G4Media.ro

Marcel Ciolacu, pentru Bloomberg: ”În Europa ar putea apărea mai multe sosii…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Marcel Ciolacu, pentru Bloomberg: ”În Europa ar putea apărea mai multe sosii ale lui Putin, dacă unitatea din jurul Kievului dispare”

Aliații Ucrainei trebuie să rămână fermi în susținerea Kievului sau riscă să încurajeze forțele populiste din întreaga Europă printr-o victorie a lui Vladimir Putin, a declarat premierul Marcel Ciolacu într-un interviu acordat publicației Bloomberg.

Marcel Ciolacu spune că guvernul va merge mai departe cu un „sprijin multidimensional” pentru Ucraina, chiar dacă aliații europeni dau semne de oboseală de război, în special din cauza conflictului dintre Israel și Hamas care umbrește invazia Rusiei. Conflictul din Orientul Mijlociu va fi probabil rezolvat mai repede decât războiul de lângă România, a spus el. „România va continua să ajute Ucraina, indiferent de costurile politice. Aceste costuri politice sunt mai puțin importante decât precedentul pe care l-ar crea o victorie a Rusiei”.

Premierul a mai subliniat explozia de susținere în întreaga Europă a forțelor de dreapta și populiste, multe dintre acestea atacând sprijinul guvernelor pentru Ucraina și deplângând ruperea legăturilor cu Kremlinul. În Germania, ascensiunea partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania a fost alimentată în parte de sentimentele pro-rusești. „Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni populiști europeni?” a întrebat Ciolacu.

Liderii Uniunii Europene mențin în mod public un front unit împotriva Rusiei, blocul discutând un al 12-lea pachet de sancțiuni vizând 5 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari) în comerțul cu Rusia.

Dar au apărut semne de slăbire a sprijinului, cel mai recent într-o farsă telefonică cu premierul italian Giorgia Meloni, care a spus unei perechi de comedianți ruși notorii că a fost martoră la „multă oboseală” în susținerea Kievului.

România a jucat un rol cheie în eforturile de a menține o linie de salvare economică pentru Kiev prin exporturile de cereale. Ciolacu a declarat că România și-a sporit capacitatea de a expedia cereale ucrainene la 3 milioane de tone pe lună – față de o jumătate de milion de tone la începutul războiului. Țara o va crește în continuare la 4 milioane de tone în următoarele luni, a declarat premierul.

Alegerile de anul viitor nu vor schimba angajamentul său, a declarat Ciolacu – subliniind schimbările în sprijinul Kievului observate odată cu alegerile din Polonia și Slovacia.

Ciolacu și-a întărit sprijinul pentru candidaturile de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova, vecinul României, care se luptă să se lupte cu influența Rusiei. El a menționat însă dificultățile în obținerea unanimității liderilor UE în această privință, având în vedere opiniile pro-ruse ale premierului ungar Viktor Orban și ale premierului slovac Robert Fico, care a revenit luna trecută la conducerea țării sale.

Premierul român a citat riscuri mai imediate în UE în contextul alegerilor viitoare și al ascensiunii extremei drepte în blocul celor 27 de membri. „Să nu uităm că anul viitor avem alegeri pentru Parlamentul European și dacă vom vedea mai multe voci extremiste în adunare – asta ar crea o vulnerabilitate mai mare în interiorul UE”, a spus Ciolacu.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Surprinzător de coerent.

    • Vai vai vai cata grija are covrigarul comunist de Ukraina. Un ipocrit avand in vedere ca e seful partidului neo-comunist PSD al carui parinte fondator este Iliescu KGB acuzat de cr!me impotriva umanitatii.

    • Covrigaru a uitat sa spuna ca si el si Iliescu sunt niste sosii ale lui Putin.

    • la cati bani intra la PSD din toate partile, ar fi fost absurd sa nu aiba si niste consultanti destepti care sa le faca discursuri si agenda. Baza e oricum formata in combinatii de Buzau, aia nu are cum sa se schimbe niciodata.

  2. nu mai promovati covrigaru’ ca provoaca deja 🤮🤮🤮. Se pricepe acu’ si la politica externa? 🤮🤮🤮

    • Nu el se pricepe, are oameni priceputi, pe care ii plateste regeste. Nu trebuie sa fie un om politic bun ci doar sa fie inconjurat de cine trebuie! Ca si Simion cu Sri-ul….

    • @DaciaLogan1 – Esti in mare eroare cu georgica si sri-ul… parerea mea.

    • @Kafka Si cine e in spatele AUR? Cum se face ca in Moldova dispar astfel de partide, pana si in Grecia dispar, doar la noi rezista. Oare de ce?

    • Cand ridici cap@cul de WeCeu. apare covrigarul, cand ridici capacul de la t0mber0n apare covrigarul cand dai o ba,shina pe canapea apare din spate snif3rul covrigar s-o mir0.asa.

    • @Dacialogan, de ce ar vrea SRI să existe AUR? N-are niciun sens

    • @Dmt
      Cum a reusit PNL sa stapaneasca masele in plina stare de urgenta, daca nu cu ajutorul AUR? Pana la urma nici nu mai conteaza a cui creatie este, ci cui serveste in prezent.
      Pe subiect, e prima data cand ii dau dreptate lui Marcel, in Europa ar putea sa apara mai multe sosii ale lui Putin, Marcel fiind una dintre ele.
      Felul in care a incercat sa impuna limitarea cashului confirma asta si o sa vedeti in timp si alte apucaturi de totalitarism.

  3. Mare GHINION pe țărișoara asta să fie condusă de un H.O.Ț și N.E.N.O.R.O.C.I T

  4. LIDERUL DE CARE AVEM NEVOIE

  5. Citeste in gogosi domnu’administrator
    Domnu’ Marcel vindeti gogosi in alta parte pls

  6. Un discurs mult prea articulat pentru un analfabet functional, absolvent al scolii vietii. Consilierii care-i scriu declaratiile trebuie sa o lase mai moale.

  7. A ajuns Covrigarul de Buzau sa isi dea cu parerea despre geopolitica!

  8. Isi da cu parerea deoarece este la butoane. Adica premier.Toti dinaintealui lui,cand erau la butoane, faceau la fel. Defectul lui este ca insista acolo unde nimeni nu-i cere sa insiste.

  9. ciolacul.
    „prala, vorbesc romales și cujet politic.”