Protest masiv cu aproape 100.000 de oameni în fața Parlamentului israelian împotriva controversatului proiect guvernamental care taie puterile Curții Supreme / Inițiatorii cer o întâlnire cu opoziția – UPDATE
Update ora 18.46: Aproape 100.000 de persoane au manifestat luni în fața Parlamentului împotriva proiectului de lege inițiat de guvernul Netanyahu, care ar duce la știrbirea competențelor Curții Supreme, transmite Times of Israel. În paralel, în comisia parlamentară au fost înregistrate gesturi violente între parlamentarii Puterii și ai Opoziției.
Inițiatorii proiectului, ministrul Justiției Yariv Levin și președintele comisiei juridice Simcha Rothman, au invitat liderii opoziției, Yair Lapid și Benny Gantz la o discuție la reședința președintelui țării, Isaac Herzog. Acesta se adresase duminică națiunii făcând un apel la putere și la opoziție “să înceteze nebunia” și a propus un compromis la reforma justiției cu o zi înaintea introducerii în parlament a proiectului de lege al guvernului Netanyahu.
În interiorul comisiei juridice unde Levin și Rothman prezentau proiectul guvernului deputații opoziției au protestat vehement în fața acestora și au trebuit îndepărtați fizic de oamenii de ordine ai parlamentului. Luni a fost cel mai evident că societatea israeliană este scindată pe tema reformei justiției. Guvernul de dreapta/extrema dreaptă/ultr-ortodocși dispune de o majoritate de 64 de deputați în Knesset care are un total de 120 de mandate.
Articol inițial: Câteva mii de persoane manifestează luni dimineață în fața parlamentului israelian din Ierusalim împotriva unui proiect de lege de reformă a sistemului judiciar care ar putea spori influența puterii politice asupra justiției, potrivit boursorama.com.
Protestatarii, cu pancarte pe care scria „Salvați democrația israeliană”, își strigă nemulțumirea în timp ce Comisia juridică începe să voteze unele dintre prevederile proiectului de lege prezentat de guvernul premierului Benjamin Netanyahu, deschizând calea pentru un vot în primă lectură.
Organizatorii mișcării de protest consideră că această reformă pune în pericol caracterul democratic al statului Israel și au convocat, de asemenea, o grevă națională pentru luni.
Netanyahu a revenit la putere la sfârșitul lunii decembrie, conducând unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului, rezultat în urma unei alianțe între partidul său, Likud (dreapta), partide de extremă dreapta și formațiuni ultraortodoxe evreiești.
La începutul lunii ianuarie, ministrul justiției, Yariv Levin, a anunțat un proiect de reformă a justiției împotriva căruia zeci de mii de persoane demonstrează în fiecare sâmbătă seara, mai ales la Tel Aviv, dar și la Ierusalim și Haifa (nordul Israelului).
Proiectul urmărește să sporească puterea oficialilor aleși în detrimentul celei a sistemului judiciar și ar limita considerabil capacitatea Curții Supreme de a invalida legi și decizii guvernamentale.
O clauză „override” ar permite parlamentului să anuleze o decizie a Curții Supreme cu o majoritate simplă, pe care Netanyahu și aliații săi o consideră politizată.
Netanyahu însuși este judecat pentru corupție în mai multe cazuri. Dacă va fi adoptată, reforma ar putea fi folosită pentru a anula o eventuală condamnare a sa, susțin criticii săi.
Duminică seară, președintele israelian Isaac Herzog s-a adresat națiunii într-un discurs televizat și a făcut apel la dialog pentru a pune capăt „polarizării” care, în opinia sa, divizează țara.
„Este posibil să se ajungă la un consens”, a spus el, propunând suspendarea actualului proces legislativ pentru a purta discuții între diferitele partide.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii