G4Media.ro

Marcel Boloş: Vizita Comisiei Europene, în perioada 10-14 februarie, va fi definitorie…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Marcel Boloş: Vizita Comisiei Europene, în perioada 10-14 februarie, va fi definitorie pentru clarificările în privinţa cererii de plată nr. 3 din PNRR. Unul dintre cele mai importante jaloane, cel legat de pensiile speciale

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat luni că vizita Comisiei Europene, în perioada 10-14 februarie, va fi definitorie pentru clarificările în privinţa cererii de plată nr. 3 din PNRR, unul dintre cele mai importante jaloane fiind cel legat de pensiile speciale, precum şi numirile în consiliile de administraţie pentru trei companii, unde Comisia Europeană a reţinut şi a suspendat 400 de milioane de euro, transmite News.ro.

”Într-adevăr, avem pentru cererea de plată nr. 3 o serie de jaloane faţă de care Comisia nu a validat, nu au fost îndeplinite. Aici, unul dintre cele mai importante jaloane este cel legat de pensiile speciale, pentru că, pe de-o parte, aşteptăm decizia Curţii Constituţionale, pe data de 4 februarie, în ceea ce priveşte pensiile militarilor şi, pe de altă parte, avem pronunţarea care deja Curtea Constituţională a avut-o, pentru ceea ce înseamnă impozitarea cu 20% a pensiilor speciale şi, desigur, de aici neconstituţionalitatea acestei decizii. Aşteptăm aceste decizii să fie publicate în Monitor Oficial şi aşteptăm şi vizita Comisiei Europene, anunţată pentru perioada 10 februarie-14 februarie”, a declarat Marcel Boloş, la Antena 3.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că ”acest jalon este unul dintre cele mai importante pe care îl avem, pentru cererea de plată nr. 3, alături de numirea în consiliile de administraţie, mai ales jaloanele care privesc numirile la Ministerul Energiei”.

”Acolo, din ce avem ca şi numiri în consiliile de administraţie pentru 3 companii, astăzi Comisia Europeană a reţinut şi a suspendat 400 de milioane de euro, pentru neîndeplinirea acestui jalon şi de aceea, în această perioadă discutăm inclusiv la nivel de guvern, pentru a găsi o soluţie astfel încât aceste numiri să fie deblocate şi cumva să reuşim să facem dovada că aceste jaloane sunt îndeplinite”, a completat Boloş.

Ministrul a ţinut să menţioneze că termenul de şase luni de la momentul la care îţi comunică scrisoarea oficială a Comisiei încă nu a început să curgă. ”Noi aşteptăm scrisoarea oficială a Comisiei, probabil că aceasta se va întâmpla după ce Curtea Constituţională se va pronunţa pe data de 4 februarie asupra pensiilor militarilor”, a mai arătat Marcel Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat că ”ar fi păcat ca aceste costuri enorme pe care le avem cu neducerea la bun sfârşit a acestor jaloane să se transforme în pierderi de bani pentru ţara noastră”.

”Este anul în care aşteptăm ca banii din PNRR să intre în vistieria României, ţinând cont că mai avem 20 de miliarde de euro de încasat de la Comisia Europeană din cele 29 de miliarde care ne-au fost alocate. Deci, 20 de miliarde până pe data de 31 august 2027 e un timpul extrem de scurt şi o valoare enormă pentru România şi pentru investiţiile la care ne-am asumat în cadrul PNRR”, a mai declarat Boloş.

Ministrul a arătat că vizita Comisiei Europeane va fi definitorie pentru ceea ce înseamnă clarificările în privinţa cererii de plată nr. 3 în perioada 10 februarie-14 februarie. ”De asemenea mai avem definitorie pentru implementarea PNRR modificările şi renegocierea PNRR-ului, pentru care ne-am fixat ca termen de depunere oficială data de 31 martie 2025”, a adăugat Boloş.

”Deci în acest context al clarificării aspectelor ce ţin de cererea de plată numărul 3, vom vedea care va fi suma care oricum va intra în proces de suspendare pentru că, aşa cum am precizat, termenul de 6 luni va curge de la momentul la care Comisia Europeană va prezenta scrisoarea oficială cu jaloanele acestea pe care le-am menţionat neîndeplinite”, a mai spus ministrul.

România a încasat banii pentru doar două cereri de plată din cele opt pe care le avea programate, cu doi ani înainte de finalul perioadei de implementare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se arată în ultimul raport de monitorizare a implementării PNRR realizat de MonitorPNRR.ro. Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, spune că guvernul se pregătește să negocieze cu Comisia Europeană renunțarea la o serie de jaloane pe care consideră că nu le mai poate îndeplini, jaloane a căror valoare este de 3 miliarde de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Marcel, desființați pensiile speciale.
    Pensii pe contribuie la toată lumea.
    E neconstituțional sa oferiți pensii speciale în dezacord cu 4,7 milioane de pensionari contributori.
    Astept rezultate, altfel vine FMI care ca cere exact ce scrie în PNRR.

    • Nu poti sa elimini pensiile speciale pentru ca inseamna ca 400k de militari sa nu mai primeasca pensie. Daca elimini pensiile speciale de acum incolo inseamna sa maresti salariile la nivelul normal cu tot cu contributii la pilonul 2 de pensie. Asta inseamna costuri in plus pentru toti bugetarii si ei nu au bani sa faca asta.
      A inceput Predoiu sa se planga ca nu au oameni in sistem ca ies la pensie, sa scoti un om la pensie cu 20 de ani inainte iar este o cheltuiala in plus.
      Impozitarea sa o aplici pentru pensiile speciale nu este constitutionala deci ramane ca in gara.
      Devalorizam moneda si ii ardem pe toti alta solutie nu vad ca nu au vrut sa faca reforme si acum au ajuns la fundul sacului.

  2. Verificați și pensionarile care înainte si-au crescut cu 10 salarii pe model Romsilva sau adăugat sporuri uriașe în ultimele luni de activitate ptr a beneficia de pensii uriașe. Faceți o comisie de etica.

    • E drept castigat pe legi proaste. Nu mai ai ce sa faci.
      Ar trebui ca toate pensiile sa revina la ministerul muncii. Acum avem pensii platite de ministere diferite, alta ineficienta!

  3. Păi da, că pe pensiile ordinare ați putut să le rezolvați!

    • Au fost înghetate pensiile normale.
      Sa acopere gaurile guvernarii Ciucă-Ciolacu!😲

  4. Dacă nu sunteți în stare să eliminați pensiile nesimțite atunci face referendum. Nu CCR trebuie să decidă dacă sunt sau nu constituționale (evident că nu sunt, toți suntem egali în fața legii, inclusiv la plata drepturilor la pensie, calculate după contributivitate, la aceeași limită de vîrstă și pe aceeași formulă. Cei care se pensionează mai repede, trebuie să aibă pensia diminiată)ci noi, că de la noi se iau banii, nu de la politrucii din CCR. Dacă o pui pe CCR să decidă, e ca și cum ai întreba un hoț ”Nu-i așa că ești de acord să-i furi banii prostului ăstuia ?”. CCR trebuie desființată, n-o interesează Constituția, ci doar banii. Ca pe toți din ”Justiție”.

  5. Părintele,
    Dupa ce ai dat aghiazmă prin finanțe de s-a marit deficitul acum dai cu tămâie prin Fondurile Europene?😵
    După Perceptorul de Buzău la FE trebuia să vină un profesionist nu un habarnavist!🤔

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.