Manifestanții din SUA au sărbătorit în stradă „Juneteenth”, ziua abolirii sclaviei
Mii de americani au ieșit, vineri, în stradă pentru a marca „Juneteenth”, ziua abolirii sclaviei. La o distanță de 155 de ani de la data în care ultimii sclavi erau eliberaţi la Galveston, Texas, și pe fondul protestelor antirasiste care în ultimele zile au zguduit țara, au fost organizate ample manifestații în toate cele patru colţuri ale ţării – a relatat AFP.
„Sunt o femeie de culoare, trăiesc în această ţară de 20 de ani şi mă aflu aici pentru a spune că vieţile negrilor contează, cele ale copiilor şi fraţilor mei, pentru a putea trăi într-o ţară sigură”, a comentat pentru AFP Tabatha Bernard, 38 de ani, originară din Trinidad şi Tobago, prezntă la manifestația din New York.
La Washington, protestatarii denunţând „rasismul, opresiunea şi violenţele poliţiei” s-au adunat mai întâi în jurul Memorialului lui Martin Luther King la apelul jucătorilor profesionişti din cluburile locale de baschet.
În apropierea Casei Albe, în nou numita „Black Lives Matter Plaza”, sute de persoane au dansat în sunete de Go-go Music, înainte de începe marșul pe străzile din centrul capitalei federale. „Nu vom putea elimina toţi poliţiştii rasişti”, a explicat Joshua Hager, 29 de ani, dar vrem ca majoritatea să fie concediaţi şi să fie traşi la răspundere”. Partenera sa, Yamina BenKreira, şi-a exprimat dorinţa ca istoria afro-americanilor să fie predată mai bine pentru ca tinerii să conştientizeze aceste discriminări”, relatează Agerpres.
La 60 de ani după mişcarea pentru drepturi civile, minoritatea de culoare din SUA (13% din populaţie) a fost ocolită de prosperitate. Mai săracă, mai bolnavă, aceasta este subreprezentată la nivel politic şi este victima încarcerărilor în masă.
Manifestaţii uriaşe, uneori umbrite de violenţe, pentru a denunţa această situaţie au continuat după uciderea unui alt afro-american, Rayshard Brooks, la 12 iunie de către poliţia din Atlanta. Ca şi în cazul Floyd, din Minneapolis, poliţistul în cauză a fost demis şi apoi inculpat pentru crimă.
Într-un alt caz, primăria oraşului Louisville, în Kentucky, a anunţat concedierea unui poliţist implicat în moartea unei infirmiere afro-americane, Breonna Taylor, ucisă în apartamentul său în martie.
Sursa Foto: pri.org/ Caitlin Ochs/Reuters (New York, Arhova, protest din 13 Iunie, 2020)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii