Mandat extraordinar sau eșec major? Care este moștenirea lui Joe Biden
Președintele Joe Biden va părăsi Casa Albă în ianuarie 2025 cu un mandat mixt, în care realizările din domeniul economic sau al justiției sunt umbrite de o serie de eșecuri de politică externă și de dezastrul electoral înregistrat de Partidul Democrat în alegerile din noiembrie 2024. În plus, rapoartele deloc măgulitoare despre declinul mintal al liderului american, la care se adaugă campania intensă a echipei sale de a ascunde, sunt pietre de moară care vor afecta semnificativ moștenirea sa politică.
Un mandat mixt
Joe Biden a fost investit oficial președintele Statelor Unite la 20 ianuarie 2021, la două săptămâni după ce suporterii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul de la Washington, într-o încercare eșuată de a împiedica certificarea victoriei democratului la alegerile desfășurate în noiembrie 2020.
Joe Biden avea 78 de ani când a devenit președintele Statelor Unite. El s-a născut pe 20 noiembrie 1942, fiind cel mai în vârstă președinte care a preluat funcția în istoria SUA. Liderul democrat are în prezent 82 de ani.
La începutul acestui an, Biden a câștigat de o manieră categorică alegerile primare din cadrul Partidului Democrat, pasul necesar înainte de a fi desemnat candidatul formațiunii de stânga pentru Casa Albă. El a strâns peste 14 milioane de voturi democrate și se pregătea să îl înfrunte pe rivalul său de la alegerile precedente, republicanul Donald Trump.
În luna iulie însă, liderul democrat a anunțat că se retrage din cursa pentru Biroul Oval, spunând că nu va mai încerca să obțină un al doilea mandat la alegerile din SUA.
Retragerea liderului octogenar din cursa prezidențială a venit după luni de gafe și controverse referitoare la sănătatea și capacitatea sa cognitivă de a mai conduce SUA încă patru ani.
Prestația sa dezastruoasă la dezbaterea avută cu Trump la sfârșitul lunii iunie a intensificat presiunile democraților asupra lui Biden de a se retrage. În final, președintele pare să fi cedat amenințărilor venite din partea elitelor Partidului Democrat, care i-ar fi cerut să renunțe la cursa prezidențială în caz contrar el urmând să fie înlăturat forțat prin invocarea Amendamentului 25 la Constituția Statelor Unite. Acesta oferă o cale legală pentru ca un președinte să fie îndepărtat de conducerea guvernului – temporar sau definitiv, de bună voie sau nu – atunci când este necesar în circumstanțe extraordinare.
Un moment definitoriu al mandatului lui Biden a fost retragerea dezastruoasă din Afganistan din vara anului 2021 – din acel moment, rata sa de favorabilitate a coborât dramatic și nu și-a mai revenit deloc pe parcursul președinției sale.
De exemplu, un sondaj Gallup din aprilie 2024 a constatat că Joe Biden era cel mai puțin popular comandant-șef în acel moment al președinției sale în ultimii 70 de ani, chiar mai jos decât Richard Nixon și Jimmy Carter. Biden era apreciat de doar 38,7% dintre americani pentru performanțele sale ca președinte.
În acest moment, gradul de aprobare al președintelui Biden a scăzut la cel mai scăzut nivel de când a preluat mandatul în 2021, potrivit unui sondaj care a fost publicat în urmă cu zece zile. Sondajul național Marquette Law School Poll a constatat că rata de favorabilitate a lui Biden a scăzut la 34% în decembrie, o cădere de 4 puncte față de 38% din octombrie, cu circa o lună înainte ca el să plece de la Casa Albă.
Rata de dezaprobare a președintelui a crescut la 66% luna aceasta, în urcare cu 4 puncte față de cele 62% din octombrie.
Agregatorul de sondaje RealClearPolitics a indicat și el duminică o rată de aprobare de 38,7% pentru democrat, cu 56,7% dintre respondenți dezaprobând modul în care Biden se ocupă de sarcinile de președinte. Se înregistreează astfel o diferență negativă de -18 procente.
Realizările democratului
Potrivit celor de la The Hill, Biden și-a folosit parțial ultimele săptămâni de mandat pentru a le aminti alegătorilor unele dintre realizările sale cele mai semnificative în timpul celor patru ani petrecuți la Casa Albă.
În timp ce mandatul lui Biden a fost afectat negativ de modul în care el a renunțat la cursa electorală din 2024 și de victoria ulterioară a lui Trump și a Partidului Republican în scrutinul din această toamnă, există o serie de realizări pe care președintele democrat și echipa sa le-au evidențiat, susțininând că ele vor rezista chiar și după Biden va părăsi biroul prezidențial. Reamintim că mandatul democratului va lua sfârșit la miezul zilei de 20 ianuarie 2025, atunci când Trump va depune jurământul de credință și va reveni la Casa Albă în postura de cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite.
The Hill a făcut o listă cu câteva dintre realizările lui Biden în funcția de președinte.
# Gestionarea pandemiei de COVID-19. Biden și echipa sa au reamintit americanilor situația pe care au moștenit-o de la Trump, democratul preluând mandatul de președinte în contextul în care Statele Unite erau afectat masiv de pandemia de COVID-19, cazurile crescând din nou la începutul anului 2021.
În timp ce Administrația Trump a dezvoltat și a aprobat rapid vaccinuri, ea a făcut puțin pentru a le distribui, acest lucru revenind în mare parte lui Biden și administrației sale.
Team Biden se laudă, de asemenea, cu faptul că au reușit să scoată la liman o economie afectată grav de pandemie, cu un plan pe care Biden l-a descris adesea drept “injecții în brațe și bani în buzunare.” (Statele albastre, conduse de democrați, au implementat restricții și politici mai dure în pandemie decât cele roșii, unde republicanii sunt la putere. Viteza recuperării economice a depins foarte mult de când și cum au fost ridicate interdicțiile din perioada pandemiei).
Jeff Zients, care a fost numit șef de personal la Casa Albă, a condus eforturile de coordonare a distribuirii vaccinurilor, în timp ce Biden i-a oferit un loc important în echipa sa doctorului Anthony Fauci, după ce acesta a fost exclus și criticat în mare măsură de republicani în timpul Administrației Trump.
Biden a semnat American Rescue Plan în martie 2021, un pachet de ajutor pentru coronavirus de 1,9 trilioane de dolari, care includea printre altele finanțare pentru plăți directe de 1.400 de dolari către majoritatea americanilor, eforturi de distribuire a vaccinurilor, redeschiderea școlilor, a guvernelor de stat și locale și o extindere a creditului fiscal pentru copii.
În timp ce dimensiunea pachetului de cheltuieli a devenit în cele din urmă un subiect aprins de discuție privind inflația și dacă a pompat inutil prea mulți bani în economie, Biden și suporterii săi au susținut că acesta a fost esențial pentru a stabiliza economia Americii.
# Legile bipartizane. Biden a preluat funcția de președinte angajându-se că va restabili unitatea într-o Americă profund divizată politic. Deși n-a avut succes decât parțial în realizarea acestui lucru, democratul a reușit să semneze o serie de legislații bipartizane.
În special în primii doi ani ai președinției sale, o serie de proiecte de lege bipartizane au fost adoptate într-un moment în care democrații controlau Camera Reprezentanților și aveau majoritatea în Senat.
Biden a semnat o lege privind infrastructura de 1,2 trilioane de dolari în noiembrie 2021, care includea finanțări pentru multe dintre drumurile, podurile, căile ferate și aeroporturile din Statele Unite. Legea infrastructurii a devenit o piesă centrală a candidaturii lui Biden în campania acestuia ratată pentru realegere în 2024, el evidențiind frecvent legea în comparație cu eforturile eșuate ale Administrației Trump în acest domeniu.
Președintele a semnat și legea bipartizană CHIPS and Science Act, care a oferit stimulente de miliarde de dolari companiilor să dezvolte și să producă semiconductori pe plan intern.
Biden a semnat, de asemenea, o legislație bipartizană la sfârșitul anului 2022 care a protejat egalitatea căsătoriei, codificând protecțiile federale pentru cuplurile de același sex.
Chiar și după ce republicanii au preluat controlul Camerei Reprezentanților, în urma alegerilor intermediare din noiembrie 2022, Biden a reușit să negocieze acorduri în momente cheie. În special, el a evitat o criză a limitelor datoriilor atunci când el și speaker-ul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, au ajuns la o înțelegere la sfârșitul lui mai 2023 pentru a ridica plafonul datoriei pentru doi ani și a aplica noi plafoane pentru cheltuielile federale pentru aceeași perioadă.
Agenda progresistă a lui Biden a suferit însă regrese importante, după ce senatorii democrați Kyrsten Sinema (Arizona) și Joe Manchin (Virginia de Vest) s-au opus mai multor inițiative ale Casei Albe. De exemplu, Biden și alți democrați au susținut modificarea regulilor filibuster-ului din Senat pentru a permite adoptarea mai ușoară a legislației majore, în special în domenii precum drepturile de vot.
Sinema și Manchin s-au opus însă acestei reforme, argumentând că filibuster-ul este esențial pentru a proteja drepturile minorității în Senat, deși acest lucru a blocat multe inițiative democratice.
De asemenea, Manchin a refuzat să sprijine versiunea inițială a legii Build Back Better, un pachet ambițios de cheltuieli sociale și investiții în climă, una dintre prioritățile majore ale lui Biden.
Manchin a refuzat să sprijine versiunea inițială a legii, citând îngrijorări legate de costuri și inflație.Opoziția sa a forțat administrația să reducă dimensiunea pachetului, eliminând sau diminuând componente importante.
În ceea ce privește politica climatică, senatorul Joe Manchin, provenind dintr-un stat dependent de industria cărbunelui, a rezistat multor propuneri legate de tranziția energetică rapidă către surse regenerabile. El a fost o voce critică în reducerea investițiilor propuse pentru energie curată.
De partea sa, Sinema a votat împotriva măririi unor taxe pentru corporații și persoane cu venituri mari, o politică centrală pentru finanțarea programelor democratice. Aceasta a fost o lovitură pentru inițiativele economice ale Administrației Biden.
Opoziția celor doi senatori democrați a fost percepută ca o piedică în realizarea unei părți importante a agendei lui Biden, slăbind coeziunea Partidului Democrat și frustrând electoratul progresist. Atât Manchin, cât și Sinema au argumentat că acțiunile lor sunt motivate de dorința de a proteja interesele alegătorilor lor și de a menține un echilibru în politicile naționale.
În timp ce Administrația Biden a finalizat o serie de acorduri prin lege, multe dintre beneficiile economice s-ar putea să nu fie simțite decât după ce acesta va fi deja departe de Casa Albă.
# Numirile din justiție. Biden și-a îndeplinit o promisiune cheie din campania pentru Casa Albă din 2020 atunci când a nominalizat-o pe Ketanji Brown Jackson pentru a servi ca judecătoare la Curtea Supremă. Ea a devenit prima femeie de culoare care a ajuns magistrat în cea mai înaltă instanță a Americii.
În timp ce președintele a avut posibilitatea de a numi doar un judecător de la Curtea Supremă, el a nominalizat sute de alți judecători în instanțele federale.
Casa Albă s-a lăudat cu diversitatea nominalizaților săi în ultimele sale săptămâni ale mandatului lui Biden. Astfel, după ce, la începutul acestei luni, Senatul a confirmat cea de-a 40-a femeie de culoare pe care Biden a nominalizat-o pentru o funcție de judecător federal, directorul de comunicații de la Casa Albă, Ben LaBolt, a afirmat într-o declarație că Biden este “mândru că a consolidat sistemul judiciar făcându-l mai reprezentativ pentru țară în ansamblul ei și acea moștenire va avea un impact în deceniile următoare.”
Biden a numit 233 de judecători federali, același număr pe care l-a înregistrat Trump în acest moment în primul său mandat de președinte. Dintre acele numiri Biden, majoritatea au fost judecători de culoare, a precizat The Hill.
Președintele a urmărit, de asemenea, să numească cât mai mulți apărători publici. În 2022, el a stabilit un record ca președinte pentru cei mai mulți nominalizați care au lucrat ca apărători publici înainte de a fi numiți în curțile de circuit.
Analiștii au afirmat că nominalizările de judecători făcute de Joe Biden au fost una dintre realizările semnificative ale administrației sale. Biden și-a propus să diversifice și să modernizeze sistemul judiciar federal al SUA, în special prin numirea unor judecători cu experiențe variate și prin echilibrarea curților după valul de numiri conservatoare realizate de Administrația Trump.
Printre altele, Biden a nominalizat un număr record de femei și persoane din diverse grupuri etnice. De asemenea, mulți dintre judecătorii nominalizați au experiențe în domenii precum apărarea publică, drepturile civile și organizațiile nonprofit, în contrast cu preponderența foștilor procurori și avocați corporativi numiți anterior. În plus, Biden a reușit să reducă avantajul conservator în multe curți de apel federale, esențiale pentru stabilirea jurisprudenței, deoarece multe cazuri nu ajung niciodată la Curtea Supremă.
# Împrumuturile studențești. O altă dintre cele mai importante promisiuni ale campaniei lui Biden a fost aceea de a ierta datoria împrumuturilor studențești. În timp ce efortul său a fost confruntat cu diferite provocări legale, el a găsit în cele din urmă modalități de a oferi ajutor pentru milioane de americani.
Prima încercare a lui Biden de a reduce datoria studenților a fost blocată de Curtea Supremă printr-o hotărâre din 2023.
De asemenea, la începutul acestui an, Curtea Supremă a respins o cerere din partea Administrației Biden de a restabili un alt plan care ar reduce plățile pentru milioane de debitori.
Confruntat cu aceste decizii, Biden s-a orientat către eforturi mai direcționate. De exemplu, el a iertat împrumuturile studențești pentru mulți lucrători din serviciul public, respectiv profesori, pompieri și alți lucrători eligibili, care plăteau împrumuturi de mai bine de 10 ani.
Zients, șeful de personal al Casei Albe, a anticipat într-un document care marchează ultimele săptămâni ale mandatului lui Biden că președintele va anunța anularea suplimentară a datoriilor studențești pentru lucrătorii din serviciul public și alți debitori înainte de a-și părăsi mandatul.
La începutul anului, Administrația Biden a declarat că va ierta datoria a 35.000 de americani prin programul numit Public Service Loan Forgiveness.
Iar Casa Albă a spus în mai că va ierta 6 miliarde de dolari în datorii studențești pentru împrumutații care au urmat cursurile Art Institutes, după ce s-a descoperit că școala “a indus în eroare cu bună știință studenții” ca să își facă împrumuturi.
De partea sa, Trump a precizat că nu va continua reducerea în masă a datoriilor studenților pe care Biden le-a oferit celor care s-au împrumutat și ar putea chiar să încerce să inverseze unele dintre propunerile actualei administrații democrate.
# Economia. În timp ce economia și preocupările legate de inflație au contribuit semnificativ la victoria lui Trump și a republicanilor în noiembrie, Biden și echipa sa susțin cu fermitate că situația economică pe care i-o lasă moștenire lui Trump este una dintre cele mai mari realizări ale lor.
În timp ce președinția sa a fost sabotată constant de o inflația relativ ridicată, costurile în creștere contribuind la nemulțumirea alegătorilor care l-au ajutat pe Trump să reajungă la Casa Albă, Biden și aliații săi au vorbit în mod repetat de milioanele de locuri de muncă adăugate în ultimii patru ani, de miliardele de dolari investiții în industria manufacturieră americană și de puterea economiei SUA după pandemie în comparație cu rivalii săi la nivel mondial.
Rezerva Federală a redus ratele dobânzilor de două ori în ultimele luni, cu mai multe reduceri posibile în lunile următoare, deoarece inflația s-a diminuat în general.
Biden și-a exprimat optimismul că istoria va privi cu atenție situația economică a administrației sale, mai ales atunci când va fi comparată cu planurile lui Trump de a reduce taxele pentru corporații și de a impune tarife mari asupra importurilor. El i-a îndemnat pe americani și economiști să urmărească dacă Trump va produce mai multe locuri de muncă decât Administrația Biden sau dacă republicanul își va termina mandatul cu o inflație mai mică sau un șomaj mai scăzut.
“Concluzia este că sunt convins că, în timp, publicul american va răspunde la intenția unui partid de a încerca să ajute oamenii obișnuiți,” a spus Biden pentru MeidasTouch într-un interviu publicat joia trecută. “Cred că perspectivele pe termen lung pentru țară sunt foarte bune.”
Analiștii au remarcat însă percepția negativă a multor americani despre starea SUA, în ciuda unor indicatori economici pozitivi sub Administrația Biden. De exemplu, deși economia a înregistrat creștere și șomajul este scăzut, inflația ridicată a afectat puterea de cumpărare a cetățenilor. Mulți americani simt presiunea prețurilor mari la alimente, energie și locuințe, chiar dacă inflația a scăzut ulterior.
Creșterea salariilor nu a ținut întotdeauna pasul cu inflația, ceea ce a dus la sentimentul că situația economică personală nu se îmbunătățește.
De asemenea, probleme precum inegalitatea economică și accesul dificil la locuințe, educație sau îngrijire medicală persist, iar discrepanța dintre câștigurile corporațiilor și dificultățile clasei de mijloc alimentează nemulțumirea.
Ce nu a mers pentru Biden
Dacă lista realizărilor actualului președinte american cuprinde câteva puncte importante, cea a lucrurilor nerealizate sau a eșecurilor sale este la fel de mare. Printre altele, mandatul lui Biden a fost marcat de:
# retragerea din Afghanistan. Cel mai important eșec extern al administrației sale, acesta a fost momentul de cotitură care a dus la prăbușirea ratei sale de favorabilitate și, susțin unele voci, a facilitat o serie de evenimente externe dramatice, precum invadarea Ucrainei de către Rusia.
# criza de la frontiera sudică. Milioane de imigranți ilegali au traversat fraudulos granița cu Mexicul în timpul mandatului lui Biden, lucru care a provocat o criză de proporții și a inflamat spiritele pe scena politică de la Washington. Trump și republicanii au făcut din acest subiect una dintre principalele căi de atac în campania electorală recent încheiată, speculând nemulțumirile americanilor care au asistat de multe ori neputincioși la copleșirea sistemelor de educație și sănătate din comunitățile lor. Republicanii au susținut că problemele generate de imigranții ilegali, inclusiv unele crime produse în marile orașe, se datorează politicilor de imigrație prea îngăduitoare implementate de Administrația Biden.
# neîmplinirile interne. În ciuda aprobării unor inițiative legislative semnificative, Biden a suferit și din cauza unor neîmpliniri domestice majore, unele dintre ele sabotate de membri ai propriului partid. Agenda sa a fost criticată deseori ca fiind mult prea progresistă, îndepărtată de moderația pe care a pretins-o constant și în contrast cu voința majorității americanilor.
# grațierea fiului său. Președintele l-a iertat pe Hunter Biden în ultimele săptămâni de mandat, în ciuda faptului că a promis în repetate rânduri că n-o va face. Hunter Biden urma să își afla sentințele în decembrie pentru acuzații separate legate de arme și taxe.
Hunter a pledat vinovat în septembrie pentru nouă capete de acuzare referitoare la o evaziune fiscală de 1,4 milioane de dolari. La acea vreme, judecătorul care se ocupă de caz a spus că fiul președintelui riscă până la 17 ani de închisoare, precum și amenzi de până la 1,3 milioane de dolari.
În plus, în iunie 2024, un juriu l-a găsit pe Hunter vinovat de trei capete de acuzare legate de deținerea unei arme de foc în timp ce era dependent de droguri ilegale. În momentul condamnării în acest caz, Hunter Biden a devenit primul copil al unui președinte în exercițiu care a fost declarat vinovat pentru o crimă.
Hunter urma să fie condamnat pentru dosarul cu arme pe 12 decembrie și pentru dosarul fiscal pe 16 decembrie.
Decizia liderului de la Casa Albă de a-l grația pe fiul său, care a provocat stupoare pe scena politică americană, a fost făcută din cauza faptului că Hunter a fost “urmărit în justiție selectiv și pe nedrept,” a afirmat președintele american.
# dezastrul electoral al democraților. Partidul Democrat a suferit o înfrângere brutală la urne în urma scrutinului din noiembrie 2024, ei pierzând Casa Albă și Senatul în fața republicanilor, care au reușit să-și păstreze și majoritatea în Camera Reprezentanților. Ca lider al formațiunii, Biden este considerat unul dintre responsabilii principali pentru acest eșec major. El este arătat cu degetul mai ales pentru faptul că nu s-a retras mai devreme din cursa electorală, permițându-i lui Trump să o înfrângă pe vicepreședinta Harris și să revină la Casa Albă.
# eșecul de a unifica țara. Biden a preluat o Americă divizată, promițând că va apela la bipartizanat, transparență și decență pentru a aduce din nou americanii împreună, lăudându-se cu înțelepciunea sa ca un om politic experimentat, care a petrecut decenii în Senatul SUA și a servit timp de opt ani ca vicepreședinte al lui Barack Obam Lucrurile sunt însă departe de a fi așa la finalul mandatului democratului, cu tensiuni în creștere și disensiuni majore între dreapta și stânga de peste ocean. Printre altele, în octombrie, el a inflamat și mai mult spiritele după ce i-a descris pe suporterii lui Trump drept “gunoaie.”
Wall Street Journal a scris că lipsa accesului la cel mai bătrân președinte al Americii a fost binecunoscută la Washington – Biden găzduind cele mai puține conferințe de presă importante din istoria modernă și făcând numeroase gafe atunci când a apărut în public – dar până în acest moment nu s-a știut cât de semnificativă a fost implicarea Casei Albe în ascunderea realității.
Raportul din Wall Street Journal s-a adăugat altor relatări despre declinul președintelui, care au dezvăluit o imagine deloc măgulitoare despre cel mai puternic om de pe planetă. Mulți analiști americani consideră că ascunderea adevărului despre starea fizică și mentală a președintelui Biden reprezintă cel mai important eșec al administrației sale.
Concluzia. Zilele președintelui Joe Biden la Casa Albă se apropie de sfârșit. Președintele își încheie singurul mandat peste exact trei săptămâni și părăsește arena politică după aproape 50 de ani.
Pe 20 ianuarie, președintele Biden va ieși de pe scena mondială, după ce a servit în ultimele cinci decenii ca senator, vicepreședinte și comandant suprem al Statelor Unite.
Moștenirea sa este una mixtă: mandatul său a început în mijlocul unei pandemii globale și a eforturilor administrației sale de a oferi ajutor imediat americanilor, a cunoscut victorii legislative importante, dar a fost martorul unor eșecuri semnificative precum Afganistanul sau facilitarea (in)voluntară a victoriei lui Trump și a republicanilor în alegerile din această toamnă.
Cum își va aduce aminte istoria de Biden? Suporterii săi spun că mandatul său a fost extraordinar și că democratul a implementat unele dintre cele mai importante reforme văzute vreodată la Washington.
Surse: NBC News, Los Angeles Times, RealClearPolitics, The Hill, YahooNews, Reuters, CBS News, New York Post, Wall Street Journal, Local News Live, gallup.com, marquette.edu, whitehouse.gov, heritage.org, X
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.