Marcel Vela: Ne-am organizat pentru extinderea capacității secţiilor de Terapie Intensivă prin mai multe metode – mobile, fixe. Avem în plan și varianta de a extinde prin construcţii modulare, secțiile de tearpie din cadrul spitalelor
Creșterea numărului persoanelor infectate cu noul Coronavirus determină autoritățile să extindă secțiile de terapie intensivă. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a participat sâmbătă, la inaugurarea Unităţii Mobile de Terapie Intensivă de la Timişoara. De asemenea, premierul Ludovic Orban, a precizat că s-a scos echipament de speciailitate din stoc, pentru dotarea structurii mobile de la Spitalul Elias, asigurată de Asociația „Dăruișete Viață”.
Planul este ca niciodată o persoană care are nevoie de terapie intensivă, indiferent dacă este afectată de COVID-19 sau de altă boală, să nu rămână netratată, a spus atât Vela, cât și Orban.
„Tehnic, există această organizare de a extinde capacitatea secţiilor de Terapie Intensivă prin mai multe metode – mobile, fixe. Avem în plan încă o variantă de a extinde prin construcţii modulare secţiile de terapie, amplasate în jurul marilor spitale sau a celor care se ocupă de acest domeniu, pentru că este foarte importantă şi mâna de lucru – specialiştii, şi nu în ultimul rând, se va proceda şi la transferul bolnavilor, indiferent dacă sunt cu COVID sau alte boli care necesită terapie intensivă, în alte spitale pentru a fi trataţi în mod eficient. Niciun pacient nu rămâne pe dinafară”, a comentat Marcel Vela.
El a explicat că în ţară există patru asemenea unităţi mobile – unul prevăzut pentru Iaşi, dar care în prezent este amplasat la Galaţi, având în vedere nevoile judeţului Galaţi şi a zonei aferente, unul este la Ploieşti şi unul la Timişoara, în timp ce a patra unitate mobilă este în rezervă la IGSU, fiind pregătită să intervină acolo unde există nevoia acută de a suplimenta paturile în sistemul de terapie intensivă.
„Sunt judeţe care au, într-adevăr, un număr destul de mare de cazuri, dar şi unele judeţe care sunt într-o situaţie mai bună. Printr-un echilibru pot fi transferaţi spre judeţele unde există o nevoie acută de cadre medicale, iar în centrele universitare, în zonele urbane mari unde avem specialişti de marcă există posibilitatea ca să extindem capacitatea de Terapie intensivă prin mai multe metode – au fost făcute şi spitale mobile de către Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, printr-un parteneriat excelent cu societatea civilă şi cu zona economică, pentru că cele patru TIR-uri au fost achiziţionate printr-un parteneriat public-privat (…) fie că a fost vorba de Asociaţia Mereu Aproape sau de Fundaţia SMURD (…) am dovedit că putem realiza lucruri deosebite, lucruri necesare pe care să le experimentăm, să le aducem în diferite zone unde există o nevoie acută de locuri”, a arătat Vela.
Ministrul a precizat că spitalul mobil de la Timişoara va fi pus în funcţiune în câteva zile.
Și structura modulară de la Spitalul Elias are 38 de paturi, din care 14 sunt legate la ventilatoare, pentru persoane în stare gravă. Alte 14 paturi sunt pentru persoane infectate în stadiu intermediar, iar 10 paturi sunt pentru pacienți care au simptome mai ușoare.
Ludovic Orban a subliniat că 250 de persoane și firme au participat în campania de donație demarată de Asociația „Dăruiește Viața”, pentru realizarea acestei structuri mobile de terapie intensivă, la Spitalul Elias.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii