G4Media.ro

Marcel Boloş: Și dacă s-ar reduce pensiile speciale, nu s-ar rezolva problema…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Marcel Boloş: Și dacă s-ar reduce pensiile speciale, nu s-ar rezolva problema dacă Guvernul trebuie să ia an de an decizii pentru majorarea pensiilor

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, este de părere că plafonul de 9,4 la sută din PIB pentru sistemul de pensii poate fi un obstacol pe viitor, relatează news.ro. El a explicat că şi dacă s-ar reduce pensiile speciale, dacă Guvernul trebuie să ia an de an decizii pentru majorarea pensiilor tot vor fi probleme pentru România, dacă acest indicator de 9,4% nu va fi înlocuit.

”Plafonul de 9,4% pe care îl avem pentru cheltuielile din sistemul de pensii, incluzând şi pensiile speciale, poate fi un obstacol pe viitor, dacă Guvernul ar trebui să ia an de an măsuri de actualizare sau de majorare a pensiilor pentru a răspunde fie unei evoluţii ascendente a inflaţiei sau a altor influenţe care sunt la nivel macroeconomic. Ar trebui Guvernul, în funcţie de acestea, să actualizeze sau să majoreze pensiile.  Termenul pentru care noi avem acest plafon de 50 de ani este unul care e pe termen foarte lung, să menţii astfel de plafon de cheltuieli, în condiţiile în care media acestui plafon de cheltuieli în statele europene ajunge undeva în jur de 13% din PIB”, a declarat Marcel Boloş, marţi seară, la Digi24.

Boloş a explicat că România îşi doreşte înlocuirea indicatorului, nicidecum eliminarea plafonului.

”Deci e limpede că din această perspectivă n-aş vrea să se înţeleagă, că ne urmăreşte Comisia Europeană în declaraţiile noastre, că noi dorim eliminarea acestui plafon, ci înlocuirea indicatorului cu unul care poate să aducă tot disciplină financiară.  Noi ne-am gândit să fie ponderea transferurilor de stat către bugetul asigurărilor sociale în PIB la un anumit procent. Încă nu-l avem stabilizat acest procent. Noi am dori să îl înlocuim cu un alt indicator pentru ca să lase liberă decizia Guvernului pe viitor în privinţa actualizării pensiilor, să nu ajungă acest indicator ca să fie un blocaj sau să frâneze măsurile acestea pe care Guvernul ar trebui să le decidă în perioade cum este acesta de evoluţie a ratei inflaţiei”, a precizat Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a subliniat că alte state UE nu au acest plafon.

”În alte state UE nu există plafon.  Pot să spun cu siguranţă că noi avem sistemul de pensii speciale şi legile acestea şi ratele de înlocuire, procentele după care se calculează aceste pensii sunt comparabile cu celelalte state membre ale UE.  Problema de fond e discrepanţa între sistemul de pensii speciale cu rate de înlocuire a veniturilor foarte eterogene, de la procente care variază între 60 la sută, până la 85 la sută, când  dincolo, în sistemul de pensii  general, procentul despre care noi discutăm,  este de 43,5 la sută, deci aici este problema pe fond a României”, a declarat Boloş.

Marcel Boloş a mai subliniat că dacă s-ar face o reducere a pensiilor speciale tot nu ar fi rezolvată problema, dacă ar rămâne acest plafon de 9,4 la sută din PIB.

”Noi dacă am face această reducere a pensiilor speciale şi am rămâne cu plafonul de 9,4% din PIB n-am rezolva pe fond pe 50 de ani problema actualizării şi a majorării pensiilor, pentru că avem aproape spre 115 miliarde de lei fondul de pensii general şi mai avem încă 12 miliarde de euro în fondul de pensii speciale, ceea ce denotă că indiferent câte măsuri luăm în privinţa pensiilor speciale, mai avem nevoie şi de alte măsuri pentru a creea spaţiul bugetar necesar pentru sistemul de pensii”, a concluzionat Marcel Boloş.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Hai, lasă- ne!

  2. Faceți loc… 🤮🤮🤮🤮🤮

  3. Lasa vrajeala,
    Taiati pensiile speciale pentru ca sunt bani furati din buzunarul nostru. Furtul nu poate fi declarat un drept castigat.

  4. Ce goono413!🤢🤮

  5. Voi vă daţi seama că ăştia nu vor să facă reforme atuncea când le dau ALŢII bani pe nimica şi VOI CHIAR CREDEŢI CĂ VOR FACE VREODATĂ REFORME DIN BANII DE LA BUGET CARE FAC ORICE SĂ ÎI BAGE ÎN BUZUNARUL LOR?
    Nu fiţi naivi măi că justiţia era deja distrusă cu complicitatea tuturor celor care sunt acuma la guvernare înainte de a ajunge USR la guvernare şi singurul lor motiv pentru care USR a fost scos de la guvernare e să nu se facă reformele din PNR şi desigur ca strategie secundară să nu se reîntoarcă o justiţie pe bune.
    Aviz şi celor din UE că băieţii ăştia arată clar care e calea care vor să o urmeze în viitor.

  6. Romania este în procedura de deficit bugetar EXCESIV si plateste unele din cele mai mari dobanzi la creditele publice.Iar”liberalul”acesta n-are altceva de facut decat sa preia retorica lui Ciolacu si a lui Bo,pardon,Budăi.Ne ameteste cu acele argumente sterile in continut si nu spune nimic despre cauza reală a fixarii la pensii a acestui procent de 9,4% din PIB. Problema lui e ca o sa obosească🤣guvernul,pentru ca va trebui sa majoreze pensiile in fiecare an,nu ca Romania riscă o criză financiară majora.

    • Cineva sa-i explice ascestui sfertodoct numit Bolos ca 9,4% din PIB NU E O SUMA FIXA. Mareste, nene PIB-ul si vei avea loc anual de mariri de pensii.
      Vrei sa previi situatii cand din considerente economice (recesiune etc) ar trebui sa ingheti sau chiar sa micsorezi pensiile? Pai nu te du pana la maxim, lasa o marja de manevra. Nu mai aplica politici prociclice, fa economii in vremurile bune ca sa ai marja de manevra in vremurile rele.
      Si BTW, cei 9,4% din PIB fata de media 13% in statele europene sunt cam acelasi lucru daca calculam ca procent din VENITURI. Daca ai venituri 30-31% din PIB, cei 9,4% sunt cam 30% din venituri. Media venitului bugetar al statelor europene e PESTE 41%. Iar cei 13% din PIB pt pensii reprezinta tot 30% din veniturile bugetare, ca in Romania.

  7. Nu-ți ia nimeni pensia specială, România e țara voastră, a securiștilor.

  8. Nu numai eliminarea pensiilor nesimțite ci și recuperarea banilor furați prin aceste ”speciale”.

  9. E vorba de pensie, nu de castigul ca un alt necalificat. Pe voi ar trebui legati sau voi sa va miscati fundurile din tara noastra. Pentru ce sa primiti pensii speciale, ca munciti mai rau ca un necalificat. Prespectii, condamnari doar cu suspendare, averile nu sunt confiscare, infractorii isi fac de cap prin tara, coruptia e peste tot si pot sa dau n exemple sa iti arat ca voi nu va meritati pensia. Asa ca ciocul mic sau te caut pe strada sa iti rup capul

  10. corekt. si daca ar taia de tot pensiile speciale, ticalosii astia tot ar gasi o cale sa ne jefuiasca. nu mai bine ii reducem pe beneficiarii de pensii speciale si alte beneficii? s-au mai vazut cazuri in istorie…