Manualul de erodare a încrederii publicului că școlile pot funcționa în pandemie, scris zilnic de autorități: lipesc informații-cheie despre transmisia în școli și populația afectată de închideri / Plus: comunicare șovăielnică și informații confuze
Desfășurarea activităților școlare, și așa complicată de situația epidemiologică, este supusă unor presiuni crescute, pe măsură ce autoritățile eșuează să ofere informații și date clare și relevante privind rolul școlilor în răspândirea noului coronavirus, răspândire care atinge continuu recorduri în aceste zile. Date precum cele referitoare la transmisia virusului în școli, bazate pe anchete epidemiologice adecvate, sunt folosite în alte țări pentru a face ca școlile să funcționeze în parametri cât mai normali, deși crește foarte mult, și acolo, numărul de cazuri. La noi, astfel de date fie nu există, fie nu sunt puse la dispoziția publicului.
Autoritățile guvernamentale susțin că ele sprijină predarea față în față și că, oricum, decizia este descentralizată. Dar presiunile cresc, inclusiv la nivel politic, pe măsură ce se apropie alegerile, iar situația epidemiologică hrănește și alarmismul mediatic. În spațiul public circulă, astfel, cifre și statistici scoase din context, fenomen încurajat de lipsa de informații și clarificări din partea autorităților relevante.
Ce spun datele despre transmisia Covid-19 în școli. Date? Care date?
Una dintre principalele serii de date folosite în alte țări pentru a ține sub control situația epidemică în comunitățile școlare este cea referitoare la transmisia noului coronavirus în interiorul școlilor. Pentru că una este ca o școală să înregistreze 3 cazuri separate, să se închidă și apoi să-și reia normal activitatea după două săptămâni, alta e ca acea școală să riște închiderea prelungită, din cauza multiplicării cazurilor în comunitatea școlară sau să se transforme într-un spațiu de risc pentru comunitatea locală.
EduPedu.ro a cerut Ministerului Educației – instituția care ține socoteala unităților de învățământ aflate în diversele scenarii – ce date are privind transmisia: câte cazuri suspecte – nu confirmate, de transmisie în interiorul școlilor există, pentru primele două săptămâni de școală? Există cazuri de transmisie multiplă în interiorul școlilor? Câte cazuri de transmisie între elevi, elev-profesor, profesor-elev sau implicând personal auxiliar există?
Citește articolul complet pe EduPedu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii