Mâncatul unei cantități mari de alimente ultraprocesate vă poate trimite la o moarte precoce și vă poate face să fiți deprimat și anxios – studiu
Potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal și citat de The Times, alimentele produse în masă, cum ar fi mâncărurile gata preparate, cerealele zaharoase pentru micul dejun și batoanele de ciocolată, sunt asociate cu 32 de rezultate dăunătoare pentru sănătate. Printre acestea se numără afecțiuni fizice, cum ar fi diabetul, cancerul și bolile de inimă, precum și tulburări de sănătate mintală, inclusiv depresia și anxietatea.
Cercetătorii din Australia au examinat date din studii anterioare din întreaga lume, care au implicat aproape 10 milioane de persoane, care au fost împărțite în grupuri în funcție de consumul de alimente ultraprocesate. S-a constatat că cei care mâncau cel mai mult prezentau un risc cu 21% mai mare de a muri de tineri și cu 50% mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă.
De asemenea, studiul a constatat că riscul de probleme de sănătate mintală tindea să crească cu cât oamenii consumau mai multe astfel de alimente. Potrivit studiului, un consum ridicat a fost asociat cu un risc cu 22% mai mare de depresie și cu aproximativ 50% mai mare de anxietate și somn slab.
Experții cred că acest lucru se datorează faptului că alimentele pot provoca inflamații sistemice în organism și perturba microbiomul intestinal, care influențează riscul de depresie și anxietate.
Problemele de sănătate fizică, inclusiv diabetul de tip 2, obezitatea, cancerul și bolile de inimă se amplifică, de asemenea, odată cu consumul acestor alimente.
Mai mult de jumătate din dieta zilnică tipică a britanicilor este alcătuită din alimente ultraprocesate, mai mult decât în orice altă țară din Europa. Militanții, printre care se numără autorul Dr. Chris van Tulleken și fostul ministru al alimentației Henry Dimbleby, cer introducerea unor restricții asemănătoare celor impuse de tutun.
Autorii studiului, de la Universitatea Deakin, au declarat că descoperirile lor au arătat că este nevoie de „abordări bazate pe populație” pentru a reduce la minimum consumul de alimente ultraprocesate.
Într-un editorial din revistă, profesorul Carlos Monteiro, un universitar brazilian care a conceput conceptul de alimente ultraprocesate, a declarat că „nu există niciun motiv să credem că oamenii se pot adapta pe deplin” la aceste produse, care sunt „adesea ingrediente ieftine manipulate chimic” și „făcute gustoase și atractive prin utilizarea unor combinații de arome, coloranți, emulgatori, agenți de îngroșare și alți aditivi”.
„A sosit momentul ca agențiile Națiunilor Unite, împreună cu statele membre, să elaboreze și să pună în aplicare o convenție-cadru privind alimentele ultraprocesate, analogă celei privind tutunul.” a adăugat Monteiro.
Alimentele sunt fabricate cu ajutorul unor procese industriale, inclusiv divizarea alimentelor întregi în uleiuri, grăsimi și zahăr, apoi recombinarea acestora. Acestea tind să fie vândute gata preparate, să aibă un conținut scăzut de nutrienți și fibre și să fie pline de aditivi.
Oamenii de știință sunt împărțiți în ceea ce privește motivele pentru care acestea par a fi dăunătoare pentru sănătate. Unii consideră că prelucrarea industrială este în sine dăunătoare și face ca alimentele să creeze dependență. Alții cred că alimentele sunt pur și simplu gustoase și bogate în calorii, avertizând că este important să nu demonizăm toate alimentele ultraprocesate, care pot face parte dintr-o dietă sănătoasă.
De asemenea, persoanele care consumă multe astfel de alimente tind să aibă, în general, un stil de viață nesănătos, ceea ce îngreunează dovedirea legăturii de cauză și efect.
Profesorul Martin Warren, directorul științific al Institutului Quadram din Norwich (estul Angliei), care se ocupă cu cercetarea alimentelor și a sănătății, a declarat că studiul a întărit faptul că „în general, anumite alimente ultraprocesate sunt dăunătoare pentru sănătatea umană”.
„Este nevoie în primul rând de o mai bună înțelegere a proceselor mecaniciste în joc care duc la afectarea sănătății și rămân probleme asociate cu definiția alimentelor ultraprocesate.” A adăugat profesorul Warren.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu