G4Media.ro

Marea Britanie a ieșit din UE, dar are pretenții de stat membru.…

Facebook

Marea Britanie a ieșit din UE, dar are pretenții de stat membru. Negociatorul şef pentru Brexit, Michel Barnier, a cerut Londrei să-şi ajusteze cererile

Regatul Unit a ieşit din UE, cel mai mare bloc comercial din lume, pe 31 ianuarie, după 47 de ani de parteneriat, spre regretul uriaş al liderilor UE care insistă acum ca Londra să accepte consecinţele economice ale unor legături mai puţin strânse.

”Marea Britanie vrea să aibă o relaţie comercială cu Uniunea Europeană care este prea apropiată de cea a unui stat membru UE”, a declarat miercuri negociatorul şef pentru Brexit, Michel Barnier, cerând Londrei să-şi ajusteze cererile în cele patru luni rămase pentru a ajunge la un acord, relatează Reuters.

În multe zone, Marea Britanie cere mult mai mult decât Canada, Japonia sau mulţi alţi dintre partenerii comerciali ai UE”, a declarat Barnier la un forum de la Bruxelles. „În multe zone încearcă să menţină beneficiile unui stat membru fără a avea parte şi de constrîngerile implicate de o astfel de calitate. Încearcă să aleagă cele mai atractive elemente ale pieţei unice fără a avea şi obligaţiile”, a mai afirmat Barnier.

Săptămâna trecută, un oficial britanic a declarat că este „evident” că UE trebuie să dea dovadă de mai multă flexibilitate, după ce convorbirile de până acum nu au dat roade. Parlamentul European, care trebuie să aprobe orice acord final, va dezbate vineri în două comisii poziţia sa privind modul în care ar trebui să decurgă relaţia de după Brexit.

Potrivit unui draft de raport consultat de Reuters, PE ar urma să afirme că „această abordare selectivă nu merge pentru UE şi UE nu va accepta un acord cu orice preţ”. În conformitate cu termenii acordului de divorţ, cele două părţi trebuie să ajungă la un acord privind viitoarea lor relaţie comercială până la sfârşitul lui octombrie, relatează Agerpres.

Michel Barnier a spus că Marea Britanie doreşte acces fără taxe vamale şi fără cote la piaţa UE şi în acelaşi timp să nu se supună regulilor care guvernează blocul comunitar. El a mai precizat că Londra doreşte „o libertate de mişcare aproape completă” pentru unele afaceri britanice, recunoaşterea deplină a calificărilor profesionale şi ca unele reguli şi proceduri vamale să fie recunoscute ca echivalente.

Oficiali britanici de rang înalt urmează să se întâlnească vineri cu Barnier, înainte ca premierul Boris Johnson să aibă un summit cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, mai târziu în cursul acestei luni.

Sursa Foto:  Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Normal, pentru britanici. Anormal pentru oficialii ue, obisnuiti sa impuna diktate de la bruxelles negociate netransparent. Pana la urma britanicii au plecat din ue ca sa fie liberi sa ceara ce vor fara sa fie constransi de „normele europene”.
    Acordul inte uk si eu, daca va exista, va fi in favoarea britanicilor. Boris johnson nu va semna nici macar un acord echitabil pentru ca l-ar considera de fapt in favoarea bruxelles-ului. In plus, pandemia covid a dat semnalul unei reveniri la protectionism deja amorsate de trump si asta va ingeruna si mai mult negocierile. Atat germania (vezi cazul Lufthansa) cat si franta (renault) au aratat ca ineleg din ce in ce mai mult sa sprijine firmele nationale fara sa dea explicatii la bruxelles.

    • Sa mori tu anonimule ca asa stau lucrurile ?

    • @padre
      Explica tu cum

    • Nu-i plangeti pe britanici,au “calarit” si talharit lumea sute de ani,are balta peste.A venit randul sa plateasca si ei politele.

    • Anonimule nu inteleg de ce scrii atitea prostii/dezimformari/fake news!
      Germania a acordat ajutor la Lufthansa dupa ce a ajuns la un acord cu Comisia europeana, si in urma negocierilor Germania a acordat un ajutor mai putin generos decit ar fi dorit. Link aici:
      https://www.google.ca/amp/s/www.bloomberg.com/amp/news/articles/2020-05-29/germany-and-eu-said-to-reach-deal-over-lufthansa-bailout

      Sunt satul de troli rusi sau platii de cine stie cine care scriu numai minciuni in privinta Germaniei, Frantei EU etc.

      EU nu dikteaza nimanui, spre deosebire de alte tari care sunt obisnuite cu stilul ala. Daca UK nu este multimita cu ceea ce vor atunci sa plece fara nici un acord, ar fi culmea ca EU cu 450 miliaone locuitori si cu eco mult mai puternica decut EU sa accepte un acord care sa le fie defavorabil! UK crede ca inca este cel mai mare imperiu colonial, partea proasta este ca nici macar Canada nu o sa i bage in seama din moment ce are Free trade agreement cu EU -CETA. Hai pa anonimule ai o zi frumoasa in Sankt Peterburg sau unde te-ai afla!

  2. Brexitul a fost un bluf pokeristic care nu a luat in considerare neprevazutul : virusul chinezesc. Baza viitoarei constructii economice si sociale era city-ul londonez , mai exact bursa. Sperau sa atraga capitalurile cel putin „gri” asiatice.

    Planul se amana pentru cel putin doi ani , cat se estimeaza durata epidemiei fara vaccin. Acum , na , mai ca iti vine sa crezi ca exista un Dumnezeu. Serios , fara fitze pokeristice.

    Sau poate descopera Oxfordul un vaccin.

  3. Când marile companii din Franța și Germania vor pleca/diminua prezenta în regat va fi cam gata… Britanicii o țin una și buna cu volanul pe dreapta asa ca tot pe invers sunt… Pe englezul puturos la munci agricole și în construcții nu ai cum să-l pui. Scoția și Irlanda de Nord de abia așteaptă sa o tuleasca din uniune..

  4. Englezii, ca pana la urma doar ei au vrut brexit vor sa faca la ei un paradis fiscal pentru Europa, deocamdata cat au fost in UE au fost fortati sa-l dea afara de ex pe Abramovici si s-au gandit ei ca nu mai bine ar fi ca toti Oligarhii si mafiile din Asia sa faca afaceri in UE folosindu-se de statutul privilegiat. Daca ii intrebi pe englezi ei au facut brexit nu ca sa nu mai vina Esticii la ei in tara ci sa vina numai cine vor ei. Adica cam cum era o data cu pakistanezii care nu aveau voie sa stea mai mult de 6 luni adica nu isi faceau familii si nu aveau nevoie de asigurari sociale sau salarii mai mari. Europa trebuie sa fie ataenta aici pentru ca isi joaca viitorul si tarile luate individual nu sunt nici macar cat California sau o regiune din China din punct de vedere financiar.

  5. !Britain

    daca am pleca de la structura capitalului din City londonez am intelege si mai bine cine a dorit Brexitul, adica ca finantele lor sa nu fie controlate de Bruxelles..

    exista o clara ruptura intre principiile economice-financiare-sanitare si de protectia mediului dintre UE si Marea Britanie…

    sa spele cu Brexitul lor cu tot….