G4Media.ro

Marea Britanie a început să livreze Ucrainei noi arme ușoare antitanc, ca…

foto: Wikipedia

Marea Britanie a început să livreze Ucrainei noi arme ușoare antitanc, ca răspuns la „comportamentul din ce în ce mai amenințător al Rusiei”, a anunțat ministrul apărării, Ben Wallace

Întărirea sprijinului militar britanic survine pe fondul accelerării desfășurării trupelor rusești prin mutarea forțelor în Belarus, care se învecinează cu Ucraina la nord și este considerată cea mai probabilă cale pentru orice invazie.

„Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme ușoare de arme defensive anti-blindate”, a declarat ministrul Wallace luni în fața deputaților, adăugând că „un număr mic” de militari britanici vor instrui forțele ucrainene în folosirea lor.

Ministrul Wallace a insistat că vânzările de arme sunt destinate a fi defensive, deși președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a plâns recent că alți membri NATO au vândut arme moderne Ucrainei.

După ce Turcia a vândut Ucrainei drone antitanc TB2, Putin a vorbit cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan și, potrivit Kremlinului, a descris acordul de arme drept provocator.

Ministrul Wallace nu a numit sistemul de armament livrat Ucrainei, deși se înțelege că este arma antitanc ușoară de generație următoare (NLAW), care poate scoate din uz un tanc de la 800 m distanță și poate pătrunde în armuri cu o grosime de peste 500 mm.

Arma de 12,5 kg, care a fost folosită împotriva talibanilor din Afganistan, este un sistem lansat de pe umăr, capabil să neutralizeze un tanc cu o singură lovitură. Poate fi desfășurat în cinci secunde de un singur militar, este mai ușoară decât proiectilele antitanc Javelin pe care SUA le-au trimis în Ucraina și poate fi tras în spații închise.

Ministrul Wallace a mai spus că îl va invita pe omologul său rus, Serghei Șoigu, pentru discuții bilaterale la Londra, deși nu e deloc clar dacă întâlnirea va avea loc. „Suntem gata să discutăm chestiuni legate de preocupările de securitate reciprocă și să ne angajăm constructiv, cu bună-credință”, a declarat ministrul Wallace.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Foarte bine orice partener NATO ar trebui sa aiba sustinere din partea aliantei pentru a se apara.

    • Mai bine ar da fiecarui om din Ucraina cate o arma si cate un pistol. Sa faca razboi om cu om.

    • Nu mai conteaza ce vor confisca daca vor ajunge sa cotropeasca Ucraina…idea e sa le provoace cat mai multa suferinta rusilor si sa le faca o insurgenta ca talibanii in afganistan.

  2. Cu cat vor fi mai multe arme, cu atat vor fi mai multi morti dar de ambele parti; si perioada de lupte mai lunga. Nu cred ca are o minima sansa Ucraina sa castige o lupta/razboi cu Rusia, indiferent de arme

    • Ucraina nu poate câștiga singură un război cu Rusia, dar poate ajunge în situația în care costul pe care Rusia l-ar plăti să devină prohibitiv și toată acțiunea să devină un mare prejudiciu de imagine pentru ruși. Nici Finlanda nu i-a bătut pe ruși, dar le-a rupt dinții. Problema e că dacă Rusia domină aerian copios, ceea ce NATO nu pare dispusă să compenseze, scenariul ăsta nu se mai poate întâmpla. Dominație aeriană = imobilitate pentru trupele terestre. Lipsă de mobilitate = te face praf adversarul bucată cu bucată, până nu mai ai nimic. Dacă are supremația aeriană, Rusia alege condițiile fiecărui angajament și nu acceptă decât ce îi convine.

  3. Wallace nu a menționat ce rachete anti-tanc le livrează ucrainienilor. Ori ăsta e elementul esențial. Dacă le livrează rachete moderne în cantități semnificative, schimbă complet regulile jocului. Dacă folosesc doar oportunitatea ca să decanteze stocurile de LAW-80 de 94 de mm, nu se schimbă mai nimic. Sunt comparabile cu echipamentul portativ anti-tank sovietic pe care Ucraina sigur îl are pe stoc.

  4. Nu uitati de drone si alte chestii mici pentru razboi de gherila: ochelari cu vedere termala, veste antiglont, rachete portabile, rachete anti-aeriene

  5. Pantecul moale este in sud si transnistria..

  6. Daca va invada Ucraina, indiferent de motive, Rusia se face de râs.

  7. Bancu cu turcii si Stefan cel Maricel, varianta ruseasca: rusii trimit tancuri la granita ucrainei, englejii le trimit munitie anti-tanc si conditioneaza de ridicari de steaguri. Rusii trimit trupe in Belarus, iar englejii fac din nou livrari de arme conditionate de inaltari de steaguri. Intrigati, rusii ii intreaba pe engleji: auzi, da’ cu steagurile ce urmariti ? Dorim sa aratam ca ni se falfaie …