Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: Colaborăm permanent cu Comisia Europeană în elaborarea PNRR, un proces constructiv natural, nicidecum „critici”/ USRPLUS: CE a criticat planul trimis de guvernul Orban pentru cele 30 de miliarde de euro de la UE
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, susține că dialogul cu Comisia Europeană reprezintă „un proces constructiv natural, nicidecum «critici»”, răspunzând astfel „informațiilor vehiculate în spațiul public de politicieni români aflați în proces de negociere a funcțiilor politice”, precizează un comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), transmis marți seara.
„Comisia Europeană lucrează în parteneriat oficial permanent cu autoritățile române în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a răspunde cerințelor din Regulamentele europene”, precizează sursa citată.
MFE susține că regulamentele care stau la baza construcției documentului strategic PNRR au suferit modificări față de propunerea inițială, în urma unor amendamente aduse de Consiliu și de Parlamentul European și, de aceea, statele membre trebuie să respecte noi condiții.
„Colaborarea permanentă cu Comisia Europeană și dialogurile video pe care le purtăm conform calendarului agreat reprezintă un proces constructiv natural, nicidecum «critici» cum pot fi denumite populist de unii politicieni români al căror mandat la Bruxelles este sprijinirea dezvoltării României. În mod evident, scopul comun – nu doar al României ci al întregii Comunități europene – nu este de a critica Planurile de Redresare și Reziliență propuse de statele membre, ci de a le aproba în cel mai scurt timp în forma optimă posibilă, pentru ca măsurile să poată produce efectele scontate”, a declarat Marcel Boloș.
Potrivit MFE, România a transmis deja Comisiei primele opt componente care respectă cerințele impuse, următoarele capitole urmând a fi transmise conform calendarului agreat și în urma procesului de consultări publice.
„În prezent, Comisia Europeană lucrează la nivel tehnic cu autoritățile române pentru a analiza fezabilitatea reformelor și investițiilor propuse prin PNRR, din perspectiva cerințelor Fondului pentru Redresare și Reziliență (FRR), în baza draftului de Regulament și a pozițiilor enunțate se Comisie”, mai precizează MFE.
Alianța USR PLUS a anunțat marți că a transmis PNL și UDMR, la negocieri, un document de poziție care vizează reformarea sistemului de management al fondurilor europene din România, inclusiv reorganizarea Ministerului Fondurilor Europene, a autorităților de management și a programelor operaționale 2021 – 2027.
„Dinainte de începerea negocierilor cu celelalte partide, am anunțat că Alianța USR PLUS dorește ca finanțarea europeană (fondurile de coeziune obișnuite și Programul Național de Redresare și Reziliență) să constituie un capitol separat de negociere. (…) Cerem o alocare de minim 20% pentru digitalizare, minim 27% pentru competitivitate și inovare, investiții de cel puțin 19% din banii alocați prin PNRR pentru sănătate, educație, social și pentru copii și tineri, cel puțin 12% pentru cercetare și dezvoltarea de noi tehnologii și materiale, 4 miliarde de euro direcționate către renovarea energetică aprofundată a clădirilor”, precizează un comunicat de presă al USR PLUS.
USR PLUS amintește că MFE a promis bani de urgență pentru spitale la începutul pandemiei „și abia în noiembrie a semnat unele contracte – a durat un an în situație de criză, pentru proiecte simple, ceea ce înseamnă că ar putea dura și mai mult pentru proiectele complexe din PNRR”.
Potrivit USR PLUS, Ministerul Fondurilor Europene trebuie reorganizat pentru a facilita absorbția fondurilor europene și pentru „a reduce birocrația asociată cu proiectele care implică bani de la Uniunea Europeană”.
„Poziția USR PLUS este confirmată și de Comisia Europeană care a criticat planul trimis de guvernul Orban pentru atragerea celor 30 de miliarde de euro de la UE”, mai susține USR PLUS.
Citește și:
Sursa foto: Comisia Europeană/ Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii