G4Media.ro

Manifestări de amploare la Iași, organizate pentru comemorarea a 80 de ani…

Foto: CNSAS

Manifestări de amploare la Iași, organizate pentru comemorarea a 80 de ani de la Pogromul din iunie 1941

Ample manifestări culturale, ştiinţifice şi religioase vor fi organizate la Iaşi, în perioada 28-30 iunie, pentru a comemora împlinirea a 80 de ani de la Pogromul din iunie 1941, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Iaşi, la aceste manifestări vor participa ambasadorii Statului Israel, Franţei, Germaniei şi Elveţiei, împuterniciţi ai Ambasadelor Statelor Unite ale Americii şi Regatului Unit al Marii Britanii.

De asemenea, vor fi prezenţi directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, prim-rabinul României, Rafael Schaffer, fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, dar şi personalităţi marcante din ţară şi alte state europene.

Conform programului manifestărilor, luni, 28 iunie, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi se desfăşoară Conferinţa Internaţională „Iaşi 1941 – 2021: Memorie, Asumare, Uitare”, iar la Casa de Cultură a Studenţilor va fi organizat un spectacol de operă interpretat de artiştii Operei Naţionale Iaşi.

Conferinţa Internaţională „Iaşi 1941 – 2021: Memorie, Asumare, Uitare” se va desfăşura în Sala Senatului Universităţii „Al. I Cuza” din Iaşi şi va fi transmisă în direct pe canalul de Youtube al Universităţii şi pe pagina de Facebook a Institutului „Elie Wiesel”.

Marţi, 29 iunie, este o zi dedicată ceremoniilor de comemorare din cimitirele evreieşti din Iaşi, Podu Iloaiei şi Târgu Frumos. Reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, administraţiei centrale şi locale, ai corpului diplomatic, ai comunităţii evreieşti din Iaşi şi ai societăţii civile vor transmite mesaje şi vor depune coroane în memoria victimelor.

La Cimitirul Evreiesc din Iaşi va avea loc ceremonia dezvelirii unei plăci omagiale dedicate memoriei celui care a fost Abraham Ghiltman, fost preşedinte al Comunităţii Evreilor din Iaşi.

De la ora 18.00, la Casa Muzeelor din str. Vasile Alecsandri nr. 6 va fi inaugurat Muzeul de istorie a Pogromului de la Iaşi, un proiect realizat de Consiliul Judeţean Iaşi cu sprijinul Institutului „Elie Wiesel” şi al Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington. Ceremonia de inaugurare va fi urmată de un tur ghidat prin muzeu.

Evenimentele dedicate comemorării victimelor Pogromului se vor încheia cu o ceremonie organizată de Primăria Municipiului Iaşi în cadrul căreia supravieţuitori ai Pogromului vor primi titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi”.

Astfel, în seara aceleiaşi zile, de la ora 19.15, la sediul Primăriei Municipiului Iaşi va avea loc ceremonia de decernare a titlurilor de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi celor patru supravieţuitori ai Pogromului de la Iaşi: Frances Fletcher, Jehuda Evron, Moshe Yassur, Michael Cernea şi unor personalităţi implicate în păstrarea memoriei vii a suferinţelor poporului evreu, anume Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi rabinul Josef Wasserman din Israel, cel care a iniţiat Marşul Vieţii la Iaşi.

În cadrul evenimentului vor fi lansate mapa filatelică „Istorie şi memorie. 80 de ani de la Pogromul din Iaşi” şi un album fotografic dedicat Pogromului.

Evenimentele comemorative includ şi conferinţe, expoziţii şi spectacole organizate de alte instituţii, printre care Festivalul de Film Evreiesc la Cinema Victoria şi Cinema Ateneu, proiectul educaţional „Pogromul de la Iaşi – memoria unei suferinţe” organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.

În cadrul programului comemorativ va fi, de asemenea, inaugurată expoziţia „80 de ani de la Pogromul de la Iaşi. Drepţi între Popoare”. Expoziţia va fi amplasată în Centrele de cartier ale Primăriei Iaşi din Nicolina, Frumoasa, Alexandru, Păcurari şi Tătăraşi şi va putea fi vizionată începând de marţi, 29 iunie până în luna decembrie. O variantă digitală a expoziţiei va fi publicată şi pe website-ul Institutului „Elie Wiesel” (www.inshr-ew.ro).

Pe 30 iunie, pe scena Ateneului Naţional Iaşi ieşenii vor putea vedea spectacolul „Nu sunt eu. Maia Morgestern – o bibliografie”.

Context

Prin coordonare centrală și locală, prin ordine date de la cel mai înalt nivel al mareșalului Ion Antonescu, crime și violențe au precedat arestarea unui mare număr de evrei și detenția lor în curtea Chesturii din Iași, unde prin maltratare, tortură și asasinare prin împușcare nu s-a reușit anihilarea întregii mulțimi.

Astfel, peste 2.500 de evrei au fost duși la gară și îmbarcați în două trenuri pentru a fi deportați din Iași. Din aceste trenuri ale morții, care au plecat pe traseele Iași-Călărași și Iași-Podul Iloaiei, au fost descărcate mii de cadavre la destinație.

Alte mii de abuzuri și crime individuale sau colective săvârșite de militari români sau germani, jandarmi, membri ai Mișcării Legionare sau civili, au dus la decimarea membrilor comunității evreiești din Iași. În total, în timpul Pogromului din Iași, au fost uciși peste 13.000 de evrei, arată Muraru.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Istoria nu se fabrica de catre presa , nu crede nici dracu ca a fost progrom.

    • ieri ai fost cenzurat aici, pentru asemnea postari antisemite
      ce faci, redactie, vrei o vizita de la procurori?

    • Istoria nu se fabrica nici de un neica nimeni postac pe internet. Nu intereseaza nici pe dracu ce crezi tu.

    • istoria e scrisa de istorici in urma cercetarii surselor disponibile. istoria recenta e mai usor de deslusit, chiar daca o parte din probe au fost distruse. a fost pogrom.

  2. Mare minciuna un articol „mii de crime individuale sau colective au fost savarsite de militari romani si germani”.
    Serioooooos , militarii romani au savarsit mii de crime , cum puteti minti in halul asta.

    • Da, românii se trag hăt de la sânul Maicii Domnului și n-ar fi în stare să facă rău nici unei gâze. Continuă să dormi în propria-ți ignoranță întreținută de clișeele pseudo- istorice.

  3. @stein metz , nu sunt antisemit doar am alta parere privind progromul de la Iasi , se pare ca a avea alta parere inseamna antisemitism dupa cum zici si te inseli amarnic.

  4. Talharul roman isi elogiaza crimele cu o placere de nedescris.

  5. nu crede nici ulea in „amploare”

    • daca 13.000 de morti nu e „amploare”, atunci nu stiu ce e

  6. In aceleasi zile din iunie, dar in 1940, Basarabia era ocupata de bolsevici. Modul in care bolsevicii s-au purtat cu populatia Basarabiei a socat opinia publica dni Romania.
    Va rog, sa ne amintim ca suntem DATORI sa comemoram VICTIMELE ISTORIEI SEC.XX !

    • Dupa principiul oul sau gaina…in 1918 comandantii romani au comis atrocitati macabre asupra minoritatilor din Chisinau…

    • De ce atata ura ? Articol scris de Nicolae Iorga in 6 7 1940 ca revolta la crimele antiromanesti ale evreilor din Basarabia dupa dictatul cccp.

  7. Da, stim .. citati .din propaganda bolsevica !”atrocitati macabre”
    Da e aia, zic, sa comemoram VICTIMELE IDEOLOGIILOR SEC.XX!

  8. INCREDIBIL!!!! Numele fratelui Muraru este mentionat de-abia la sfarsit! Ba mai mult apare numele lui Radu Florian (ala de se ascunde in spatele instututului ca sa nu fie acuzat ca a fost filozof comunist)

  9. @ion -„in 1918 comandantii romani au comis atrocitati macabre asupra minoritatilor din Chisinau…”
    Asa se invata „istoria” la moscova tov? De ce nu zici ce faceau iubitii tai bolsevici cu romanii inainte, ia zi?

    Uite aici – În contextul în care Basarabia se afla la sfârșitul anului 1917 sub teroarea trupelor rusești bolșevizate, cantonate în gubernie și a bandelor de dezertori de pe front, Sfatul Țării nu a avut cum face față anarhiei instalate cu puținele sale unități militare (numite cohorte) – și ele contaminate parțial de bolșevism. – https://ro.wikipedia.org/wiki/Interven%C8%9Bia_Armatei_Rom%C3%A2niei_%C3%AEn_Basarabia_%C3%AEn_1918

  10. De ce continuați să mințiți cu nerușinare? Va bazați pe faptul că persoanele care au trăit la Iași în acei ani nu mai sunt în viață dacat in număr foarte mic si peste câțiva ani nu va mai fi nimeni în viața? Am cunoscut în anii 70 o familie de evrei chiar din Iași pe nume Finchelescu. Aveau un singur copil, mai mare cu un an decât mine (eram amândoi liceeni). Oameni cumsecade, care mi-au făcut o buna impresie. După ce băiatul a absolvit politehnica au emigrat în Israel. Niciodată nu au amintit de aceste povești, deși bătrânii (aproape sigur nu mai trăiesc în prezent) au prins anii 40 la Iași.

  11. Au fost dusi la gara si imbarcati 2.500 (doua mii cinci sute) de evrei in cele doua trenuri. Cam 100 intrun vagon incap. Apoi la debarcare au gasit morti 13.000 (mii de cadavre). Majoritatea dintre cei imbarcati insa au supravietuit.
    Stam cam rau cu logica si matematica ?