G4Media.ro

Manipularea alegerilor din România prin TikTok, pe agenda Parlamentului European

Sursa foto: Parlamentul European

Manipularea alegerilor din România prin TikTok, pe agenda Parlamentului European

Membrii Comisiei speciale privind Scutul European pentru Democrație din Parlamentul European au discutat, luni, cu experți invitați despre monitorizarea procesului electoral și despre cum pot fi evitate situații precum cea din cazul alegerilor prezidențiale din România. La dezbatere au participat VIGINUM (Serviciul francez de supraveghere și protecție împotriva atacurilor digitale) și Expert Forum (România).

Dezbaterea a început cu prezentarea concluziilor raportului realizat de VIGINUM intitulat „Manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor: Concluzii desprinse din alegerile prezidențiale din România & riscuri pentru Franța”.

Pentru a preveni atacurile și a proteja libertatea de exprimare a cetățenilor francezi de tehnici de manipulare a informațiilor pe platformele digitale, VIGINUM nu se limitează doar la acțiunile la nivel național. Serviciul documentează modurile de operare observate în alte contexte, precum cel din România, și acțiuni care ar putea fi preluate în cadrul unor operațiuni care vizează Franța.

Printre concluziile raportului se menționează:

  • Alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2024 reprezintă primele alegeri democratice majore din Europa ale căror rezultate au fost anulate din cauza suspiciunilor de ingerință străină. Practic, România devine un reper negativ privind impactul dezinformării și manipulării în UE.

  • În timp ce alegerile din Georgia și Republica Moldova de la sfârșitul anului 2024 făcuseră deja obiectul unor acțiuni hibride, alegerile prezidențiale din România par să fi fost ținta unei campanii digitale mai sofisticate, axată pe manipularea algoritmului TikTok precum și recrutarea de influenceri.

  • Această manipulare arată ușurința cu care se poate impune utilizatorilor vizibilitatea unui subiect pe o rețea de socializare, fără ca platforma digitală să modereze conținutul prezentat sau să-l considere fals.

  • Unul dintre principalele prejudicii cauzate de această campanie de manipulare a fost subminarea încrederii alegătorilor în credibilitatea procesului electoral.

  • Manipularea algoritmului demonstrează că, deși sunt supuși unor numeroase obligații de reglementare în ceea ce privește moderarea și etichetarea conținutului, operatorii de platforme online nu își respectă responsabilitățile în acest domeniu.

Ulterior, a urmat dezbaterea dintre experții invitați și europarlamentarii membri ai Comisiei din cadrul Parlamentului European.

În principal, subiectele cele mai abordate de europarlamentarii care au luat cuvântul au fost cele legate de modul în care Digital Service Act (DSA) ar putea preveni manipularea platformelor de social media, aplicarea acelorași reguli pentru toate platformele, dar și gestionarea ingerințelor străine, menționate fiind atât Rusia, cât și SUA, prin prisma oamenilor de afaceri ce îl susțin pe Donald Trump.

Cristian Terheș, europarlamentar român membru al grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a reamintit că a fost candidatul la Președinția României care a făcut cererea inițială de anulare a alegerilor prezidențiale. Acesta a enumerat problemele legate de candidatura lui Călin Georgescu, care, conform opiniei lui, nu au nimic de-a face cu Rusia, ci cu faptul că a încălcat legislația națională prin declararea a zero cheltuieli în campania lui electorală online.

Chiar după prima rundă a alegerilor, povestește Terheș, a început dezbaterea legată de TikTok, iar platforma a susținut inițial faptul că nu a existat nicio problemă în România. Ulterior, pe data de 6 decembrie, TikTok a emis un comunicat de presă prin care au menționat înlăturarea a 15.000 conturi false doar din România și au blocat peste 400.000 conturi de spam.

Pe 17 decembrie, TikTok a actualizat raportul inițial, iar Terheș menționează citând din raport că: „pe lângă descoperirile de până atunci, au descoperit 92.000 conturi false și au blocat alte 33.000 conturi”. Un alt lucru menționat se referă la descoperirea unei rețele de 443.000 de conturi din Turcia care activau în România.

Pe 7 ianuarie, TikTok a actualizat din nou raportul, anunțând că au blocat alte sute de mii de conturi false. „Ce se poate face pentru a preveni așa ceva?”, întreabă, în final, Cristian Terheș. Acesta subliniază faptul că întrebarea sa nu este legată de candidatul Călin Georgescu, ci de a împiedica astfel de tactici în general.

Luis Lazarus, membru neafiliat al Parlamentului European, a luat și el cuvântul, declarând că în România nu au fost dovedite interferențe ale Rusiei. Apoi, acesta reclamă faptul că Prim Ministrul României, în loc să răspundă afirmațiilor dăunătoare ale Vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, salvează pisici, făcând referire la activitatea acestuia în social media. Lazarus susține, de asemenea, faptul că nu există o democrație reală în România, întrucât nu toți cei care și-au dorit să candideze la prezidențiale au reușit, făcând referire în mod direct la colega sa de partid, Diana Șoșoacă. Reamintim faptul că Curtea Constituțională a României nu i-a permis acesteia să candideze pentru funcția de Președinte al României, argumentând că viziunile sale contravin valorilor democratice și ar putea pune în pericol apartenența României la UE și NATO. Mai mult, Lazarus a declarat faptul că el a fost unul dintre oamenii care l-a susținut și promovat pe Călin Georgescu încă din 2020.

Fidias Panayiotou (neafiliat), influencer-ul din Cipru cunoscut pentru faptul că a folosit rețelele de socializare pentru a deveni europarlamentar, a declarat faptul că în situația alegerilor prezidențiale din Republica Moldova nu a avut loc o anchetă asemănătoare celei din România, deoarece rezultatele “au fost convenabile”.

Dincolo de aceste poziții, au existat și elemente concrete ale discuției. Printre soluțiile menționate de VIGINUM se numără înființarea unui centru de excelență la nivel european care să ajute statele membre să combată campaniile de dezinformare și să folosească DSA.

Pe de altă parte, Expert Forum a atras atenția asupra perioadelor pre-electorale, susținând faptul că acestea au un impact important pentru rezultatul alegerilor, dar și asupra lipsei de transparență a platformelor digitale, care oferă prea puține date pentru a analiza modul de manipulare și folosire a informației. “Cum poți lupta împotriva manipulării digitale când platformele refuză să ofere suficiente date?”, întreabă Mădălina Voinea, Coordonatoarea programelor pentru combaterea dezinformării din cadrul Expert Forum. Organizația propune aplicarea mai strictă a DSA în România și în statele membre, crearea unei comisii de experți la nivel național care să supravegheze implementarea sa și urmărirea banilor folosiți pentru plătirea campaniilor online și a influencerilor.

De ce ne concentrăm pe România, când manipularea digitală este o problemă în toată Europa?

De la Brexit până la alegerile din SUA, interferențele externe și campaniile de dezinformare au influențat decizii majore, iar metodele folosite s-au perfecționat. TikTok nu este singura platformă unde algoritmii pot fi manipulați, dar în cazul României s-a remarcat utilizarea agresivă a micro-influencerilor și a comentariilor spam pentru a amplifica artificial anumite narațiuni. Totuși, aceleași tehnici au fost observate și pe Facebook, Twitter sau Youtube, iar regulile trebuie aplicate uniform pe toate platformele. În Germania urmează alegeri federale pe 23 februarie, în Polonia urmează alegeri prezidențiale în mai 2025 iar în Franța vor avea loc alegeri municipale în martie 2026 – cum ne asigurăm că lecțiile învățate acum nu vor fi ignorate în viitor?

Cum protejăm democrația: cenzură sau reguli clare?

Unii acuză UE că impune „cenzură” și că tratează cetățenii ca o masă ușor de manipulat, însă problema reală nu este restricționarea conținutului, ci prevenirea manipulării sistematice a spațiului public digital. Nu trebuie să cădem în capcana de a crede că doar Rusia amenință democrația europeană – de data aceasta, vedem și presiuni dinspre Vest, de la milionarii din Silicon Valley care controlează platformele și susțin influențe politice majore. DSA nu este un instrument de gestionare a crizelor, ci unul de prevenție, menit să forțeze platformele să-și asume responsabilitatea pentru impactul algoritmilor lor. Cazul României a arătat cât de ușor pot fi manipulați influencerii pentru a promova, uneori fără să-și dea seama, un anumit candidat politic. Dacă vrem să protejăm democrația, nu trebuie să schimbăm legile pentru oricine refuză să respecte regulile, ci să aplicăm aceleași standarde pentru toți.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, alți europarlamentari parte a grupului ECR au încercat să propage informația falsă potrivit căreia fostul Comisar european pentru Piaţa Internă şi Servicii, Thierry Breton, ar fi recunoscut că UE a manipulat alegerile din România și urmează să facă asta și în Germania. În acest sens, europarlamentarii au motivat popularitatea în creștere a partidelor de extremă-dreapta în statele membre nu prin intervenția Rusiei sau a altor actori străini, ci prin indignarea cetățenilor europeni cu privire la “manipularea” provenită de la Bruxelles, precum și prin acțiunea insuficientă de a combate aceste informații din partea instituțiilor UE.

CONCLUZII:

De ce România? De ce acum? Am asistat în noiembrie 2024 la o manipulare în masă prin intermediul platformei TikTok. Sunt multe întrebări fără răspuns, dar un lucru este sigur: algoritmul a favorizat dezinformarea și manipulat opinia a sute de mii, chiar milioane de oameni.

Democrația din România este fragilă, iar noi încă nu am reușit să creștem sănătos un sistem de valori morale și să creăm o memorie a colectivă a istoriei noastre. Dacă am fi reușit, probabil nu ar fi trebuit să ne temem de astfel de tentative de interferență. Dar acum nu vorbim despre o tentativă, ci despre o posibilitate reală, gravă, care ar fi putut întoarce dezvoltarea României.

Încă nu au fost luate măsuri concrete de către decidenți spre a întâmpina astfel de cazuri pentru scrutinul din mai 2025, iar pericolul bate mai puternic ca niciodată la ușă.

Trebuie să sprijinim democrația din România și să protejăm fiecare succes înregistrat de UE. Trebuie să fie clar faptul că cei care nu se supun regulilor noastre, vor fi sancționați. Nu vom schimba legile europene pentru ei.

Obiectivul este de a face Europa să gândească pentru ea însăși, iar cetățenii săi să nu se lase manipulați de interferențe exterioare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.