G4Media.ro

MApN: Manevre agresive ale unei aeronave de luptă rusești, deasupra Mării Negre,…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Vitaly V. Kuzmin

MApN: Manevre agresive ale unei aeronave de luptă rusești, deasupra Mării Negre, față de o aeronavă poloneză care executa o misiune de patrulare / „Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră”

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că o aeronavă poloneză care executa vineri o misiune de patrulare deasupra Mării Negre a fost interceptată, la aproximativ 60 de km Est de spațiul aerian al României, de un avion de vânătoare rusesc, care a executat manevre agresive și periculoase. Ministerul Apărării Naționale afirmă că „conduita agresivă” a aeronavei militare aparținând Federației Ruse este „total inacceptabilă”.

„Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră”, subliniază MApN.

„Vineri, 5 mai, o aeronavă de tip L410 TURBOLET din dotarea Poliției de frontieră poloneze, care executa, în cooperare cu Poliția de frontieră română, misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, a fost interceptată, în jurul orei 13.20, la aproximativ 60 de km Est de spațiul aerian al României, de un avion rusesc de vânătoare tip Suhoi Su-35.

Manevrele agresive și periculoase executate în mod repetat de aeronava de luptă a Federației Ruse în apropierea aeronavei poloneze au generat un nivel ridicat de turbulențe și dificultăți majore în controlul acesteia”, a precizat MApN.

Ca urmare a incidentului, două aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române și două ale Forțelor Aeriene Spaniole aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană au fost prealertate de către Centrul de Operații Aeriene Combinate NATO de la Torrejon, fiind pregătite să intervină în orice moment, nefiind însă necesară decolarea acestora.

Echipajul din Polonia a acționat cu calm și profesionalism în situația creată în mod iresponsabil de către pilotul rus, reușind să redreseze avionul, după pierderea inițială de altitudine cauzată de manevrele aeronavei Su-35, reușind să aterizeze în siguranță pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 13.50. Niciun membru la echipajului aflat la bordul aeronavei poloneze nu a fost rănit în urma acestui incident”, se mai arată în comunicat.

Autoritățile române se află în contact cu Frontex și cu autoritățile poloneze pentru clarificarea tuturor circumstanțelor producerii acestui incident.

Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră”, mai afirmă MApN.

În perioada 19 aprilie – 17 mai 2023, o aeronavă poloneză tip L410 UVP-E20 este dislocată în România în cadrul Operațiunii ”Multipurpose Maritime Operation (MMO) Western Black Sea 2023”, coordonată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă – Frontex.

MMO Western Black Sea 2023 este o operațiune comună găzduită de România și coordonată de Frontex. La această operațiune mai participă Polonia, Spania și Suedia, precum și ale două agenții ale Uniunii Europene: Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA). Operațiunea, planificată a se desfășura până la milocul lunii decembrie a acestui an, are ca obiective prevenirea migrației ilegale, pescuitul ilegal, poluarea marină și combaterea altor tipuri de infracțiuni transfrontaliere în regiunea Mării Negre. Operațiunea MMO Western Black Sea se desfășoară anual, începând cu 2019.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Asa au facut rusii mereu.

  2. Gesturile ostile rusesti semnalate se petrec in spatiul international unde Rusia nu are vreun drept asupra altora, deci ce vrea Rusia sa semnaleze e ca Marea Neagra e cumva o afacere ruseasca, ceea ce e inca o alegere neinspirata, dat fiind ca 3 tari NATO au iesire la ea ( si intr-un viitor incert si o a 4-a ).