G4Media.ro

Marcel Boloş: România nu a cheltuit bani din prefinanţare, pentru că nu…

Foto: InquamPhotos - Ilona Andrei

Marcel Boloş: România nu a cheltuit bani din prefinanţare, pentru că nu au fost operaţionalizate structurile organizatorice necesare implementării PNRR

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş afirmă că România nu a cheltuit bani din prefinanţare, pentru că nu au fost operaţionalizate structurile organizatorice necesare implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), relatează Agerpres.

„Eu am spus că nu am cheltuit bani din prefinanţare, iar motivul l-am menţionat: nu am avut operaţionalizate acele structuri organizatorice necesare implementării PNRR. Acest demers se derulează în aceste zile şi se fac eforturi în acest sens şi este firesc, accesul la aceşti bani este asigurat după regulile europene, respectiv momentul în care ai asigurată funcţia de evaluare, funcţia de contractare, autorizare şi plată de cheltuieli. Apoi, toate aceste structuri organizatorice permit accesul la bani, dar nu este suficientă doar operaţionalizarea acestor structuri organizatorice, este nevoie de generarea acestor proiecte care produc plăţi şi dau exemplul proiectelor de infrastructură indiferent de natura acestora, care ţin de Fondul de modernizare locală. Toate acele apeluri de proiecte unde beneficiari sunt autorităţile locale sau mediul de afaceri şi care pentru implementarea proiectelor au nevoie de lichidităţi”, a precizat Marcel Boloş, în briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern.

Întrebat când vor exista primele viramente din această prefinanţare, ministrul a susţinut că numai după ce se încheie contractele de finanţare cu beneficiarii pe proiectele care sunt gata pentru efectuarea plăţilor.

„E posibil să mai avem o perioadă de timp necesară să încheiem contractele de finanţare cu beneficiarii de fonduri din PNRR şi apoi să avem plăţile. Marele lucru pe care Guvernul României l-a făcut până cum este acest buffer pe care îl avem la dispoziţie ca apoi să nu apară sincope la momentul când începe implementarea proiectelor. Este un mare lucru pentru ceea ce înseamnă gestionarea fondurilor în cadrul PNRR”, a adăugat şeful MIPE.

În ceea ce priveşte cererea de plată numărul 1, ministrul Fondurilor Europene a transmis că mai sunt de îndeplinit doar cerinţe care ţin de concilierea cu Autoritatea de Audit „din punct de vedere al milestone-uri, al jaloanelor şi al ţintelor”. „Acelea sunt în întregime încheiate şi astăzi au fost încărcate în platforma Fenix a CE. (…). Termenul este 31 mai, aşa cum am promis, şi suma este de 3 miliarde de euro şi ne ţinem de această promisiune. Legat de suma de prefinanţare, nu am putut să cheltuim aceşti bani din cauză că nu am avut sistemul de management şi control operaţional”, a subliniat Boloş.

El a menţionat că în momentul când a preluat mandatul a inventariat proiectele mari de infrastructură, care sunt de complexitate ridicată şi sunt condiţii pentru milestone-uri în 2026, dar care generează şi plăţi prealabile, subliniind că va propune în perioada următoare măsuri de monitorizare specială a acestor proiecte.

„Noi, de exemplu, în PNRR avem 412 km de autostradă, dar nu putem să aşteptăm să vină milestone-ul acela şi să nu avem nimic făcut. Într-un proiect de autostradă, ca să înceapă să fie făcute plăţi, îţi trebuie 3 ani înainte să fii proactiv şi din acest punct de vedere am inventariat aceste milestone-uri care sunt de complexitate ridicată şi voi propune în perioada următoare măsuri de monitorizare specială a acestor proiecte tocmai ca România să nu fie în situaţia în care are aceste jaloane de îndeplinit şi nu este în măsură să le îndeplinească. Şi mai mult, şi mai rău, să avem pe urmă fondurile suspendate din acest punct de vedere. (…) V-am spus cu toată sinceritatea şi deschiderea că sunt ţări care s-au organizat mai bine din acest punct de vedere şi pe măsură ce au intrat prefinanţările în cont au avut proiectele pregătite şi au putut să şi facă plăţi”, a explicat Marcel Boloş.

Nu în ultimul rând, el a explicat că din banii viraţi de CE, se pot face acele plăţi extrem de necesare pentru începerea proiectelor, în caz contrar, România fiind nevoită să se împrumute pentru a asigura disponibilul de bani necesar în vederea implementării proiectelor.

„E mare lucru că avem accces la aceşti bani ca urmare a acestor jaloane pe care le avem de îndeplinit, numai că trebuie să avem şi capacitatea necesară pentru că prin apelurile de proiecte pe care le lansăm, dar şi prin implementarea proiectelor de infrastructură pe care le avem – toate acestea sunt generatoare de plăţi – şi din aceşti bani trebuie să ne mobilizăm ca să le susţinem în vederea implementării. O să mai dureze puţin, dar o să intrăm într-o stare de normalitate”, a menţionat acesta.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană are la dispoziţie două luni în care mai poate solicita alte informaţii suplimentare pe care le doreşte cu privire la milestone-uri şi ţintele pe care le avem de îndeplinit. „E o perioadă de dialog continuu”, a adăugat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. obliomovism in postbirocratia romaneasca: cine cauta banii din pnrr, in structurile operationale le va gasi. si in unele conturi offshore.

    • Draga noastra securitate 2 este numarul de commenturi la articolul despre boilos? boiloş care umfla, cot la cot cu ciuica, personalul din ministere cu inca 500 de noi angajati? d-aia te-ai smiorcăit ca esti obosit, bre boilos, pana nici nu te-ai pornit la lucru, ca sa justifici inca 500 de noi angajari? poi voua va trebuie cota progresiva ca sa faceti rost de salarii pt cei 500 noi angajati la ministere?! rusine boiloş ciuica cioilacu huinor iohanis. cat va mai bateti joc de romani?

    • d-aia te-ai smiorcăit ca esti obosit, bre boilos, pana nici nu te-ai pornit la lucru, ca sa justifici inca 500 de noi angajari? poi voua va trebuie cota progresiva ca sa faceti rost de salarii pt cei 500 noi angajati la ministere?! rusine boiloş ciuica cioilacu huinor iohanis. cat va mai bateti joc de romani?

    • Pe scurt:

      1. Nu s-a facut, nu s-a dres…. nu s-au operationalizat, nu a cheltuit….
      Cine nu a facut/ nu a dres: Bolos si subalternii – dar se face ca nu pricepe.

      2. Se face, se drege chiar acum: „demers se derulează în aceste zile şi se fac eforturi în acest sens”,… „E posibil să mai avem o perioadă de timp necesară…”, „mai sunt de îndeplinit doar cerinţe care ”
      Cine: Bolos, si subalternii, dar din exprimare nu-si asuma de fapt nimic.

      3. Viitorul: „în caz contrar, România fiind nevoită să se împrumute pentru a asigura disponibilul de bani necesar în vederea implementării proiectelor”
      … si cateva scuze cu anticipatie pentru nerealizarile prezente si viitoare:
      „trebuie să avem şi capacitatea necesară pentru că ….”
      „O să mai dureze puţin …”
      „E o perioadă de dialog continuu …”

    • @Sandu(2)
      Excelentă analiză pe text!

  2. Si noi vrem reactoare nucleare:)))

    Nu am fost in stare sa facem un spital de campanie primit donatie dar vom ridica reactoare :)))))

  3. Probleme cu operationalizarea structurilor sunt la PNRR. Anghel Saligny merge brici.

  4. Si acele structuri organizatorice necesare implementării PNRR sunt de fapt tot ADRurile care evalueaza cu vreo 20-30 de oameni si proiectele de Progrsmul operational Regional, in timp ce Bolos angajeaza 500 de noi bugetari la MIPE ca sa frece menta la greu.
    Vreunul din ghidurile de finantare pentru toate finantarile astea din PNRR le mai face cineva, ca „prostul” de Ghinea nu a fost in stare decat sa trimita programul, nu le-a mai lasat si ghidurile scrise.
    Sau de vina pentru neimplementarea PNRR e tot Putin si razboiul din Ucraina?

  5. Asta e! O Romanie blestemată să fie condusă de habarnişti! Românii or fi cel mai prost popor?

    • Poporul roman poate mult mai mult si merita mult mai mult. Dar asemenea unui copil daca ii spui ca nu e bun de nimic el lasa garda jos.

    • Poporul roman poate mult mai mult si merita mult mai mult. Dar asemenea unui copil daca ii spui ca nu e bun de nimic el lasa garda jos. A avut mare grija peeseedee pnl la un loc cu mafia media si legile saraciei sa „implementeze” zi de zi in mintea romanului ca nu-i bun de nimic, „asta este” ,”bietii evazionisti le trebuie legi blande” ,”noi furam si trebuie sa ne iertati pentru asta” si au primit de la popor exact ce au vrut -chiului de la vot absenteism si lipsa de implicare.

  6. Nu a cheltuit pentru ca nu se poate fura! Este așa de simplu.

  7. Astia dau vina pe cine ca nu s-au operationalizat aceste structuri organizatorice? Cine trebuia sa le operationalizeze daca nu ei? Papa de la Roma? DUMNEZEU poate? Niste imcompetenti sinistri asta sunt cei de la PSD-PNL, are mare dreptate Ghinea cand spune ce spune pe FB.