G4Media.ro

MApN: România suplimentează contribuția la misiunea din Bosnia și Herțegovina cu 30…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

MApN: România suplimentează contribuția la misiunea din Bosnia și Herțegovina cu 30 de militari

România a suplimentat contribuţia la misiunea EUFOR Althea prin participarea, începând de luni, cu un detaşament format din 30 de militari ai Batalionului 22 Infanterie „Romanaţi” din Caracal, aflat în subordinea Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est din Craiova, a informat Ministerul Apărării Naţionale (MApN) printr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, infanteriştii olteni se vor alătura celor 39 de militari ce desfăşurau, în principal, activităţi de stat major în cadrul comandamentului misiunii EUFOR Althea dislocat în Camp Butmir, Sarajevo.

MApN arată că plutonul de manevră este dotat cu mijloace tehnice blindate – PIRANHA III C, se află sub comanda operaţională a Comandamentului Forţelor Întrunite din Statul Major al Apărării şi va fi integrat în Batalionul Multinaţional al misiunii EUFOR Althea. Militarii români vor executa, timp de şase luni, misiuni în sprijinul autorităţilor locale având ca scop menţinerea unui climat de securitate şi stabilitate, concomitent cu dezvoltarea şi instruirea forţelor armate din Bosnia şi Herţegovina.

Decizia de suplimentare a contribuţiei României la Operaţia EUFOR Althea a fost luată pentru îmbunătăţirea nivelului de protecţie a forţei pe timpul executării misiunilor în acest teatru de operaţii.

Suplimentarea de forţe se înscrie în plafonul aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării privind forţele şi mijloacele Armatei României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional în anul 2022.

Misiunea EUFOR Althea a Uniunii Europene se desfăşoară pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei începând cu anul 2004, în baza unui mandat al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

MApN menţionează că participarea României la operaţia EUFOR Althea reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât şi a parteneriatului NATO-UE, reprezentând, în acelaşi timp, un element de menţinere a securităţii şi stabilităţii în regiune.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Data protection is central to the Facebook Companies. We comply with current EU data protection law, which includes the GDPR, so please provide back to my the Romanian account Dizix Theodora, and delete de email: oana.prisecaru@uefiscdi.ro

  2. din pacate in 2022 armata romana nu stie care este steagul romaniei.
    este jenant daca nu penal.
    pentru armata: va spun ca se incepe cu albastru -de la stanga la dreapta sau de la bat daca e cazul

    • Nu e greșit cum e orientat drapelul, pe uniforme. Iată motivul:

      Articolul 53
      (1) Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă are formă dreptunghiulară cu dimensiunea de 70×35 mm, pe care sunt brodate fâșii verticale în culorile drapelului României. Conturul ecusonului brodat tricolor pentru mânecă se realizează cu ață de culoare galbenă.
      (2) Ecusonul tricolor se poartă pe mâneci, poziționat cu culoarea albastră spre piept.

  3. Inca o dovada ca „patriotii”/ haurarii au doar juma de neuron.
    Bai pro.stea, e pus asa pentru ca atunci cand te deplasezi inainte, arata ca si cum ar flutura in directia de mers. Deci ca si cum l-ar tine soldatul in mana. Nu e nimic gresit aici. Deschide o carte, meri inapoi la scoala, mananca niste nuci pentru creier si apoi aseaza-te-n genunchi pe cojile lor
    Stai jos, 4!

    • Până una alta, succes militarilor români, să ne facă cinste, să aducă prestigiu țării (cum au făcut și militarii pompieri anul trecut în Grecia) și, mai ales, să se întoarcă toți sănătoși la familiile lor!
      Dumnezeu să îi aibă în pază! 🇷🇴

  4. Ca să înțelegi de ce greșești când spui că Armata nu știe ordinea culorilor, îți prezint articolul din REGULAMENTUL privind compunerea, portul și descrierea uniformelor militare:

    Articolul 53
    (1) Ecusonul brodat tricolor pentru mânecă are formă dreptunghiulară cu dimensiunea de 70×35 mm, pe care sunt brodate fâșii verticale în culorile drapelului României. Conturul ecusonului brodat tricolor pentru mânecă se realizează cu ață de culoare galbenă.
    (2) Ecusonul tricolor se poartă pe mâneci, poziționat cu culoarea albastră spre piept.

    Deci…?

  5. pentru Xman
    va multumesc pentru raspuns.
    dar,articolul 53,aliniatul 2 din legea xxx a fost scris de designerul uniformei nu de un jurist.(ca majoritatea legilor din tara asta)
    insemnele statului printre care si steagul romaniei sunt trecute in constitutie ,deci nici un articol sau lege nu-l poate modifica.
    in constitutie apare bat,albastru,galben si rosu in aceasta ordine.
    daca nu e batul ramane ordinea culorilor.(noi citim de la stanga la dreapta)
    in constitutie nu apare pieptul soldatului,directia de mers ori mersul trenurilor.
    daca designerul imita si batul steagului atunci putea sa-l puna cum vrea.
    cu respect

    • @ardelean

      Nu faptul că nu știi e grav ci faptul că insiști.
      Regulamentul a fost elaborat de MApN cu sprijinul Comisiei Naționale de Heraldică.
      El respectă regulile folosite de celelalte țări NATO.
      La fel e și la uniformele americane de exemplu!!!!
      Drapelul trebuie să fie orientat SPRE câmpul de luptă, adică să se considere că militarul avansează spre inamic. Deci dacă plasezi bățul steagului spre inamic atunci albastru e în dreapta, spre pieptul militarului.

      Deși unii vor să minimalizeze profesia de militar să știți că e o meserie dată dracului de frumoasă, interesantă și care atrage mulți specialiști.