MApN: 15.000 de militari români și aliați, la exerciții multinaționale în România, în prima jumătate a anului 2025
Aproximativ 15.000 de militari români și aliați vor participa, în prima jumătate a anului, la evenimentele multinaționale de instrucție planificate să se desfășoare în poligoane și facilități militare din România, în cadrul exercițiilor DACIA 25 și DACIAN SPRING 25. Un indicator al complexității activităților de instruire din prima jumătate a anului 2025 îl reprezintă faptul că secvențele de instruire se vor desfășura în nu mai puțin de șapte poligoane din nord-vestul, centrul, sudul și sud-estul țării, a anunțat, miercuri, Ministerul Apărării Naționale (MApN), într-un comunicat.
Exercițiul DACIA 25 reprezintă evenimentul major de instruire la nivel operativ și tactic, care asigură cadrul necesar integrării forțelor naționale și aliate prin conectarea cu alte exerciții multinaționale planificate de Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa – SHAPE și de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa – USEUCOM. Exercițiile conectate în cadrul DACIA 25 sunt: STEADFAST DART 25 – planificat de SHAPE, ce se va desfășura în luna februarie, SEA SHIELD 25 – planificat și condus de către Statul Major al Forțelor Navale și VALIANT STRIKE 25 – planificat și condus de către Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, ambele desfășurându-se în lunile aprilie – mai și SABER GUARDIAN 25 – planificat de USEUCOM, în colaborare cu Statul Major al Apărării, pentru luna iunie.
Primul exercițiu major de instruire din această serie, STEADFAST DART 25 (STDT 25), planificat de SHAPE și condus de Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli – JFCNP, va debuta în data de 10 februarie, iar fazele operaționale se vor derula până în data de 21 februarie. Scenariul STDT 25 se va concentra pe executarea activităților specifice de alertare, dislocare și integrare a forțelor, pe timp de pace, cu scopul de a testa capacitatea de reacție și răspuns în situații de criză. Exercițiul va demonstra capacitatea NATO de a activa Forța de Reacție Aliată și de a coordona tranziția rapidă a acesteia către locația în care poate furniza efecte strategice de descurajare prin consolidarea forțelor deja amplasate. Este prima dată când Forța de Reacție Aliată va exersa o desfășurare operațională de la înființarea sa pe 1 iulie 2024, precizează sursa citată.
Exercițiul DACIAN SPRING 25 (DASP 25) planificat și condus de către MND-SE (Divizia Multinațională Sud-Est), în perioada 05 – 26 mai, reprezintă o premieră prin dislocarea pe teritoriul României de către Franța, națiunea-cadru a Grupului de Luptă NATO de la Cincu, a unei structuri multinaționale de nivel brigadă, aproximativ 4.000 de militari francezi cu mijloace de luptă.
MApN precizează că Armata României, alături de forțe aliate și partenere, desfășoară această serie de exerciții militare integrate, menite să consolideze cooperarea în cadrul NATO și al parteneriatului strategic româno-american. Aceste antrenamente demonstrează unitatea și solidaritatea aliaților, precum și capacitatea structurilor NATO și a partenerului strategic american de a interveni rapid în sprijinul României. Scopul principal al exercițiilor este creșterea capacității de apărare și descurajare, îmbunătățirea coordonării și a timpilor de reacție, precum și consolidarea interoperabilității și mobilității militare. Într-un context global complex, marcat de crize de securitate, aceste antrenamente devin esențiale pentru pregătirea forțelor armate, se arată în comunicat.
„Pentru Armata României, exercițiile reprezintă o oportunitate de a testa capacitatea de a susține operații defensive în cadrul alianței și de a asigura sprijinul necesar pentru trupele și echipamentele care tranzitează sau staționează pe teritoriul național. Aceste activități militare sunt un exemplu clar al angajamentului comun pentru securitatea colectivă și stabilitatea regiunii”, subliniază MApN.
Activitățile de instruire planificate vor cuprinde deplasări și exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, precum și activități cu specific medical.
De asemenea, generalul-maior Florin Barbu va prelua, în ultima decadă a lunii ianuarie, funcția de comandant al EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina (BiH). Astfel, din cele nouă operații și misiuni militare desfășurate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene la care contribuie cu efective și tehnică militară, România va exercita, simultan, comanda a două dintre acestea.
Pentru a sprijini suplimentar eforturile conjugate în cadrul operației din Bosnia și Herțegovina (BiH), Forțele Armate Române au dislocat suplimentar, începând cu data de 8 ianuarie, a detașamentului „Dacian Pumas”, constituit din aproximativ 100 de militari și 4 elicoptere IAR-330 transport, cercetare și evacuare medicală. Cu aproximativ 500 de militari, România este cel mai important contribuitor cu trupe în acest teatru de operații.
Operația EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluția UN nr. 1575/2004). Obiectivele principale ale misiunii sunt sprijinul strategiei unitare a Uniunii Europene pentru BiH, asigurarea unui mediu sigur și stabil, în special prin sprijinul autorităților publice și instruirea combinată și colectivă a forțelor armate din această țară.
La operația EUFOR ALTHEA, pe care România o va comanda pentru o perioadă de un an, participă peste o mie de militari din 24 de state contributoare (Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tările de Jos, Turcia și Ungaria).
România deține și comanda misiunii Uniunii Europene de Instruire a Forțelor Armate din Republica Centrafricană (EUTM RCA), prin generalul de brigadă Nicolae Gabriel Oros, care a preluat această funcție tot de la un ofițer român, generalul de brigadă Cornel Tonea Bălan.
Instituită în aprilie 2016, EUTM RCA acordă sprijin autorităților centrafricane în domeniile consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate ale Republicii Centrafricane. Cei aproximativ 60 de militari români participanți la EUTM RCA, în cooperare cu reprezentanți ai instituțiilor internaționale, participă la procesul de pregătire a militarilor din țara gazdă, prin activități de consiliere la nivel strategic și planificarea, organizarea, respectiv conducerea cursurilor de carieră și educație militară pentru ofițeri, subofițeri și personal de specialitate.
„Prin asumarea responsabilităților de comandă a celor două angajamente operaționale ale Uniunii Europene, țara noastră își reconfirmă contribuția la menținerea securității regionale și globale”, arată MApN.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.