G4Media.ro

Manifestaţie în Peru împotriva unui decret care asociază transidentitatea sexuală unei tulburări…

sursa foto: Pexels/ Sharon McCutcheon

Manifestaţie în Peru împotriva unui decret care asociază transidentitatea sexuală unei tulburări mentale: ”Suntem trans și nu suntem bolnavi”

Peste 200 de membri ai unor grupuri LGBT+ au manifestat vineri în faţa Ministerului Sănătăţii peruan de la Lima, după ce guvernul acestei ţări a publicat un decret prin care clasează transidentitatea printre „tulburările mentale”, informează sâmbătă AFP, transmite Agerpres.

În decretul publicat pe 10 mai, Ministerul Sănătăţii al Peru a actualizat o listă de prestaţii minimale la care are dreptul un asigurat, incluzând aici serviciile destinate persoanelor transgen. Din 2021, pe această listă se regăsesc şi bolile mintale.

Însă, dorind să extindă lista cu termenii legaţi de identitatea de gen, incluzând terapii de reafirmare sau operaţiile pentru schimbare de sex, guvernul Peru a utilizat o clasificare perimată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), descriind transidentitatea drept „tulburare mentală”.

OMS a retras această terminologie din manualul său de diagnostice revizuit în 2022.

Manifestaţia organizată vineri în capitala peruană, pentru a cere abrogarea decretului, a coincis cu Ziua internaţională de combatere a homofobiei şi transfobiei.

Cu lozinci precum „Aceasta nu este o boală, este diversitate!” şi „Suntem trans şi nu suntem bolnavi”, manifestanţii au blocat timp de câteva ore bulevardul extrem de circulat din faţa Ministerului Sănătăţii.

Nu a fost semnalată nicio confruntare cu poliţia.

Guvernul de la Lima a declarat vineri că nu va abroga decretul.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii peruan a insistat asupra faptului că nu consideră diversitatea sexuală o boală şi a exprimat într-un comunicat „respectul nostru pentru identităţile sexuale şi respingerea de către noi a stigmatizării diversităţii sexuale”.

Ministerul a precizat că decretul viza pur şi simplu preluarea în grijă a sănătăţii mentale, „pentru deplinul exerciţiu al dreptului la sănătate şi binele” persoanelor care o doresc sau care au nevoie.

Într-un articol publicat pe site-ul său, ONG-ul Human Rights Watch (HRW) atrage atenţia asupra efectelor „acestui decret tendenţios şi non-ştiinţific”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează