Manifestațiile împotriva rasismului se înmulțesc în toată lumea
La aproape două săptămâni după moartea lui George Floyd, manifestațiile au depășit cu mult granițele Statelor Unite pentru a se înmulți în zeci de țări, lovite și ele de violențele polițienești și de “rasismul sistemic”.
În Statele Unite, manifestațiile – pașnice în marea lor majoritate – nu dau niciun semn de slăbire. Ele câștigă chiar în amploare în unele orașe, în special la Washington, unde zeci de mii de persoane “s-au adunat în locurile emblematice ale capitalei – Capitoliu, Lincoln Memorial și în apropiere de Casa Albă – pentru marșuri simultane și manifestații de amploare”, scrie “USA Today”.
Dar în week-end, s-au înmulțit adunările în restul lumii, din Germania până în Tunisia, din Canada în Italia – încălcând cel mai adesea regulile de distanțare socială impuse în continuare de pandemia de Covid-19.
“Moartea lui George Floyd a zguduit lumea, provocând manifestații în toată Europa, unde militanții se exprimă împotriva rasismului sistemic și inegalitățile” din propria țară, remarcă “Washington Post”.
Mii de britanici au defilat la Londra și în marile orașe din țară. Numele lui Floyd era pe toate buzele, “dar apar și alte nume în sloganuri și pe pancarte: cele ale negrilor uciși de poliție în Regatul Unit”, remarcă cotidianul, pentru care videoul cu George Floyd “a determinat țările să privesca în față propria brutalitate polițienească și impactul ei asupra comunității negre”.
Pentru “Guardian”, manifestațiile “păreau să fie începutul a ceva; nu numai un sentiment de mânie izolat față de uciderea brutală a lui George Floyd, ci expresia profundă a unei nevoi de schimbare” și o “saturație” față de violențele polițienești, care au redeschis nenumărate răni” în Regatul Unit.
La Paris, “autoritățile au interzis adunarea în fața ambasadei Statelor Unite, dar mii de manifestanți s-au dus totuși acolo spre seară, ca și în proximitatea Turnului Eiffel”, potrivit “New York Times”. Cotidianul amintește că parizienii au manifestat deja în această săptămână “în amintirea lui Adama Traoré”, un tânăr negru mort în 2016 după reținerea sa de către poliție. Potrivit cifrelor ministerului de Interne, peste 23.000 de persoane au manifestat în Franța sâmbătă, dintre care 5.500 la Paris.
”Schimbare de percepție”
Multe manifestații au avut de asemenea loc în orașele mari din Australia, unde aborigenii sunt ținta violenței polițienești, deplânge situația “Sunday Morning Herald”.
“Moartea oribilă a lui Floyd îi șochează pe australieni, dar indigenii australieni nu sunt surprinși”, scrie ziarul. “Unii dintre ei remarcă faptul că, dacă vrem să ne speriem de brutalitatea poliției sau de supra-reprezentarea negrilor în închisori, nu avem nevoie să ne uităm așa departe ca în Statele Unite.
Arestarea brutală a unui adolescent aborigen în această săptămână la Sydney și un prim-ministru “în defensivă” în fața unui jurnalist care îl întreba dacă nu trebuie să vedem aici o paralelă cu derivele americane – “Australia este o țară dreaptă, Australia nu este Statele Unite” a fost răspunsul – “ilustrează marea orbire australiană când e vorba să se recunoască nedreptățile și violențele suferite de poporul aborigen de la sosirea colonilor”, estimează cotidianul.
Antroplogul Martin Vander Elst, intervievat de “Le Soir”, estimează că și regatul Belgiei începe să se uite în oglindă.
“Avem foarte puțin teren de studiu în Belgia pentru a ne gândi la chestiunea rasismului sistemic și a violențelor polițienești. Majoritatea belgienilor crede că violențele politienseti sunt un fenomen american”, analizează el. “Există o refulare profundă. Când există un caz vizibil de rasism, e opera unui degenerat. Societatea nu poate crede că este rasistă din punct de vedere cultural”. Potrivit lui, “manifestația Black Lives Matter de duminică anunță o schimbare profundă de percepție”.
Sursa: Courrier International / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii