G4Media.ro

Manifestanții din Kenya ies din nou în stradă, în ciuda retragerii proiectului…

sursa foto: captura video

Manifestanții din Kenya ies din nou în stradă, în ciuda retragerii proiectului de buget

Kenyenii se pregătesc să iasă joi în stradă pentru un marș alb, la o zi după ce președintele William Ruto a anunțat retragerea unui proiect de buget care conținea creșteri de taxe, ceea ce a declanșat proteste care au degenerat în violențe mortale, potrivit AFP.

Această mișcare de protest fără precedent, condusă de tineri, care s-a răspândit în toată țara în mai puțin de două săptămâni și a luat prin surprindere guvernul, a apărut la scurt timp după ce bugetul 2024-2025 a fost prezentat Parlamentului la 13 iunie, care includea un TVA de 16% pentru pâine și o taxă anuală de 2,5% pentru vehiculele private.

În timp ce zilele precedente de manifestații care cereau retragerea acestor noi taxe s-au desfășurat pașnic, manifestația de marți din fața complexului care găzduiește Adunarea Națională și Senatul, unde unele clădiri au fost incendiate și jefuite, s-a transformat într-o baie de sânge.

Potrivit mai multor ONG-uri, poliția a tras cu muniție reală în încercarea de a stăpâni mulțimea, care a forțat punctele de control de securitate pentru a intra în complex, un atac fără precedent în istoria țării, independentă din 1963.

Potrivit organismului kenyan pentru drepturile omului KNHRC, 22 de persoane au fost ucise, dintre care 19 în capitala Nairobi, și peste 300 au fost rănite.

“Prea târziu”

Președintele Ruto, care declarase marți seara că dorește să reprime ferm „violența și anarhia”, a anunțat în cele din urmă miercuri că retrage proiectul de buget și a declarat că dorește o consultare națională cu tinerii.

„După ce am ascultat cu atenție poporul kenyan, care a spus sus și tare că nu vrea să aibă nimic de-a face cu acest proiect de lege a finanțelor 2024, mă înclin în fața sa și nu voi promulga proiectul de lege a finanțelor 2024, care va fi, prin urmare, retras”, a declarat el.

Anunțul a fost imediat calificat drept o „cascadorie de PR” de către o figură marcantă a mișcării de protest, jurnalista și activista Hanifa Adan, care făcuse anterior apel la un marș „pașnic” în memoria victimelor joi.

Nelly, 26 de ani, a declarat pentru AFP că a dorit să se alăture marșului, considerând că retragerea proiectului de buget anunțată de președinte a fost „prea puțin, prea târziu”. „Ar fi putut să o facă mai devreme fără ca oamenii să moară”, a spus ea.

„Vom mărșălui pentru un viitor mai bun pentru Kenya”, a adăugat ea.

Președintele Asociației Medicale din Kenya, Simon Kigondu, a declarat că nu a mai văzut niciodată „acest nivel de violență împotriva oamenilor neînarmați”.

Un oficial de la Kenyatta National Hospital din Nairobi, principalul spital al țării, a declarat miercuri pentru AFP că au fost primite „160 de persoane (…) unele cu răni superficiale, altele cu răni de gloanțe”.

Datorii

Urme de sânge erau încă vizibile miercuri pe trotuarul din apropierea Parlamentului, în timp ce mirosul de gaze lacrimogene plutea în jur.

De asemenea, militanții pentru drepturile omului au acuzat autoritățile de răpirea manifestanților. Poliția nu a răspuns solicitărilor AFP pe această temă.

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a cerut miercuri stabilirea „clară” a responsabilităților după moartea manifestanților.

Guvernul, care a susținut că aceste taxe erau necesare pentru a reda țării puternic îndatorate o marjă de manevră, a anunțat la 18 iunie că retrage majoritatea măsurilor. Însă manifestanții au cerut ca textul să fie retras în întregime.

„Cum putem gestiona împreună situația datoriei noastre?”, s-a întrebat William Ruto după ce a anunțat că renunță la proiectul de buget.

El s-a arătat îngrijorat în special de o gaură semnificativă în finanțarea programelor pentru agricultori și profesori.

Datoria publică a țării se ridică la aproximativ 10 000 de miliarde de șilingi (71 de miliarde de euro), adică aproximativ 70% din PIB. Bugetul pentru 2024-25 prevede cheltuieli de 4 000 de miliarde de șilingi (29 de miliarde de euro), un record.

Kenya, una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Africa de Est, a înregistrat o inflație anuală de 5,1 % în mai, prețurile alimentelor și combustibililor crescând cu 6,2 % și, respectiv, 7,8 %, potrivit Băncii Centrale.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Noi ne uitam la meci in timp ce usl-amistii joaca țonțoroiul cu taxele noastre. Or sa rada kenyenii de noi: băăă, noi suntem romania?