Marea Britanie a dat publicității raportul privind intereferența Rusiei în timpul referendumului UE din 2016: Agențiile de informații și ministerele au expus UK la interferența Rusiei
Comisia pe probleme de intelligence și securitate din Camera Comunelor a dat, marți publicității, mult așteptatul raport referitor la interefernța Rusiei în referendumul din 2016, în urma căruia Marea Britania a decis să iasă din UE, scrie Politico.eu.
Concluziile sunt devastatoare pentru guvernul britanic, dar unele elemente rămân necunoscute din cauză că numeroase părți ale raportului sunt editate. Raportul a fost redactat acum mai bine de un an, însă publicarea lui a fost întârziată după ce Downing Street a refuzat să fie făcut public înainte de alegerile din decembrie. Apoi a fost nevoie de luni de zile până când comisia a fost din nou funcțională, după ce Boris Johnson a câștigat majoritatea.
Partea cea mai importantă din raport arată că ministerele și agențiile de informații din Marea Britanie au expus țara riscului interferenței rusești în timpul referendumului din 2016. În Raport se arată că, în ciuda probelor referitoare la interferența Rusiei în procesele electorale din alte părți, inclusiv Statele Unite și Franța, precum și a suspiciunilor că Rusia s-a implicat și în referendumul din 2014 privind independența Scoției, guvernul ”a realizat tardiv nivelul amenințării pe care Rusia l-ar putea reprezenta în regiune”.
Stewart Hosie, unul dintre membrii Comisiei, a declarat marți: ”Guvernul britanic a evitat în mod constant să caute dovezi în ce privește interferența Rusiei”. Raportul mai arată că agențiile de informații ar fi putut proteja Marea Britanie împotriva intereferenței rusești dacă ar fi realizat o evaluare a riscului.
Însă membri comisiei nu trag concluzia că rezultatul referendumului a fost influențat de actori din Rusia, precizând că un asemenea verdict ar fi imposibil de dovedit. Kevan Jones, un alt membru al Comisiei, a declarat că nu a văzut nicio probă referitoare la interferența Rusiei deoarece ”nimeni din guvern nu a întrebat asta”.
În replică la acest raport, Downing Street a declarat: ”Nu am văzut nicio probă în ce privește interferența în referendumul UE”. Guvernul a mai precizat că agențiile de informații au primit sarcina monitorizării alegerilor din 2019, adăugând că ”am spus clar că orice interferențe în procesele democratice din UK sunt complet inacceptabile. Este și va fi mereu o prioritate absolută protejarea țării împotriva interferenței străine, indiferent dacă e vorba de Rusia sau de alte state”
Sursa: Politico.eu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii