
Mandat de arestare emis de Thailanda pentru un profesor universitar american acuzat de lezmajestate
Un tribunal thailandez a emis un mandat de arestare pentru un profesor universitar american, sub acuzaţia de insultare a monarhiei, o rară utilizare a legii de lezmajestate împotriva unui cetăţean străin, conform unui document analizat de Reuters vineri, transmite Agerpres.
Armata a depus plângerile, care includ încălcări ale legii privind infracţiunile cibernetice, formulate împotriva lui Paul Chambers, lector la Universitatea Naresuan din Thailanda, iar mandatul de arestare a fost emis luni, potrivit documentului, o scrisoare trimisă de poliţie universităţii pentru a o informa în legătură cu acest demers.
Reuters a verificat autenticitatea acesteia la o sursă din poliţie şi la avocatul lui Chambers, Wannaphat Jenroumjit, de la asociaţia Thai Lawyers For Human Rights, care a declarat că Chambers se va prezenta marţi la poliţia din Phitsanulok, în nordul Thailandei.
Sursa din poliţie a declarat că acuzaţiile se referă la un articol pe care Chambers l-a postat online anul trecut. Wannaphat a declarat că nu cunoaşte motivul acuzaţiilor.
Poliţia thailandeză a refuzat să comenteze, iar ambasada SUA nu a făcut niciun comentariu imediat. Un purtător de cuvânt al guvernului thailandez nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Thailanda are una dintre cele mai dure legi de lezmajestate din lume, care prevede pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru oricine este condamnat pentru defăimarea, insultarea sau ameninţarea regelui Maha Vajiralongkorn şi a membrilor apropiaţi din familia sa.
De la începerea protestelor studenţeşti în 2020, care au cerut o reformare radicală a monarhiei, 278 de persoane au fost acuzate în temeiul legii, potrivit datelor compilate de Thai Lawyers for Human Rights.
Unii străini au fost încarceraţi în trecut sub acuzaţia de lezmajestate, însă vasta majoritate a celor ajunşi după gratii au fost thailandezi.
Veteranul Phil Robertson, activist pentru drepturile omului cu sediul în Bangkok şi director al Asia Human Rights and Labour Advocates, a numit această măsură „un atac uimitor şi scandalos asupra libertăţii academice”, cu un „efect serios de răcire” în ceea ce priveşte studiile internaţionale în Thailanda.
„Guvernul thailandez susţine că vrea să fie un lider regional în domeniul educaţiei, dar apoi ia acest tip de măsuri nechibzuite care vor îndepărta cercetătorii şi profesorii internaţionali”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.