentru ca şi colegii de acolo să-şi deservească patologia. Astăzi, pentru prima oară după multe luni, am avut două locuri libere la ATI COVID pe spital”, a detaliat dr. Cristian Oancea.
Pneumologul spune că în ultimul an patologia tuberculoasă a fost trimisă la Jimbolia şi la sanatoriul de specialitate de la Brad, dar de astăzi se pot reinterna la Spitalul „Victor Babeş” cazurile de tuberculoză şi aceşti bolnavi vor fi readuşi înapoi.
„În ultimul an au fost confirmate noi cazuri de TBC, chiar forme severe de boală, cu distrucţie pulmonară avansată. Am văzut aceste cazuri. O parte le-am internat la colegii de la Jimbolia, altă parte i-am trimis la sanatoriul de la Brad. De azi pot fi readuşi la noi. Culturile, analizele genetice şi confirmările pentru TBC se fac doar la noi, pentru că suntem laborator de referinţă pe întreaga euroregiune”, a menţionat dr. Oancea.
Potrivit managerului Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, după revenirea la normalitate, dotările ATI rămân aici şi vor deservi pacienţii non-COVID, menţinându-se şi câteva paturi pentru cazuri COVID.
„Vom păstra o parte de terapie intensivă COVID, cinci-şase locuri, pentru că vom avea un compartiment COVID, aşa cum am avut cu câţiva ani în urmă compartimentul de gripă, şi o terapie intensivă non-COVID care va deservi patologia de boli infecţioase, pneumologie şi chirurgia toracică. Vrem ca în prima linie să redeschidem Chirurgia toracică”, spune pneumologul.
Dr. Cristian Oancea adaugă că patologia COVID nu va dispărea complet acum, dar vor fi replici mai slabe, câţiva ani.
„Ce a fost mai greu a trecut, dar cu patologia SARS-CoV-2 ne vom mai confrunta, va fi la fel ca şi la gripă, câţiva ani vom mai vorbi despre ea. Va mai fi în toamnă o replică mai palidă, probabil va fi tulpina indiană, vor mai fi replici, dar nu de intensitatea celor din valurile II şi III„, a încheiat dr. Cristian Oancea.
Sursa Foto: Facebook/ Victor Babeș
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii