G4Media.ro

Marcel Ciolacu: Sper ca în săptămânile următoare să trecem în Parlament o…

Sursa Foto: Europa FM

Marcel Ciolacu: Sper ca în săptămânile următoare să trecem în Parlament o lege cu pensiile speciale care este constituțională și nu creează un haos în România / Dacă luăm ad literam ce ne-am asumat în PNRR depopulăm justiția, armata, serviciile, sistemul de ordine publică

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, la Europa FM, că speră ca săptămânile următoare să fie votată în Parlament legea privind reducerea pensiilor speciale, care ”să fie constituțională și nu creează haos în România”. El a precizat că ”dacă noi luam ad literam ce ne-am asumat în PNRR depopulăm justiția, armata, serviciile”, și că va negocia cu Comisia Europeană. Cioalcu a mai spus că dacă este nevoie, va merge cu legilația de unde este comisarul european pentru a-l convinge de necesitatea unor reglementări speciale, invocând Franța care ar avea lege specială în ce privește armata, ordindea publică și serviciile. ”Nu poți să ieși la pensie la 45 de ani, când ești în maturitatea profesională. Toate aceste lucruri sunt prevăzute în modificare. Săptămâna viitoare coaliția trebuie să vină cu amendamente pentru a ne apropia de îndeplinirea jalonului. Altfel legea trece tacit prin Senat și nu mai pot fi depuse amendante. Acum legea nu este acceptată”, a mai declarat liderul PSD.

Redăm mai jos cele mai relevante fragmente din interviu:

Reporter: Am primit cea mai mică cotă de despăgubiri, când îl retrageți pe domnul Daea?

Ciolacu: Au trecut în jur de 13 milioane de tone de cereale prin România din Ucraina, cu costuri și la fermieri. Normal că cei din Ucraina au vrut să grăbească vânzarea. România a trecut cu bine acest examen. Cel mai important este că era un instrument a lui Putin această declanșare a unei crize și alimentare, în Nordul Africii, cei mai dependenți de grânele din Ucraina. Suma venită de la Comisie a fost o sumă ridicolă față de efortul nu numai al României și al Poloniei și al Bulgariei și al Cehiei și al Slovaciei. Țările cele mai afectate. S-au făcut anumite criterii care au dezavantajat România, dar și Ungaria nici o despăbubire, Cehia nici o despăgubire. Nu am avut nici o discuție cu domnul Daea și a dat anumite explicații.

Nu mai stau miniștrii la ușa partidului câte trei ore. Am avut discuții telefonice. Suma mi se pare mult prea mică. Faptul că am rămas printre cele trei state care au primit o anumită sumă, zece milioane, este un lucru bun. Așteptările fermierilor erau mult mai mari. Cred că în acest moment statul român trebuie să intervină. Cred că fermierii așteaptă soluții.

Cioloș nu e un etalon pentru mine dacă nu vă supărați. Când era Comisar subvenția în România era de 100 de euro, în Franța de 400 de euro.

Problema e că nu încălzește pe nimeni dacă vinovatul este domnul Daea sau nu. Până la rotația guvernamentală, părerea mea e ca până atunci să lăsăm miniștri și ministerele să funcționeze. Analiza miniștrilor e atributul primului ministru. În luna mai vom face pe fiecare ministru în parte o analiză concretă. Eu cred că statul român are o obligație față de fermieri, trebuie să venim cu o soluție de suplimentare a acestei sume. Nici această abordare când vine subvenția și ne convine este bună Europa, când vin banii pentru secetă este bună Europa, iar acum să începem să atacăm ori UE ori Comisia ori miniștri.

Simplu fapt că trei state au rămas în afara jocului, că suma a fost atât de mică, ar fi trebuie o aprofundare cu Comisia. Marea problemă a mea este că blocăm un minister dacă anunțăm intempestiv anumite mișcări. Haideți să avem toate elementele, cu certitudine că vom avea decizia corectă.

Rep: Nu credeți că aceste acuzații cresc anti-europenismul românesc?

Ciolacu: La fel am pățit și cu Schengen. Nu există vinovați, există numai explicații. Noi trebuie să ne schimbăm dacă vrem să fim auziți la Comisia Europeană. Dacă faci criterii, faci și simulări. Dacă faci simulări, ai fi văzut că trei state rămân pe dinafara despăgubirilor.

Să încercăm măcar acum, după 32 de ani, să învățăm să nu mai greșim, nici în abordările cu Schengen, nici în abordarea cu Comisia Europeană.

Cred că aici ar trebui toți liderii politici, iar în exteriori să avem aceeași voce.

Rep: Nu vă îngrijorează că România e antieuropeană?

Ciolacu: Comunicăm în fiecare zi după o întâlnire importantă cu domnul Ciucă, niciodată nu s-a întâmplat așa ceva. Trebuie extins și cu liderii din opoziție.

Despre decizia UEFA în cazul steagului Ungariei Mari

Era o știre care intriga în mod profund ca și formulare. Nu este încă lămurită. Este un fake news pe jumătate. Federația de Fotbal al unui stat vecin și prieten a promovat o știre. La fel cu canalul Bâstroe, ministerul infrastructurii din Ucraina a spus că are o adâncime pe site, ministrul Grindeanu a reacționat.

Nu vă supărați, a fost la ceea ce a scris o Federație de Fotbal a Ungariei. Dacă și Federația de Fotbal ar fi scris așa ceva, exista o reacție.

Rep: Cum facem cu pensiile speciale, care sunt o nucă extrem de tare?

Ciolacu: Avem o lege trecută prin Parlament, nu vă ascund că și azi am avut o întâlnire cu domnul prim-ministru și miniștri de resort. Căutăm soluțiile cele mai bune. E o discrepanță mare între practica din UE, mă refer la pensiile magistraților, la pensia din apărare, ordine publică și siguranță națională și ce ne-am asumat noi în PNRR. Discuțiile cu Comisia trebuie să fie foarte echilibrate.

Dacă noi luam ad literam ce ne-am asumat în PNRR depopulăm justiția, armata, serviciile. Eu nu-mi doresc acest lucru. Poate au făcut-o din neglijență, din neștiință. Nu-i o decizie politică ușoară. În spațiul public este o mare ură împotriva pensiilor speciale, îndreptățită.

Faptul că ai mai mult la pensie decât ai avut în activiate, faptul că îți faci calcule în ultima zile, tot felul de modificări legislative în funcție de cum a convenit cuiva, a creat un val masiv de urăm împotriva acestor pensii. Armata are pensie de serviciu. Franța are lege specială în ce privește armata, ordindea publică și serviciile.

Nu poți să ieși la pensie la 45 de ani, când ești în maturitatea profesională. Toate aceste lucruri sunt prevăzute în modificare. Săptămâna viitoare coaliția trebuie să vină cu amendamente pentru a ne apropia de îndeplinirea jalonului. Altfel legea trece tacit prin Senat și nu mai pot fi depuse amendante. Acum legea nu este acceptată.

Pensiile parlamentarilor nu sunt pe această lege.

Avem de venit cu noua lege a pensiilor, unde să închidem inechitățile, cred că acolo vom avea abordarea cu primarii și parlamentarii. Este o lege distinctă. Din punctul meu de vedere, realitatea țării îți impune să ai o altă abordare, la Parlament nu trebuie să existe nici un fel de pensie specială. Sunt ferm convins  că vom veni în coaliție cu o abordare corectă.  Am ajuns la o concluzie corectă: trebuie să înaintăm și să discutăm cu Comisia Europeană, pentru că noi ne-am asumat în PNRR ceva ce ar depopula total justiția, apărarea, ordinea publică și toate serviciile.

Exclud să pierdem vreun ban din PNRR indiferent din jalon. Eu înțeleg și Comisia că nu dorește un precedent. Dar sunt mult prea multe argumente. Vom merge și vom avea un dialog concret. Mergem cu legislația din Germania.

Unii care au fost întâmplător în anumite funcții în statul român au făcut niște greșeli. Dacă este nevoie mergem cu legislația de unde e comisarul. Să vedem dacă va spune că legislația nu este bună.

Dacă venim corect, cu argumente, cum nu trebuie să depopulezi anumite sisteme, nu putem renunța la acest lucru. Creăm un haos în România. Câțu și cel de la MIPE au putut să-și asume o asemenea tâmpenie.

Sper ca în săptămânile următoare să trecem în Parlament o lege cu pensiile speciale care este constituțională și nu crează un haos în România, care este predictibilă. Cei care vor să se pensioneze să știe că gradual vor fi anumite modificări.

Plafonarea prețurilor la RCA

Am fost unul dintre cei care au cerut plafonarea.

Dacă-i așa deșept președintele Consiliului Concurenței de ce nu vine să conducă România. Are tupeul să-și dea cu părerea? Cum e psoibil să ai patru falimente în același domeniu?

Măcar ASF a avut bunul simț să vină în Parlament și să dea expliații.

CEC și Eximbank trebui să-și asume. Statul român nu mai are această pârghie.

Unde a fost Consiliul Concurenței când a văzut că cineva ocupă 80% din piață având un pres redus? Apoi a avut un preț redus. Să nu existe așa ceva.

Rotativa guvernamentală

Este o premieră în politică. Este un lucru convenit printr-un protocol politic. Avem un acord știut de un an și jumătate. Știam acest lucru și eu, și domnul Ciucă, și domnul Boloș, și domnul Grindeanu. Este un acord politic.

Sunt ferm convins că guvernul viitor va funcționa mai bine. De ce nu l-am întrebat pe domnul Iohannis cum a numit până acum opt prim miniștri în opt ani?

E prima rotație convenită între liderii celor mai mari partide și ne punem acum întrebarea.

PSD a schimbat vreo trei premieri.

Este un acord politic pe care îl asumăm ca oameni politici. Rotația va fi rapidă, foarte lină, va avea rațiuni statale, nu politice. Toate schimbările pe care le vom face între ministere.

Este un exercițiu democratic pe care -l facem.

În condițiile actuale eu nu văd premisele unor alegeri anticipate. Dacă decizia unei coaliții este de avea anticipate trebuie să ne adresăm românilor dacă ei sunt dispuși. Să forțăm niște anticpate pe o șmecherie tipic oamenilor politici, eu nu voi merge.

În acest moment avem o coaliție politică. Pasul următor ar fi o alinață. Alianța presupune liste comune, candidați comuni. Dacă asta este așteptarea românilor, foarte posibil să o facem. Problema e că nu poate să o facă doar PSD sau doar PNL. Eu nu exclud nimic. Eu ce nu pot să vă spun e că nu decid eu, dedice partidul.

Știre în curs de actualizare

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

62 comentarii

  1. De ce ai mai intra in MApN, daca nu poti sa furi?

  2. Ce risipa de oxigen mai e si omul asta…

  3. Ultimii care vor pleca din Romania sunt specialistii in drept romanesc si profesorii de limba romana. Sa ne scuteasca pe noi cu povesti ca se depopuleaza sistemul. Ce are? E pensia prea mica? Cat e? Sa ne arate un calcul: salariu, ani contributivitate, pensie (vorbim de cei carw sunt acum in campul muncii). Sa ne facem si noi o parere despre cat sufera un procuror, un grefier, un notar, un primar..

    • Paraziții bugetari sunt „de valoare”? Toate gunoaiele plagiatoare au ajuns paraziți la stat și își cred propriile minciuni.

  4. Multumesc cu respect pentru nepublicare. Ar trebui sa înjur de mama?

  5. Ciolacule doar o vorba sa iti spun:
    Cainele de la macelarie nu pleaca!

  6. Astia de la G4 sunt exagerați cu moderarea comentariilor. Am scris unul de bun simț, dar nu l-au lăsat!

    • As dori sa aflu ce NU trebuie sa spun, ca sa spun! Mai mare râsul, site de comentarii când comentezi exclusiv TEXTUL cu pricina, pe care, cu grija, îl si citezi. Pacat, cândva G4Media era ceva. Acum, pentru a fi admis ca comentator (sic) trebuie, probabil, sa înjuri si sa spurci sau sa nu te atingi de ce nu-i place administratorului. Pacat. (Nu ma astept ca „comentariul” /sic/ prezent sa fie publicat, nu stiu din ce motive).

    • De exemplu po.p.u.l.ație. Dacă un grup de litere sună v.ul.g.ar, nu trece de filtru.

  7. Pentru asta exista salariile babane de la stat ,handi

  8. Dacă eram premier, în 2 săptămâni rezolvam problema.

  9. Nu este posibil că un procuror să aibă 10 mii lei in timp ce în muncitor Intr o fabrică la montaj 2000 lei .Nu este echitate stiindu-se că posturile de la stat sunt ocupate prin prisma politicului și nu pe merite .Romania a ajuns de ras

  10. Încă ceva .Daca mai ies mafioții de la PNL+PSD(pdsr alias ciuma roșie)+UDMR(alias Orban+Rusia)plec definitiv din tara

  11. Oribilul PSD și acoliții PNL, AUR și UDMR eliminați nedreptățile din societate dacă vreți să mai aveți o țară de condus.

    Nu ai cum să primești pensie altfel decât pe contributivitate.

    Lipitori hidoase lăsați-ne să trăim în țara în care ne-am născut, nu ne mai forțați să plecăm, va jupuim exact cum faceți voi cu noi.

  12. Abureli de-ale lui Ciolacu.
    Comisia Europeană are antidotul la golăneala tipic românească.
    Vreți banii europeni? Ne povestesc Ciolacu și cu Ciucă un basm. Sau o legendă. PNRR? Ciu-ciu…

  13. Despre ce golire a sistemului vorbeste individul? Cum sa plece oamenii din sistem daca le cresti varsta de pensionare? Nu se intampla, de fapt, exact invers? Adica nu se mai pensioneaza specialii la 45, ci la 65, adica stau mai mult timp in sistem. Voi credeti ca ei sunt prosti sa plece de la stat de pe 10,000 ca sa-si rupa spatele la privat? Probabil ne crede pe noi prosti. Si trebuie sa il intelegem, ca ne demonstram prostia zi de zi stand in casa si lasandu-i sa faca ce vor.

  14. Ăștia ne cred oligofreni.
    Unde merge sa se angajeze un polițist?!? La casierie la Auchan?!?
    Unde pleacă un militar sa se angajeze, pe șantier?!?
    Oamenii e normal sa lucreze pt salarii nu pt furaciuni la pensie.

    Deja sunt prea penibili cum o scaldă, se vede clar cat de mult profita chiar ei din aceste pensii speciale.

    Distrugem țara asta și rezolvam tot, mai ales pensiile speciale.

    Pensiile speciale sunt principala tema de campanie.
    Pe scara mea de bloc numai de asta se vorbește, lumea este înfuriată la limita linșajului.

    • Specialii sunt votanții lor, rudele lor, sau chiar ei (exemplu Ciucă).
      Cum să renunțe la privilegiu de bună voie ?

  15. PESEDEU sub Ponta a dat pensiile ”speșiale” și tot ei trebuie să le dreagă ! Agricultura cu Daia ? Teatru de comedie …, omul se chinuie dar nu ..poate ! Și Veorica îl căuta cînd era pe post de Samanta: Unde ești Petre ? Ai luato pe arătura cu stegulețe ? Blocat fiind de marea gândire a Veoricăi, Petre a rămas blocat la cavitatea bucală și nu a putut îngâna ..nimic, părea că este pierdut în lanul de porumb în ploaie.., Ce și-o fi zis: Acum colegii și toți fermierii din țară se gândesc: Oare la ce se gândește Daia? Mare problemă cu gînditu că nu-i mai ies cormoranii din creier și parcă-i mănâncă neuronii în loc de pești !!! Dar gândul la șunca din portbagajul țăranului din târg îl fac să nu renunțe, EL trebuie să continuie ..până ajunge și la o brânză ..de portbagaj.., înghițind și ”plângând” pentru soarta agriculturii din România..

  16. PSD va câștiga alegerile cu 31%. Românii vor mafia PSD.

  17. Ionuț e curvă la PSD. Fără partid moare de foame.

  18. Dacă vă luați după reziști, acum aveam intelectuali la conducerea țării, nu analfabeți și hoți. Colcăie interlopii la tine în AURusia.

  19. Sa nu se decopuleze si parlamentul…

  20. Se depopulează de impostură.

  21. Stau si ma gindesc . Unde or pleca judecatori si militari daca ramin fara bani necuveniti din pensii speciale ?
    Daca le dam vor pleca . Unde ? La Cancun sa cheltue .
    Dragii Romani , vedeti ce si cu cine veti vota ! Ciolacu este un PRADATOR ! Ciuca , un INCULT . PNL – PSD aceias mizerie .

  22. prefera sa sacrifice celor multi pentru a pastra privilegiile celor putini

    pe timpul OUG 13 PSD plangea ca „protestantii” vor institutii de forta in romanica, acum nu mai pot de grija lor

  23. Ce probleme închipuite ai ai tu, vai de mama și de tații tăi . .

  24. Lupta cu politicienii care vor sa fure liniștiți, ba chiar la adăpostul legii, vezi pensiile speciale un furt imens, deja de 1% din PIB, aceasta lupta este continuă.
    Până nu înțelegem acest lucru nu vom avea o țară. Nu că nu vom avea o țară ca afara, nu vom avea o țară punct.
    In cel mai zgomotos mod cu putință, azi trebuie ieșit în stradă și vorbit cu vecinii, rudele, toți sunt împotriva pensiilor speciale.

    AUR e o altă plasă (așa cum a fost și PRM) a PSD dar și PNL de data asta, nu picați in plasa asta!

  25. Lacomi ,sacali, hiene, alienati
    Problema pensiilor speciale este cuantumul lor. daca ar fi duble sau chiar triple ca o pensie medie contributiva ar fi ok, dar el sunt de 10 ori mai mari ca o pensie contributiva, unele chiar de 20 de ori mai mari.

  26. Ciolacu spune clar că nu are de gând să scoată pensiile speciale, că nu are de gând să ia „ad literam ce ne-am asumat în PNRR”.
    Dar 90% din votanții lor sunt pensionari cu 1000 de lei sau au salariul minim. Sindromul Stockholm ?

  27. Exact! Ciolacu si altii ca el dclara ca sunt santajati de cateoriile speciale, ca se tem ca, daca le taie pensiile, isi vor parasi posturile si vor crea haos.
    Sa fie haos! Sa-i vedem ce pot. Sa stim cu cine avem de-a face.
    Ce fel de ofiteri sunt astia care te lasa balta pentru ca nu le dai foarte multi bani? Te poti baza pe ei daca tara ar fi in razboi? Astia fug primii!
    Ce fel de magistrati? Cum sa crezi ca asemmea insi pot judeca corect, pot face dreptate?
    Mai bine haos si un nou inceput, cu oameni potriviti, care isi inteleg si isi respecta misiunea.

    Cat despre Ciolacu… este un fel de Daea si el…

  28. Deci, un profesor, a ieșit la pensie contributivă cu 1.500 de lei la 65 de ani (acum 10 ani). Un procuror a ieșit la pensie la 49 de ani cu o pensie contributivă de 5000 de lei, deci a avut un salar destul de mare, și ar fi trebuit să-i fie de ajuns. În baza cărei rațiuni, procurorului i se mai dă de la buget, ca pomană, încă 13.000 de lei, mai mult decât de 2,5 ori ? La 49 de ani ! Să nu te revolți ? Ba să dorești o bombă atomică pe capul celor care au ”legiferat” acest furt !

    • Ai dreptate pe fond, dar „salar” nu există în limba română.

    • Mai e o “dilema”: cum de nu-s neconstitutionale legile care au infiintat pensiile speciale (ca doar sunt unii care primesc fara sa contribuie) si sunt neconstitutionale cele care le anuleaza?! Si cum de in constitutional sa”judeci”, tu judecator CCR, un caz in care esti implicat direct??

    • Mitrut, știi care e rațiunea? Să mențină independența Justiției din postura de pensionar😂

    • Ionut,
      Bolsevic mic, eu sunt medic de peste 20 de ani. Nu baga medicii si ziaristii in aceiasi oala cu specialii. Nu existau pensii speciale atunci, aceste privilegii boieresti sunt introduse recent. Prin urmare nu putea anticipa nimeni ca a fi judecator sau procuror = a fi vataf cu pensie de 20.000 de lei la 45 de ani.
      Intelegi ideea de inechitate, rusnacule ?

  29. Pana acum Ciolacul era de acord sa le taie. Acum, dintr-o data, refuza practic acest lucru. L-a amenintat cineva ca il da in vileag?

  30. Pai noi, cetatenii fara pensii speciale, ne dorim mai putini bugetari, nu?!

  31. Nu se va schimba nimic. De ani de zile vorbesc si ei spun ca o sa vina cu o lege „buna” in cateva zile. Minciuni. In plus daca vroiau sa faca o lege buna, poate ar fi facut-o. Dar nu vor pentru ca vor sa controleze organele de control, in plus acest sistem este si un sistem care poate aduce voturi atat timp cat au privilegii fata de prostime.

  32. Cum a zis un pensionar din politie, prieten de-al meu: nu mai visa, nu se va face nimic, prefera sa piarda banii pentru ca stiu ca daca fac ceva vor avea mari probleme!

    • Cred că nu realizează ce probleme vor avea cu celălalt electorat! Ce au facut cu pensiile în general și cu mai ales cu cele speciale n-au facut decât să indarjeasca oamenii „simpli” să iasă masiv la vot și să le-o dea sănătos peste bot!

  33. Nu se poate reforma nimic cu mijloace legale. „Specialii” si-au constituit un sistem de legi care nu permite anularea acestor privilegii. Anularea acestor privilegii este ilegala si neconstitutionala. Singura modalitate prin care acest lucru s-ar putea rezolva este o alta republica. Iar conditiile pentru o noua republica nu sunt. Nu exista. Doesn’t exist. Asa ca putem sa ne exprimam frustrarea pe net.

    • Ce dragutz 🙂

      Și cât ai pensia specială?!?

      Zici că nu se mai poate fara ea, ce dragutz . .
      Pe la PARTID ai mai trecut, amantele ce mai fac?!?

    • Alo, G4!

    • Mai era o modalitate dar lumea nu a vrut-o: se cheamă impozitare progresivă a tuturor veniturilor cu caracter permanent. N-ați vrur-o, nu vă plângeți acum!

    • @catalin Stii cum se cheama aia care citesc un text si nu-l inteleg? ceva cu functional?

    • @radu. Impozitarea progresiva nu rezolva ca aia ies la pensie tot la 45 de ani. In plus ii pedepsesti si pe altii care chiar muncesc pentru banii aia. Nu stiu chirurgi de exemplu sau ingineri automatisti, habar nu am, cineva care e motivat sa munceasca mai mult sau mai bine.

    • Ok, atunci nu rezolvăm nimic, stăm așa, dar să nu ne mai lamentam!

  34. Ciolacu „spera”. Noi speram bai politricule, tu trebuie sa faci dare esti sluga profitorilor din Romania. Ar trebui sa se discute imediat si despre salariile uluitor de mari si fara nicio acoperire in fisa postului, in CV, in studii, in expertiza si in fapte. Acestea trebuie reduse rapid la nivelul „decent” ca sa folosesc un cuvant la moda.

  35. „Cum e posibil să ai patru falimente in acelasi domeniu”? Dar,cum este posibil ca fostul tau sef de partid,cu care erai la pescuit de știuti,sa-i facă,la mitingul „cămăsilor albe” ȘOBOLANI pe procurorii care mai faceau anticoruptie in această tară?Sau cum este posibil sa stai în nepasare,ca mare șef al Camerei Deputatilor,atatia ani,si sa nu initiezi,așa cum te obliga Constitutia,refacerea textului de lege privind întreruperea termenului de prescriptie a raspunderii penale,favorizand atatia penali,de s-a ajuns ca o inculpată arestată si condamnată,dovedită,pentru luare de mită de la vrajitoare,pentru a scapa de puscarie niste interlopi condamnati pentru tentativă de omor,sa urce din nou în scaunul de judecată de tribunal? Sau cum este posibil sa propui(si toti ceilalti sa te asculte) un impostor dovedit judecator la Curtea Constitutională,unde Constitutia prevede ca acesta sa aibe o „înaltă competentă profesională”?Despre fam. Savonea,Vicol nu mai ….. .

  36. @Indignatu
    Felicitari pentru postare, subscriu!
    O noua revolutie se impune; in strada revoltele sa inceapa ..