G4Media.ro

Mare semn de întrebare în presa europeană: De ce România nu-l recunoaște…

Sursa Foto: Twitter

Mare semn de întrebare în presa europeană: De ce România nu-l recunoaște președinte interimar al Venezuelei pe Juan Guaido, ca majoritatea statelor UE, și preferă o neutralitate pe placul Rusiei și Chinei

Încep să apară tot mai multe semne de întrebare în presa europeană în legătură cu poziția României față de criza din Venezuela. De ce România nu-l recunoaște președinte interimar al Venezuelei pe Juan Guaido, așa cum au procedat deja 19 state europene, mai ales că vorbim despre țara care deține președinția Uniunii Europene? Ministerul de externe nu a răspuns solicitării G4Media.ro de a preciza care este poziția României în ce privește criza din Venezuela.

Publicația franceză La Croix ridică această problemă frontal, prin vocea unui specialist în probleme europene și sugerează că România n-ar fi dorit să-și strice relațiile cu China. Redăm mai jos pasajul din La Croix:

<<Mai surprinzător, România, care asigură în acest semestru preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, nu s-a aliniat la părerea majorităţii. „Unele ţări cu siguranţă nu au vrut să compromită promisiuni de împrumuturi sau investiţii, fie că provin din Rusia sau din China. Reamintim că România este unul din marii beneficiari ai proiectului noului drum al mătăsii„, subliniază Christian Lequesne, specialist în politică externă şi Uniunea Europeană la Sciences-Po Paris.

Căci pentru Moscova ca şi pentru Beijing, Maduro rămâne preşedintele legitim. Cele două mari puteri s-au revoltat împotriva „amestecului” europenilor. Ministrul chinez al afacerilor externe a dorit, pe 1 februarie, „să se întâlnească cu toate părţile”. În Cipru, unde influenţa rusească este foarte vie, aceste luări de poziţie sunt luate foarte în serios>>.

La Croix nu este însă singura publicație care ridică mari semne de întrebare în legătură cu poziția României. La Stampa a inclus recent România în grupul celor opt state europene care au adoptat o neutralitate ”care place Kremlinului”.

O luare de poziţie dură vine şi din Rusia: „Recunoaşterea lui Guaidó este un amestec în afacerile interne ale Venezuelei”, spune purtătorul de cuvânt de la Kremlin. Ideea Moscovei este pe aceeaşi lungime de undă cu Mişcarea 5 Stele, care se reflectă pe deplin în poziţia guvernului italian. Surse din Liga îl definesc pe Maduro „un dictator”, dând de înţeles că doresc „alegeri libere cât mai curând posibil”, dar nu spun nimic despre legitimitatea lui Guaidó.

Prin urmare, partidul lui Matteo Salvini susţine poziţia M5S. O neutralitate care place Kremlinului şi care găseşte aprobare în alte opt state europene: sunt pentru nerecunoaşterea lui Guaidó şi Grecia, Slovacia, Slovenia, Malta, Cipru, România, Bulgaria şi Irlanda. Cu excepţia Dublinului, este vorba despre un grup de ţări care aparţin unei arii geografice omogene, Europa de Sud-Est. Mike Pompeo, secretarul de stat american, a făcut apel la aceste ţări: „Îi îndemnăm să îl recunoască pe Guaidó”.

  • Redăm mai jos integral articolul din La Croix

19 ţări, printre care Franţa şi Spania, îl recunosc pe Juan Guaido preşedinte interimar al Venezuelei, în urma unor alegeri contestate în care a fost contracandidatul preşedintelui Nicolas Maduro. Confruntată cu opoziţia Italiei şi Greciei, Uniunea Europeană s-a dovedit marţi, 5 februarie, incapabilă să vorbească pe o singură voce.

Nu e momentul unei unităţi diplomatice, în situaţia în care europenii nu au fost în stare, marţi, 5 februarie, să se pună de acord asupra unei poziţii comune privind Venezuela.
A doua zi după expirarea unui ultimatum european de opt zile care îl soma pe preşedintele socialist Nicolas Maduro să convoace alegeri prezidenţiale anticipate, un grup de 19 state membre a sfârşit prin a-l recunoaşte pe Juan Guaido preşedinte interimar pentru ca acesta să refacă alegerile.

Mai multe ţări nu au dorit să se situeze într-una dintre tabere

Printre cele care l-au recunoscut pe Juan Guaido sunt Spania, care are cele mai mari interese în Venezuela, susţinută de Londra, dar şi de Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă şi Suedia.
În cealaltă tabără, Grecia este singura ţară care l-a susţinut deschis pe Nicolas Maduro. „Din motive esenţialmente ideologice şi din anti-americanism îi rămân solidari Alexis Tsipras şi mişcarea de extrema stângă Syriza”, apreciază Christian Lequesne, specialist în politică externă şi Uniunea Europeană la Sciences-Po Paris.

Ceilalţi nu au dorit pur şi simplu să aleagă o tabără. Irlanda nu s-a aliniat, fără îndoială mai mult datorită tradiţiei de neutralitate. Situaţia este mai complexă în ce priveşte Italia, care acţionează ca să-i contreze pe susţinătorii lui Juan Guaido. Desigur, liderul de extrema dreaptă Matteo Salvini este departe de a împărtăşi idealurile politice ale lui Nicolas Maduro, dar partenerul lui anti-sistem din mişcarea 5 Stele (M5S) a refuzat să-l recunoască pe Juan Guaido preşedinte interimar, considerând că el „nu a fost ales de popor”.

Altceva se joacă la Roma, estimează Christian Lequesne: „Guvernul italian a intrat într-o atitudine de obstrucţionare faţă de tot ce duce la gândirea liberală”. Malta, Bulgaria, Slovacia sau Slovenia nu au dorit să-şi asume o atitudine.

Influenţa rusească şi chinezească

Mai surprinzător, România, care asigură în acest semestru preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, nu s-a aliniat la părerea majorităţii. „Unele ţări cu siguranţă nu au vrut să compromită promisiuni de împrumuturi sau investiţii, fie că provin din Rusia sau din China. Reamintim că România este unul din marii beneficiari ai proiectului noului drum al mătăsii”, subliniază Christian Lequesne.

Căci pentru Moscova ca şi pentru Beijing, Maduro rămâne preşedintele legitim. Cele două mari puteri s-au revoltat împotriva „amestecului” europenilor. Ministrul chinez al afacerilor externe a dorit, pe 1 februarie, „să se întâlnească cu toate părţile”. În Cipru, unde influenţa rusească este foarte vie, aceste luări de poziţie sunt luate foarte în serios.

Presiunea poate veni de mai de aproape. Marţi, 5 februarie, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Uniunea Europeană că încearcă „să-l răstoarne” pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, dispreţuind „democraţia”.

Sursa: La Croix/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Din cauza fricii ancestrale de Rusia.

  2. La Marea Intrebare, Marele Raspuns este:
    depinde ce intelegeti prin „Romania” !! sunt 3 variante:
    1. daca intelegeti marea masa de populatie votanta pzd-ist, manipulata si antenista, care conteaza in PIB si ca aport cultural cam cat conteaza animalele de companie dintr-o tara din Vest, atunci raspunsul este irelevant. aia nici nu stiu unde este pe harta Venezuela si daca este o tara sau o telenovela.
    2. daca prin „Romania” intelegeti gasca penala de infractori si retarzi din guvern si parlament (majoritatea parlamentara si decizionala) ei bine, aflati ca DA, au ceva „bucurii” pe la Moskwa si canta cum li se spune de acolo. ei au niste borfasi pe post de trompete (dragnea, valcov, codrin), si au slugi obediente (tradiceanu, les, melescanu) care toti formeaza INCA o echipa, desi s-au cam luat de gat in ultimul timp. Nu va asteptati la nimic bun de la astia
    3. daca prin „Romania” intelegeti intr-un final cam ce trebuie, si anume: spiritul acestei natiuni, populatia educata, care contribuie la PIB, vorbeste engleza si sunt atasati de valorile occidentale, asa cum au fost din sec. 19 (Franta, monarhia, unirea), daca prin Romania intelegeti acea natiune mandra care s-a ridicat in 89 si in 2017 impotriva imposturii, dictaturii si borfasilor, ei bine ATI INTELES GRESIT! Aceasta Romanie va fi tot timpul alaturi de Occident, nu-l recunoaste pe jigodia de Maduro, aceste-i Romanii i se rupe **** de la Erdogan, Rusia si Xi. In plus, este doar o chestiune de timp pana cand aceasta Romanie va matura Romania pctului 2

    • *corectie in final:
      aceste-i cu acestei.

    • Excelent punct de vedere, Vlad! Bine, vizavi de subiect, as fi vrut sa spun ca si acest moment arata ce cretini avem in politica externa, pentru ca puteau sa recunoasca linistiti interimatul lui Guaido. Catre UE, ti-ai facut datoria, iar altora, precum rusii, daca ti-ar reprosa-o, le-ai spune voalat ca aceasta a fost conjunctura, presedintia, si nu puteai face altfel. Cat despre China care tot da navala in UE, da in continuare, si tot p-aci si-ar gasi de venit.

  3. Presedintele hotaraste, ministrul nu are nici o treaba… de asta si tace, asteapta sa vada ce hotaraste Klaus.

    • Te inseli, nu hotaraste numai presedintele, ca asa e Constitutia. Nici in Italia nu a decis presedintele, ci guvernul si partidul ala aflat la putere, cel putin presedintele a iesit cu mesaj catre salvini, tocmai, pentru a-l recunoaste pe Guaido. Al nostru tace, macar dac-ar trimite o scrisoare, poate e bolnav, ca nu prea inteleg.

  4. Ce ne mai miram ce nu este clar? Hoții trag la ruși noi suntem vinovați pentru toate treziți va romăni

  5. Datorita Coalitiei praduitorilor fara frontiere (Romania-Rusia-Serbia etc)! Astia au fost distrusi in 2007, cand am aderat la UE ! Suferinta Lor a fost atenuata de speranta ca vor putea pradui si fonduri UE. Cand au vazut ca pot pradui in principiu dar e mult mai greu sa ramai cu banii , au sarit in barca cealalta , aia cu ”drepturile omului” impotriva drepturilor oamenilor !!

  6. Neutralitatea Irlandei nu este surprinzatoare, ei au fost neutri si in al doilea razboi mondial ; au interzis flotei engleze sa le utilizeze porturile.

    Cu Romania lucrurile sunt ceva mai complicate si cred ca in afara de problemele economice, exista pe de o parte afiliatiuni de ordin ideologic a unei anumite clase politice, PSD in primul rand. Poate ne amintim ca Ceausescu era cel mai mare prieten al lui Mao in Europa de Est, iar unii politicieni, continuatori ai comunismului, crescuti si educati in « epoca de aur » sunt nostalgici dupa acea perioada.
    Pe de alta parte, Romania nu a jucat intotdeauna cinstit de-a lungul istoriei, a incercat sa stea cu fundul in doua barci, asa ca ne putem trezi si acum ca Romania sa treaca in barca Rusiei, Chinei, Italiei.
    Dancila care vorbeste despre coeziunea UE, este prima care o strica.

    Foarte ciudat ca Presedintele nu se exprima.

    Foarte ciudat ca niciun partid nu se exprima.

    Ce s-ar intampla daca la alegerile prezidentiale, psd ar falsifica (asa cum au facut sustinatorii lui Maduro), dragnea ar ajunge presedinte, iar tarile UE, ar inchide ochii ?

    • Sonia, spui ca Romania ”nu a jucat intotdeauna cinstit de-a lungul istoriei, a incercat sa stea cu fundul in doua barci”. Corect, insa daca tu crezi ca in politica lumii oamenii joaca intordeauna cinstit, te inseli. Este un joc de imagine in permanenta, bunaoara, faza legata de tratatul INF, si cate si mai cate. Romania se afla aproape de granita cu rusii, te afli intre imperii, in consecinta e nevoie de diplomatie, de o suplete. Bineinteles, cand ai prosti sau ticalosi la MAPN, ce-ti mai trebuie politica externa supla?

    • @Gabriela

      Oricat de mult imi iubesc tara, trebuie sa recunosc ca de-a lungul istoriei politicienii ei au facut uneori greseli si au pus Romania in pozitii defavorabile.
      Astazi, cand nu suntem sub amenintarea unui razboi, cand facem parte dintr-o uniune, din NATO, nu inteleg de ce Romania nu poate sa se alinieze celor 20 de state din UE si sa recunoasca ca acel Maduro, ales presedinte prin falsificarea alegerilor, acel dictator care a facut ca peste 2 milioane de cetateni sa paraseasca tara, acest om trebuie sa plece.

    • Pai la noi in Romania citi au plecat din cauza lui dracnea? Cert mai mult de 2 milioane!
      Cel putin sa recunoastem un alt presedint al camerei.

    • Legat de ce discutam aici, tocmai am vazut stirea ca rusii cer explicit ca scutul de la Deveselu sa fie distrus, sincera sa fiu, acum chiar ar putea fi trimisi la dracu, fara nicio perdea! Sau mai simplu : neamestec in treburile interne!

    • @Sonia
      Poți spune că România a stat cu fundul în 2 bărci doar din ignoranță. Nici nu are rost să insist.
      Nicolas Maduro (și armata ; Fuerzas Armadas Nacional Bolivarianas) nu au falsificat alegerile.
      A pierdut alegerile cu o majoritate de peste 90 % dacă rețin bine. Maduro s-a speriat pentru că vine momentul facturilor celor câteva mii de asasinate și a dizolvat Ansamblea Nacional, parlamentul venezuelan, și și-a tras un parlament de buzunar, Ansamblea Constituente. Până aici legislatura trecută.
      La ultimele alegeri opoziția nu a mai participat ceea ce a dus la posibilitatea invalidări lor și ocuparea postului de președinte al țări de către președintele parlamentului ,,bun” Ansamblea Nacional, adică Guaido.
      Maduro și cei 4.000 de generali începând cu Diosdado, vor cădea !!! Sigur !!!
      Maduro are un proces deschis la Haga pentru Crime Împotriva Umanității.
      Am mai scris ceva la articole despre Venezuela așa că nu mă mai repet.

      PSD-ul nu va recunoaște pe Guaido !! din pură afinitate, simpatie, similitudine, copie, invidie ș.a.m.d. banditească, tâlhărească, infracțională, penală ș.a.m.d..
      Îți amintești postările lui Carmen Dan și Olguța , acele videouri din Venezuela ? Cu manifestanții venezuelani bătuți și împușcați ??

  7. @Ionic

    Cata ignoranta din partea mea ?! Incep sa ma rusinez.

    Am uitat ca nu trebuie sa spui dacat ceea ce place, ceea ce contribuie la inflacararea romanilor, la consolidarea romanismului si nu in ultima instanta la nationalismul romanilor.

    Da, vorba cantecului „noi suntem romani……………..”

    SP Problemele cu Maduro le cunosteam si eu, dar e bine ca le-ai amintit.