G4Media.ro

Marcel Ciolacu anunță că nu va schimba legea pentru ca referendumul anunțat…

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Marcel Ciolacu anunță că nu va schimba legea pentru ca referendumul anunțat de Nicușor Dan să poată fi organizat mai simplu / Nicușor Dan: Dacă dl Ciolacu vrea să încurce referendumul, cetățenii vor vedea și vor judeca cu ștampila în mână

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că nu va schimba legea pentru ca referendumul anunțat de Nicușor Dan să poată fi organizat mai simplu, folosind același personal și aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale. El a fost întrebat de un jurnalist dacă va face o astfel de modificare, și a spus că ”nu mai schimb nici o lege, suntem în timpul jocului”.

În replică, Nicușor Dan a spus că referendumul local se va organiza oricum, dar e decizia guvernului dacă vrea să simplifice sau nu procedura. El l-a avertizat pe premierul Ciolacu că cetățenii vor vedea și vor judeca ”cu ștampila, la vot”.

De remarcat că într-o situație similară din 2016, o ordonanță de urgență care stabilea organizarea concomitentă – ce aceleași resurse – ale unui referendum local în Oradea și alegerilor parlamentare – a fost declarată neconstituțională de CCR pe motiv că nu era nicio urgență.

”Referendumul se poate organiza cu alegerile prezidențiale. Dacă guvernul vrea să coste mai puțin, poate să dea o reglementare specială. Dacă nu vrea, o să fie mai complicat, dar se poate. România e o democrație, în democrație cetățenii conduc prin alegeri și prin referendum. Singura chestiune tehnică e dacă simplificăm sau lăsăm așa. Dacă nu e simplificat, o chestiune tehnică e urnele se închid la ore diferite, potrivit legii, ora 21 și ora 23. Ar trebui să avem două comisii în loc de una și cheltuielile se dublează. Dar nu se pune problema ca un referendum votat de CGMB să nu fie organizat. Noi avem legi pentru fiecare alegeri și referendum. Când a fost o suprapunere, s-a adăugat o prevedere legală prin lege sau OUG astfel încât să fie compatibile, să avem aceeași comisie. Acum, e atributul guvernului să compatibilizeze referendumul local cu alegerile”.

Nicușor Dan a mai spus că referendumul local va costa circa zece milioane de lei. ”Cam 10 milioane de lei ar costa organizarea referendumului. Organizarea o fac prefectura și Autoritatea Electorală Permanentă, dar costurile le suportă Primăria București. Cetățenii ne vor judeca pe toți, cu ștampila în mână. Dacă dl premier Ciolacu vrea să ajute desfășurarea corectă a referendumului, cetățenii vor vedea. Dacă vrea să-l încurce, cetățenii vor vedea, de asemenea”.

Reamintim că organizarea referendumurilor naționale și locale este reglementată prin Legea 3/2000. Potrivit acestei legi, referendumul local este convocat și se organizează de către primar. Legea însă nu dă posibilitatea ca atunci când referendumul local este organizat simultan cu alegeri naționale să poată fi folosită la comun aceeași infrastructură – adică va trebui ca pentru referendum să fie în București alt biroul electoral “central” cu spațiu aferent, alți președinți, locțiitori și membri de la partide pentru secțiile de votare, alți statisticieni de la AEP, tablete pentru scanat buletine, alt personal de pază, mijloace de transport, după cum a explicat Marius Vasiliu, fost secretar de stat USR.

”După părerea mea, ar fi putut intreba mult mai simplu: desființăm primăriile de sector sau nu le desființăm, și toată lumea înțelegea mult mai bine întrebarea”, a mai spus Ciolacu când a fost întrebat despre referendumul local anunțat de Nicușor Dan.

”Nu e atributul meu, inițiatorul referendumului e Consiliul General, care apoi se adresează guvernului. Ministrul justiției, ministrul de Interne, avizatorii acestei inițiative, vor spune dacă se poate sau nu (să fie organizat referendumul concomitent cu alegerile – n.red.). Eu nu mai schimb nici o lege, suntem în timpul jocului”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Marius Vasiliu a atras atenția că o eventuală schimbare a legii prin ordonanță de urgență, astfel încât la referendum să fie utilizate aceleași secții de vot ca la prezidențiale, ar putea duce la invalidarea referendumului, așa cum s-a întâmplat în trecut.

Context

Primarul Nicușor Dan vrea să organizeze un referendum în Capitală, în 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale, pentru a institui două reguli noi importante. Bucureștenii vor fi chestionați dacă:

Sunt de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

⁠Sunt de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

Primarul Capitalei anunță că a convocat ședința de Consiliu General pentru luni, 21 octombrie, ora 10.00, iar pe ordinea de zi se se regăsesc cele două proiecte privind consultarea cetățenilor Bucureștiului prin referendum.

„Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Nu ne aşteptăm să vă mai schimbaţi vreodată sau să schimbaţi ceva în bine, unii mai au speranţe cu voi, mari naivi.

    Noi ştim că vă credeţi mai inteligenţi decât toţi ceilalţi după cum vă lăudaţi pe cine o să votaţi, dar oricât de inteligenţi vă credeţi voi nu sunteţi mai logici ca noi, cum imediat o să vă demonstrăm.

    Să vedem ce vă spune inteligenţa voastră:
    ………………
    – Voi credeţi că după alegeri nu veţi avea măriri de impozite,taxe,inflaţie şi preţuri mai mari ca până acuma.
    – Voi credeţi că după alegeri nu veţi avea şi mai multe firme închise.
    – Voi credeţi că după alegeri nu veţi avea şomaj şi mai mare.
    – Voi credeţi că după alegeri nu veţi rămâne mulţi fără serviciu la privat după cele două de dinainte.
    – Voi credeţi că după alegeri nu veţi fi restructuraţi la stat.
    – Voi credeţi că după alegeri nu veţi avea statul dlsperat după bani la buget.
    – Voi credeţi că după alegeri nu veţi rămâne mulţi fără serviciu la stat după cele două de dinainte şi celelalte două de dinainte de la privat.
    – Voi credeţi că după alegeri nu veţi avea dobânzile mai mari la împrumuturile voastre personale de la bănci.
    – Voi credeţi că după alegeri nu veţi avea împrumuturi mai mari la stat ca până acuma.
    – Voi credeţi că după alegeri nu veţi avea lipsuri la buget după cele 180 de miliarde care le lipsesc deja .
    – Voi credeţi că după alegeri nu veţi avea şi mai multe lipsuri ca cele 180 de miliarde pentru că îi credeţi mari economişti şi ştiu să recupereze banii care vi i-ai dat fără acoperire(adică pomeni).
    – Voi credeţi că după alegeri nu veţi mai avea corupţie şi mai mare ca până acuma care ar duce la lipsuri şi mai mari la stat din cauză că justiţia îi pune la respect şi îi sperle, nu mai pot de sperlaţi ce sunt după cum am văzut.
    – Voi credeţi că după alegeri nu veţi mai avea nevoie de U’S’R să vă facă proiecte U’E că vă descurcaţi cu toate de la bugetul statului unde veţi avea de toate.
    – Voi credeţi că după alegeri nu veţi fi nevoiţi să restrângeţi administatia teritorială şi mai poate fi administrată.
    – Voi credeţi că după alegeri va curge numai cu miere şi pomeni, fără măriri de taxe-impozite-preturi, cu împrumuturi de peste tot, cu pensii speciale la toţi şi evident nimeni nu va trebui să muncească că o să meargă strună economia la noi.
    ………………
    Ne pare rău pentru voi dacă inteligenţa voastră vă spune că cele de dinainte nu se va întâmpla după elegeri, dar iteligenţă au toate vietuitore de pe pământ până la un punct, ce nu au toate vieţuitoarele este logică de economist matematician care vă vă contrazică printr-o singură frază întrebătoare: „de ce ai face un plan de 7 ani ca să reduci deficitul şi să ceri voie celor de la UE derogare de la încălcarea regulilor UE ca nu cumva ţara noastră să scadă ca rating de ţară, care ar face ca nici împrumuturi să nu le mai dea cineva, de apoi nu o să mai poată să vă plătească pensiile şi salariile alea date cu atâta dărnicie la stat din împrumuturi?”….Fraza sta este dovada vie care contrazice tot ce vă spun ei, nici măcar nu trebuie alte dovezi(am uitat să vă spunem că lipsuri vor fi şi în spitale şi alte feluri de instituţii care depind de resursele bugetare, adică va fi şi mai rău ca înainte în cazul lor)..

    Avem şi un paradox logic:
    ………………
    – Cică omul are trei feluri de speranţe.
    – Primul fel sunt cei care cred despre ceilalţi că dacă până acuma nu au făcut-o repetetat 35 de ani ce trebuia să facă se vor schimba şi vor face de acuma(acest fel de speranţă este văzut foarte des la cei care votează politiceni).
    – Al doile tip cred despre ei personal că se vor apuca de şcoli să înveţe să fie economişti şi vor da hărnicia în ei să fie silitori schimbându-şi caracetrul devenind responsabili şi m’o’r’a’l’i şi evident insistăm să spunem că vor fi tare harnici(acest fel de speranţă este văzut foarte des la politicianul care cere votul votantului).
    – Iar al trelea tip speră că nu se va ajunge în ultimul ceas ca să înţeleagă pe pielea lor toată lumea că paradoxal logica celor două tipuri de speranţe de dinainte se contrazic realistic(acest fel de speranţă se găseşte la cei care nu au politicieni preferaţi şi doar votează din interesul lor personal încercând să aleagă pe ăla care nu le va îngropa cu totul interesele lor comerciale sau de alt fel social).
    ………………
    Noi suntem mai diferiţi decât ceilalţi trei de dinainte fiindcă credem că speranţa poate fi volativă şi nu doar liniară, facem parte din al patrulea tip foarte rar cu inteligenţa+logica+experienţa la ei acasă de care nu se ştie că există şi doar numai se povesteşte că ar exista(nu suntem de-al lui Pavel Coruţ, suntem reali, vă lovim logic), care credem că şi al treilea tip se va înşela amarnic în cazul politicienilor de acuma, din simplu motiv că clasei nostre politice le lipsesc complet cele trei elemente(inteligenţa+logica+experienţa) de bază importante ca cineva să poată supravieţui într-o criză existenţială economică în care suntem acuma.

    Avem şi o glumă: cică unii cred că pot recupera în trei luni până după alegeri între 40 şi 60 de ani de lipsă de şcoală şi experienţă şi valori uitate de prin copilărie de nici nu mai ştiu cum arată, ca apoi în următorii 4 ani de mandat să fie cei care şi doresc votanţii(poate doar c’i’p’a’t’i şi dr0naţi ca să fie harnici şi c0ntr0laţi să nu umble cu s’t’e’g’u’l’e’ţ’e c0l0rate şi evident cu inf0rmaţia b’ă’g’a’t’ă cu f’o’r’ţ’a în mlntea lor uitucă ar putea fi posibil, altfel nu vedem cum, logic).

    Ca fapt dlvers: poate unii cu logica diferită de a voastră cum este a noastră ar avea mai mult sens de data asta pentru voi decât logica care aţi folosit-o până acuma, logica noastră v-ar spune că poate de data asta ar fi bine să nu va mai sacrlflcaţi voi românii pentru stat şi cei care o duc bine de pe urma lui cum aţi făcut-o de 35 de ani şi ar fi tim’pul’ să sacrlflcaţi statul şi pe cei care o duc bine de pe urma lui ca să o duceţi voi bine. Nu va trebui decât să susţineţi pe cei care ar face aşa ceva, care de data asta chiar îi aveţi(nu ne referim la A’U’R şi S’O’S ca ei sunt în aceeaşi logică cu ei, ei sunt şi mai răi, sunt în logica celor de dinaintea ăstora de acuma care i-au crescut pe ăştia unde toată lumea era în stat, de atuncea trebuia să se sacrlflce tot statul pentru cei deasupra statului, sunt chiar mai ilogici ca ăştia de acuma, ei erau chiar pe bune stat în stat nu ca ăştia numai paraleli). Dar trebuie să vă doriţi şi voi, astfel numai din sacrlflciu în sacrlflciu o să staţi şi o să plângeţi cât de săraci sunteţi că trebuie să salvaţi tot tim’pul’ statul şi pe cei care trăiesc bine după urma lui care niciodată nu au dus-o rău în 35 de ani datorită sacrlflclului vostru repetat făcut din 4 în 4 ani pentru ei.

  2. Cand a fost in interesul PSDNL Ciolacu nu s-a mai impiedicat de principii gen ” nu se schimba regulile in timpul jocului ” .

  3. legea e cum vrea muschiu lu’ PSDNLUDMR , CCR o va interpreta cum vrea muschiu lu’ PSDNLUDMR .. uite asa isi da arama de pe fata nea ciolanu .. s-o fi certat cu consilierii ?

  4. Rămâne fără bani de panseluțe la primăriile s3 și s4. Jale mare. Normal că ND va împărți banii în mod corect, dar asta e prea puțin pentru hoți.

    • Nu ii imparte ND, ii imparte Consiliul General. Dar invita societatea sa adere la un model mai echitabil de impartire a resurselor.

  5. Ciolacu se face el că e apărătorul legii și nu schimbă în timpul jocului, s-a jucat cu focul și s-a ars, văd că persistă, sper, din tot sufletul să fie penalizat de alegători la urne, dacă nu, praful se va alege de tot.

  6. Ciolacu este lupul ăla îmbrăcat cu blana de oaie!

  7. Foarte bine. ND vrea sa lase primăriile de sector fără bani