Marcel Ciolacu: Oameni buni, nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume, este inacceptabil aşa ceva / Fiecare bibliotecă, fiecare teatru mai mic sau mai mare, fiecare agenţie mai mică sau mai mare, toţi suntem ordonatori de credite
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri în deschiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, că nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume, el considerând că ”este inacceptabil aşa ceva”. ”Nu trebuie fiecare să facă achiziţii publice. Acelea să pot face centralizat, la nivel de consiliu judeţean”, a mai spus şeful Executivului, el precizând că nu crede că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă, transmite News.ro
”Era normal să existe un draft de lucru la Ministerul de Finanţe. Acel draft a mers la presă, nu mă deranjează cu nimic, foarte bine, că nu are nimeni nimic de ascuns. Poate în urma feedback-urilor remediem anumite lucruri. dar, oameni buni, nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil aşa ceva. Nu poţi, fiecare bibliotecă, fiecare teatru mai mic sau mai mare, fiecare agenţie mai mică sau mai mare, toţi suntem ordonatori de credite”, a spus premierul.
Marcel Ciolacu a arătat că ”rolul unui director de teatru e să conducă activitatea culturală”.
”Rolul unei agenţii pentru tineret e să conducă activitatea tineretului, nu să aibă în subordine o structură cu servicii suport cât Teatrul naţional un teatru de provincie. Confundăm lucrurile. Apoi vin şi spun că directorul de la TNB trebuie să aibă acelaşi salariu cu directorul unui teatru de provincie. În ce lume trăim? O să aranjăm lucrurile în ordinea lor.
Eu nu mai doresc atâţi ordonatori de credite. Nu trebuie fiecare să facă achiziţii publice. Acelea să pot face centralizat, la nivel de consiliu judeţean. Să cumperi un creion îţi trebuie şef la juridic, specialist în achiziţii, că nu e simplu, trebuie să faci caiet de sarcini, încă cinci pentru comisie… Asta e infrastructură comunistă. Trăim în alte vremuri. Nu atinge nimeni activitatea de cultură, de tineret”, a precizat Ciolacu.
”Nu cred că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă”, a mai spus el, în cadrul întâlnirii cu tinerii, la deschiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni.
Context
”Dintre cele 469 de instituții publice de cultură cu personalitate juridică care își desfășoară activitatea în prezent, peste 61% vor fi desființate prin aplicarea acestor măsuri”, se arată într-un memoriu cu privire la consecințele măsurilor fiscale în sectorul cultural, transmis ministrului Finanțelor Marcel Boloș, de Ministerul Culturii condus de Raluca Turcan (PNL) în data de 7 august, document intrat în posesia G4Media.ro.
Documentul arată că desființarea posturilor vacante, a instituțiilor care au mai puțin de 50 de angajați sau reducerea bugetelor de cheltuieli cu spectacolele ar lovi puternic în sectorul cultural și, în final, ar îngrădi dreptul de acces la cultură, garantat de Constituție, deoarece majoritatea instituțiilor culturale din România vor fi nevoite să-și închidă porțile. În consecință, Ministerul Culturii propune o serie de excepții de la măsurile fiscale pentru instituțiile publice din sectorul cultural.
Citește integral
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii