G4Media.ro

Mâncare expirată, mizerie și lipsa documentelor, la azilele din țară: Două centre…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mâncare expirată, mizerie și lipsa documentelor, la azilele din țară: Două centre închise în Eforie, amenzi pe toată linia în Argeș, fără autorizații de securitate la incendiu și licențe de funcționare în Prahova, 17 bătrâni relocați în Satu Mare

Mâncare expirată, mizerie și lipsa documentelor, asta au găsit autoritățile în prima zi de control la azilele din țară. Două centre au fost închise în Eforie, amenzi pe toată linia în Argeș, lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu și licențe de funcționare în Prahova, iar 17 bătrâni au fost relocați în Satu Mare.

Update Ora 18.07: Comisiile mixte organizate prin ordin al prefectului au verificat ieri zece centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, copii și persoane cu dizabilități. În urma controalelor, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în valoare de 18.000 lei și 45 de avertismente, transmite Rador.

O amendă a fost aplicată de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în valoare de 10.000 lei pentru „produse alimentare manipulate în condiții de igienă precară”. O altă amendă a fost aplicată de Direcția de Sănătate Publică în valoare de 8.000 lei pentru că „clădirea prezintă urme de degradare la interior, parte din faianță lipsă la baie, substanțe dezinfectante lipsă, nu sunt efectuate operațiuni Deratizare, Dezinsecție si Dezinfecție conform prevederilor Ord. MS nr. 119/2014”.

În centrele verificate sunt îngrijite 371 de persoane.

Fiecare echipă de control este formată din câte un reprezentant de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului, Inspectoratul de Poliție Județean.
Verificările vor continua și în zilele următoare.

Update Ora 17.50: Autorităţile din Vâlcea au dispus, în urma controalelor efectuate, închiderea unui cămin de bătrâni privat din judeţ, unde s-ar fi găsit grave nereguli, a anunţat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Constantin Rădulescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, forul judeţean va interveni în această situaţie şi va oferi găzduire persoanelor găsite în centrul respectiv în unităţi din subordinea instituţiei.

„În cursul zilei de astăzi, 11 iulie, am fost anunţat de către domnul prefect al judeţului Vâlcea, Mihai Oprea, că o comisie specială de control, constituită din dispoziţia acestuia, a efectuat o verificare la Căminul de bătrâni ‘Casanova’ din Râmnicu Vâlcea, unde au fost găsite grave nereguli, motiv pentru care se va dispune închiderea acestui centru. Deoarece drama acestor persoane nu ne este indiferentă, după discuţia cu domnul prefect am decis să venim în sprijinul persoanelor care nu erau îngrijite corespunzător în acest azil privat şi am dispus următoarele: constituirea unui grup operativ, aflat la dispoziţia prefectului judeţului Vâlcea, care, după o evaluare medicală a beneficiarilor serviciilor ‘Casanova’ şi, în funcţie de starea de sănătate a acestora, să identifice spaţii pentru găzduirea lor în unităţile specializate din subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea”, a precizat preşedintele forului judeţean vâlcean.

Grupul operativ este compus din reprezentanţi ai conducerilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalului de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” Mihăeşti, Spitalul de Psihiatrie Drăgoeşti, DGASPC Vâlcea şi Centrul pentru Persoane Vârstnice Lădeşti.

Prefectura Vâlcea nu a anunţat până acum nimic oficial despre acest control, însă Rădulescu a ţinut să menţioneze că în cazul căminului privat de bătrâni se aşteaptă emiterea deciziei de închidere, după care beneficiarii aflaţi aici vor merge la evaluare la Spitalul Judeţean şi repartizaţi, în funcţie de starea fiecăruia, fie la una dintre unităţile spitaliceşti din judeţ, fie la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

„Intervenim în această situaţie nefericită, chiar dacă unitatea respectivă este una privată şi nu publică, deoarece, pentru noi, oamenii trebuie trataţi cu respect, indiferent de starea lor de sănătate sau de statutul social. Voi urmări personal demersurile care urmează a fi făcute pentru rezolvarea acestei probleme, fiindcă că vreau să mă asigur că aceşti oameni nu vor mai suferi din cauza celor plătiţi să îi îngrijească. Prefectul şi instituţiile guvernamentale controlează, noi ne facem datoria să îi preluăm, chiar dacă acolo e afacere privata! E vorba de oameni şi viaţă lor. De aceea m-am mobilizat, deşi şi noi suntem controlaţi, dar nu avem probleme semnificative”, a mai declarat preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Update Ora 17.30: Instituțiile din Alba au dat amenzi de peste 200.000 de lei, după prima zi de controale la centrele pentru persoane vârstnice din județ, potrivit unui comunicat de presă emis la finalul controalelor.

Valoarea amenzilor acordate în prima zi de control a fost: ITM – 16.000 lei; ISU – 4.500 lei; CJPC – 108.000 lei; DSVSA – 51.200 lei; DSP – 26.000 lei. În total, este vorba despre 205.700 de lei.

Din datele obținute de la instituțiile care au efectuat controale, în cursul zilei de luni au fost efectuate controale la 20 de centre rezidențiale din județ și au fost identificate o serie de nereguli, cum ar fi:

  • risc de împiedicare pe scările de intrare în locații;
  • lipsa capace de protecție la întrerupătorul electric;
  • prestarea serviciului se face cu lipsa informării beneficiarilor în lista meniu asupra produselor din produse decongelate;
  • lipsă cursuri igienă DSP;
  • prestarea serviciilor se face cu existența de zone de exfoliere a vopselei de pe pereții spațiilor de cazare, în holul de acces porțiuni de gresie desprinsă, zonă cu tencuială lipsă, perete cu fisuri;
  • zone cu igrasie, fisuri pe pereți, calorifere cu zone de rugină, plafon cu vopseaua exfoliată, baia de serviciu cu vopseaua de pe plafon exfoliată, spații de cazare necurățate, neigienizate, nevopsite;
    nu există contract de prestări servicii cu o unitate specializată pentru deratizare, dezinsecție, dezinfecție;
  • prestarea serviciilor sociale se face cu utilizarea de produse alimentare fără data limita de consum, cu ustensile, echipamente degradate, din PVC, cu lipsa informării asupra meniului zilnic, lipsă ingrediente alergene, lipsă mențiune produs decongelat;
  • nu există grafice pentru monitorizarea temperaturii;
  • spațiul de frig insuficient;
  • prestarea serviciilor sociale se face cu utilizarea de produse din carne pui, porc cu modificare stare termică, cu produse alimentare cu data limita de consum depășită, cu ustensile, echipamente neigienizate, din PVC, uzate, degradate;
  • bloc alimentar cu deficiențe parțiale privind vesela, starea pereților.

Știrea inițială: Prefectura Constanța a anunțat că luni a început controalele în centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități, dar și în centrele destinate copiilor, care funcționează pe raza județului.

În prima zi au fost verificate 14 centre cu 376 de beneficiari (din cele 101 centre, cu un total de 2582 de beneficiari), din care trei publice și 11 private și au fost date 80 de avertismente și 48 de amenzi în valoare totală de 796.300 lei. Au fost verificate centrele din Agigea și Eforie, iar două cămine de bătrâni din Eforie Nord au fost închise pentru că funcționau fără autorizații.

Sancțiunile au fost aplicate pentru starea mobilierului din centre, din motive de curățenie, instalații sanitare neconforme, produse expirate, depozitare necorespunzătoare, nerespectarea capacității centrului, funcționare fără autorizație de securitate de incendiu, lipsa documentației de specialitate.

Cele cinci echipaje ale prefecturii au fost formate din polițiști, angajați ai Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Protecția Consumatorului, Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar-Veterinară.

În privința azilelor din Argeș, prefectul Radu Perianu a declarat la Digi24 că niciun centru din cele controlate în prima zi nu funcționa conform, iar autoritățile au găsit mâncare expirată, mai ales carne, mobilier stricat, rugină, mucegai, inclusiv normele de securitate la incendiu erau fie expirate, fie inexistente. Autoritățile au dat amenzi în valoare totală de 900.000 de lei, iar prefectul susține că au mai fost efectuate controale și în urmă cu două luni, atunci când alte amenzi au fost împărțite fără ca situația să se remedieze între timp.

  • ”Deocamdată nu am găsit scene de groază, dar dacă sunt le vom prezenta cu onestitate, intenția e să arătăm tot ce e pozitiv și negativ, fără a arunca gunoiul sub preș”, a declarat prefectul de Argeș la Digi24.

Un centru de vârstnici din judeţul Satu Mare care funcţiona fără autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a fost suspendat, toate cele 17 persoane persoane urmând să fie relocate la alt centru, a transmis Prefectura Satu Mare, citată de Agerpres.ro. Potrivit sursei citate, în prima zi de controale au fost verificate şapte centre rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă socială pentru persoane vârstnice, trei ale unor asociaţii şi patru ale operatorilor economici (SRL).

  • „A fost aplicat un număr total de 32 de sancţiuni, din care 11 amenzi în cuantum total de 71500 lei şi 21 de avertismente. La una din locaţiile verificate, unde s-au aflat 17 persoane rezidente s-a constatat că nu sunt respectate condiţiile de funcţionare, ca urmare Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare a dispus măsura de suspendare a activităţii, urmând ca toate cele 17 persoane vârstnice să fie relocate până la remedierea situaţiei la un centru pentru vârstnici al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare (DGASPC)”, precizează sursa citată.

Printre deficienţele constatate se află neîndeplinirea standardelor de licenţiere; funcţionare fără autorizaţie de securitate la incendiu, instalaţii de semnalizare, detectare şi alarmare nefuncţionale, lipsa stingătoarelor, a detectoarelor de incendiu; lipsa elementelor de identificare la produse alimentare, vesela degradată, a probelor de alimente; lipsa autorizaţiei de sănătate şi securitate în muncă, nerespectarea periodicităţii instruirilor specifice; lipsa regulamentelor de ordine interioară, a registrelor specifice.

Tot Agerpres relatează despre situația din Prahova, unde au fost aplicate amenzi de 750.000 de lei după prima zi de controale în centre de bătrâni şi de adulţi cu dizabilităţi din judeţ. Conform sursei citate, în prima zi au fost verificaţi opt furnizori cu un total de 14 obiective (mai multe puncte de lucru/ furnizor) din localităţile Buşteni, Sinaia, Breaza, Câmpina, Băicoi, Scorţeni, de către 6 echipe mixte (un total de 60 de inspectori).

În urma controalelor au fost depistate deficienţe precum lipsa autorizaţiilor de securitate la incendiu, lipsa controalelor medicale pentru angajaţi, spaţii neigienizate corespunzător, colectare necorespunzătoare a deşeurilor menajere, personal de specialitate subdimensionat raportat la numărul beneficiarilor, lipsa licenţelor de funcţionare (a fost prezentată documentaţie în vederea îndeplinirii procedurii de acreditare şi licenţiere), nerespectarea condiţiilor de păstrare a alimentelor sau depozitare necorespunzătoare a acestora, sume încasate nefiscalizate, lipsa planurilor de pază şi a sistemelor de supraveghere, lipsa de la punctul de lucru verificat a evidenţelor orelor de muncă prestate.

  • „Aşadar, au fost identificate probleme de natură contravenţională, care nu impuneau suspendarea activităţii acestor centre. Totodată, au fost dispuse măsuri în sarcina centrelor rezidenţiale cu termene de realizare a acestora, urmând ca ulterior să fie efectuate noi verificări pentru constatarea modului de îndeplinire a acestora şi de remediere a deficienţelor. Amenzile aplicate în urma verificărilor sunt în cuantum de aproximativ 750.000 lei”, a transmis Prefectura.

La nivelul judeţului Prahova funcţionează 67 de centre rezidenţiale (centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice, centre rezidenţiale pentru persoane adulte aflate în dificultate, centre rezidenţiale pentru persoane adulte cu dizabilităţi, centre rezidenţiale pentru copii).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...