Marcel Ciolacu anunță că nu va schimba legea pentru ca referendumul anunțat de Nicușor Dan să poată fi organizat mai simplu / Nicușor Dan: Dacă dl Ciolacu vrea să încurce referendumul, cetățenii vor vedea și vor judeca cu ștampila în mână
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că nu va schimba legea pentru ca referendumul anunțat de Nicușor Dan să poată fi organizat mai simplu, folosind același personal și aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale. El a fost întrebat de un jurnalist dacă va face o astfel de modificare, și a spus că ”nu mai schimb nici o lege, suntem în timpul jocului”.
În replică, Nicușor Dan a spus că referendumul local se va organiza oricum, dar e decizia guvernului dacă vrea să simplifice sau nu procedura. El l-a avertizat pe premierul Ciolacu că cetățenii vor vedea și vor judeca ”cu ștampila, la vot”.
De remarcat că într-o situație similară din 2016, o ordonanță de urgență care stabilea organizarea concomitentă – ce aceleași resurse – ale unui referendum local în Oradea și alegerilor parlamentare – a fost declarată neconstituțională de CCR pe motiv că nu era nicio urgență.
”Referendumul se poate organiza cu alegerile prezidențiale. Dacă guvernul vrea să coste mai puțin, poate să dea o reglementare specială. Dacă nu vrea, o să fie mai complicat, dar se poate. România e o democrație, în democrație cetățenii conduc prin alegeri și prin referendum. Singura chestiune tehnică e dacă simplificăm sau lăsăm așa. Dacă nu e simplificat, o chestiune tehnică e urnele se închid la ore diferite, potrivit legii, ora 21 și ora 23. Ar trebui să avem două comisii în loc de una și cheltuielile se dublează. Dar nu se pune problema ca un referendum votat de CGMB să nu fie organizat. Noi avem legi pentru fiecare alegeri și referendum. Când a fost o suprapunere, s-a adăugat o prevedere legală prin lege sau OUG astfel încât să fie compatibile, să avem aceeași comisie. Acum, e atributul guvernului să compatibilizeze referendumul local cu alegerile”.
Nicușor Dan a mai spus că referendumul local va costa circa zece milioane de lei. ”Cam 10 milioane de lei ar costa organizarea referendumului. Organizarea o fac prefectura și Autoritatea Electorală Permanentă, dar costurile le suportă Primăria București. Cetățenii ne vor judeca pe toți, cu ștampila în mână. Dacă dl premier Ciolacu vrea să ajute desfășurarea corectă a referendumului, cetățenii vor vedea. Dacă vrea să-l încurce, cetățenii vor vedea, de asemenea”.
Reamintim că organizarea referendumurilor naționale și locale este reglementată prin Legea 3/2000. Potrivit acestei legi, referendumul local este convocat și se organizează de către primar. Legea însă nu dă posibilitatea ca atunci când referendumul local este organizat simultan cu alegeri naționale să poată fi folosită la comun aceeași infrastructură – adică va trebui ca pentru referendum să fie în București alt biroul electoral “central” cu spațiu aferent, alți președinți, locțiitori și membri de la partide pentru secțiile de votare, alți statisticieni de la AEP, tablete pentru scanat buletine, alt personal de pază, mijloace de transport, după cum a explicat Marius Vasiliu, fost secretar de stat USR.
”După părerea mea, ar fi putut intreba mult mai simplu: desființăm primăriile de sector sau nu le desființăm, și toată lumea înțelegea mult mai bine întrebarea”, a mai spus Ciolacu când a fost întrebat despre referendumul local anunțat de Nicușor Dan.
”Nu e atributul meu, inițiatorul referendumului e Consiliul General, care apoi se adresează guvernului. Ministrul justiției, ministrul de Interne, avizatorii acestei inițiative, vor spune dacă se poate sau nu (să fie organizat referendumul concomitent cu alegerile – n.red.). Eu nu mai schimb nici o lege, suntem în timpul jocului”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Marius Vasiliu a atras atenția că o eventuală schimbare a legii prin ordonanță de urgență, astfel încât la referendum să fie utilizate aceleași secții de vot ca la prezidențiale, ar putea duce la invalidarea referendumului, așa cum s-a întâmplat în trecut.
Context
Primarul Nicușor Dan vrea să organizeze un referendum în Capitală, în 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale, pentru a institui două reguli noi importante. Bucureștenii vor fi chestionați dacă:
Sunt de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
Sunt de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
Primarul Capitalei anunță că a convocat ședința de Consiliu General pentru luni, 21 octombrie, ora 10.00, iar pe ordinea de zi se se regăsesc cele două proiecte privind consultarea cetățenilor Bucureștiului prin referendum.
„Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii