![fratii tate, andrew tate, tristan tate](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2024/08/ID236452_INQUAM_Photos_Eduard_Vinatoru-768x512.webp)
Marcel Ciolacu contrazice Financial Times și pe ministrul de Externe în cazul fraților Tate: Statele Unite nu au făcut nicio solicitare către România cu privire la situația juridică a unor cunoscuți influenceri străini investigați de autoritățile române
Primul ministru al României a contrazis dezvăluirea făcută de Financial Times, dar și declarațiile ministrului de Externe, susținând că SUA nu a cerut României date despre ancheta penală în cazul fraților Tate.
„Statele Unite nu au făcut nicio solicitare către România cu privire la situația juridică a unor cunoscuți influenceri străini investigați de autoritățile române.
Nu au existat solicitări nici în timpul discuției sau după aceasta!
România și SUA împărtășesc aceleași valori privind drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, a scris Marcel Ciolacu pe contul personal de pe rețeaua X.
🇺🇸 has not made any requests to 🇷🇴 upon the legal situation of well-known foreign influencers investigated by the Romanian authorities. There were no demands either during the @MAERomania – @RichardGrenell discussion or after it! Romania & USA share the same values regarding the…
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) February 18, 2025
Administrația Trump presează România să ridice restricțiile fraților Tate, transmite Financial Times. Andrew Tate, citat de Daily Mail, a declarat după victoria lui Trump la alegerile prezidențiale din 2024 că se mută înapoi în America pentru că ”bărbații sunt din nou la conducere”, conform unui comentariu pe care l-a scris pe rețelele de socializare, mai arată publicația citată.
Andrew Tate se află, însă, în arest la domiciliu în dosarul care vizează presupusa exploatare sexuală a 34 de femei, după ce Curtea de Apel București a admis recursul DIICOT.
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a confirmat pentru G4Media că a existat o discuție în care trimisul special al SUA, Richard Grenell, i-a menționat pe frații Tate și interesul acestuia pentru ei.
De altfel, Richard Grenell a amintit pentru Financial Times de postările sale de pe X, fostul Twitter, prin care îi susține pe frații Tate, acuzați în România de trafic de persoane, viol în formă continuată și constituire de grup infracțional.
Aceștia se confruntă cu o serie similară de acuzații și în Marea Britanie, iar în urmă cu o săptămână au apărut primele astfel de acuzații și în SUA.
Hurezeanu a declarat că a existat o discuție într-unul dintre holurile conferinței, atunci când ministrul român de Externe a inițiat un dialog cu trimisul lui Trump pentru a afla dacă Grenell intenționează să viziteze România.
Acesta i-a răspuns că nu știe dacă va vizita România, spune Emil Hurezeanu, și i-a adus în discuție pe frații Tate, aflați în arest la domiciliu:
”<<Mă interesează, cum bine știți, soarta fraților Tate>>, mi-a răspuns. Și atât. Apoi, i-am mai cerut o întâlnire pentru că voiam să aflu mai multe despre ce vrea să facă, ce intenții are în raport cu România, dar această întâlnire nu a mai avut loc”, a declarat Emil Hurezeanu pentru G4Media, subliniind că intervenția lui Richard Grenell despre frații Tate lăsa impresia unui interes continuu al trimisului special al lui Donald Trump.
Finacial Times arată că Andrew și fratele său Tristan Tate, care au dublă cetățenie, americană și britanică, ”au devenit o cauză celebră în mediile sociale de dreapta după ce au fost arestați în România în 2022 și acuzați de trafic de persoane, abuz sexual și spălare de bani, precum și de inițierea unui grup infracțional organizat”. Frații Tate neagă acuzațiile.
Cazul familiei Tate a fost adus în discuție pentru prima dată de oficialii americani într-o convorbire telefonică cu guvernul român săptămâna trecută și apoi a fost urmărit de trimisul special al lui Trump, Richard Grenell, când s-a întâlnit cu ministrul român de externe la Conferința de Securitate de la München, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune citate de Financial Times.
O a patra persoană a declarat că s-a solicitat returnarea pașapoartelor fraților și să li se permită să călătorească în timp ce așteaptă finalizarea procedurilor judiciare.
Ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, a refuzat să comenteze schimbul de replici cu Grenell. Purtătorul său de cuvânt a declarat că Hurezeanu a inițiat întâlnirea și că cei doi „se cunosc de mult timp”, deoarece ambii au fost ambasadori la Berlin în timpul primei președinții Trump.
Purtătorul de cuvânt nu a comentat discuțiile lor specifice, dar a spus:
„Instanțele românești sunt independente și funcționează pe baza legii, există un proces echitabil”, mai transmite Financial Times.
Grenell a declarat că nu a avut „nicio conversație substanțială” cu Hurezeanu, care „m-a văzut pe hol” în Munchen și „a cerut o întâlnire”:
„Îi susțin pe frații Tate, așa cum reiese din tweet-urile mele disponibile public”, a adăugat el.
Luna aceasta, Grenell a scris pe X că România a fost „cel mai recent exemplu” al modului în care fondurile plătite de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) au fost „folosite ca armă împotriva oamenilor și politicienilor care nu au fost woke (radicali de stânga, n.red.)”.
Financial Times mai arată că Tristan Tate a făcut apel la susținătorii să afle dacă banii USAID au ajuns în România pentru a finanța investigații făcând aparent referire la cazurile său și al lui Andrew Tate.
Frații Tate au milioane de adepți online în „manosferă” – platforme online destinate bărbaților tineri care promovează superioritatea masculină și resping feminismul – care a jucat un rol în realegerea lui Trump.
Tucker Carlson, un aliat al lui Trump și simpatizant al dictatorului Vladimir Putin și fost prezentator Fox, a făcut interviuri cu ambii frați
Tristan Tate s-a lăudat pe X în noiembrie cu rolul său și al fratelui său în alegerile din SUA, susținând că „milioane de tineri din Europa și SUA au o abordare sănătoasă de dreapta a politicii, pe care NU ar fi avut-o dacă Andrew Tate nu ar fi apărut niciodată pe ecranele telefoanelor lor”.
De asemenea, Regatul Unit solicită extrădarea fraților după ce poliția din Bedfordshire a obținut un mandat de arestare în cadrul unei anchete privind acuzații de viol și trafic de persoane. O instanță din România a decis anul trecut că aceștia pot fi extrădați după ce va exista o decizie finală în cazul lor în România.
Andrew Tate a anunțat la începutul lui ianuarie că și-a făcut partid în Marea Britanie și că noua formațiune „va restaura țara de odinioară”. Britain Restoring Underlying Values (BRUV Party) cu care Tate vrea să devină „premier”.
„Partidul Britain Restoring Underlying Values va restaura Marea Britanie de odinioară. În calitate de lider, sunt considerat pe deplin responsabil. Dacă planul nu va fi pus în aplicare în termen de 45 de zile de la preluarea puterii, mă voi retrage de la conducere. Fără întârzieri”, a scris Andrew Tate pe rețeaua X. El are și susținători care-i laudă inițiativa, exprimând argumente „anti-Matrix”, în același fel în care o fac și unii susținători ai candidatului pro-rus Călin Georgescu, de exemplu: „Dumnezeu este de partea noastră, așa că Matrix nu va câștiga”.
În următoarea postare, Andrew Tate comentează ultimele evenimente de pe scena politică internațională, afirmând că cei vechi trebuie să plece, în favoarea „competenților”, propunându-se pe el premier al Marii Britanii în locul lui Kier Starmer: „Un clovn de stânga a plecat. Adio Justin Trudeau. Nu ți se va simți lipsa. Ești urât. Kier Starmer ești următorul. Afară cu cei vechi, înăuntru cu cei competenți. Prim-ministru Tate”. a scris el.
În România, Andrew Tate și frate său Tristan s-au declarat susținători ai formațiunii ai lui George Simion și ai AUR.
Context
Procurorii DIICOT susţin că fraţii Andrew şi Tristan Tate şi membrilor presupusei grupări infracţionale constituite în jurul acestora au recrutat, începând cu anul 2015, 34 de femei pe care le-au obligat să producă materiale pornografice care au fost difuzate contra cost pe platforme de profil.
”Foloasele materiale astfel obţinute de inculpaţi din exploatarea sexuală a victimelor au fost evaluate la peste 2.800.000 dolari americani şi 887.000 tokeni”, susţin anchetatorii de la combaterea criminalităţii organizate.
În 21 august 2024, DIICOT a transmis că frații Tristan și Andrew Tate au fost reținuți pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, act sexual cu un minor, spălarea banilor, influențarea declarațiilor și favorizarea făptuitorului.
Curtea de Apel București a restituit dosarul la parchet, pentru refacerea urmăririi penale, în 19 decembrie 2024.
Săptămâna trecută, o femeie din SUA i-a acuzat pe fraţii Tristan şi Andrew Tate că au conspirat pentru a o constrânge să se prostitueze, că au ademenit-o în România şi că au defăimat-o după ce ea a depus mărturie în faţa autorităţilor române, potrivit unui proces intentat luni, transmitea în 11 februarie Agerpres, care cita Reuters.
Despre plângerea civilă din Florida a relatat anterior ziarul american The New York Times, care a subliniat că este vorba despre primul proces împotriva celor doi fraţi care a fost deschis în Statele Unite
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii