G4Media.ro

Marea Britanie a semnalat 30 de cazuri rare de coagulare a sângelui…

sursa foto: astrazeneca.com

Marea Britanie a semnalat 30 de cazuri rare de coagulare a sângelui după administrarea vaccinului AstraZeneca, din 18,1 milioane de doze administrate

Autoritatea britanică de reglementare în domeniul medicamentelor a anunțat că a identificat 30 de cazuri de evenimente rare de formare de cheaguri de sânge după utilizarea vaccinului AstraZeneca, cu 25 mai mult decât a raportat anterior, transmite Reuters.Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale susține că nu a primit nicio astfel de raportare în urma utilizării vaccinurilor produse de Pfizer/BioNTech.

Oficialii din domeniul sănătății încă mai cred că beneficiile vaccinului în prevenirea COVID-19 depășesc cu mult orice risc posibil de formare a cheagurilor de sânge, mai scrie Reuters.

La jumătatea lunii martie, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a anunțat că au fost înregistrate cinci cazuri rare de cheaguri de sânge la creier, în urma administrării a 11 milioane de doze de vaccin.

Joi, numărul a crescut: 22 de cazuri raportate de tromboză la nivelul sinusului venos cerebral, o afecțiune extrem de rară de coagulare, și alte 8 cazuri despre alte evenimente de coagulare asociate cu scăderea trombocitelor din sânge. Raportările s-au făcut în urma administrării a 18,1 milioane de doze de vaccin AstraZeneca.

sursa foto: astrazeneca.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Se moare de la vaccin,de la covid,de la anestezii dentare,de la fumat,de la sedentarism,in accidente rutiere,in accidente aviatice…Depinde ce loz ai tras.

  2. Incidenta trombozei sinusurilor venoase ale creierului in mod normal e de 2- 5 cazuri la un milion de persoane!
    La 18 milioane de vaccinați numărul de cazuri e 22.
    Despre ce vorbiți?
    Domnule Tăpălagă angajați profesioniști !
    Altfel începeți să fiți penibili!

    • Este adevarat, dar acele 2-5 cazuri sunt intr-un an intreg. Nu a trecut un an de cand oamenii au fost vaccinati cu AZ, doar de vreo 3 luni a inceput vaccinarea in anglia, deci in medie o luna jumate. Asa ca unii ar putea spune ca trebuie inmultit acest 22 cu 8. Adica 176 cazuri la 18 milioane pe an. Ceea ce ar fi cam 9 cazuri la un milion.

      In Germania ar fi fost 31 de cazuri la doar 2,7 milioane vaccinari cu AstraZeneca. Aparent din cauza ca, spre deosebire de englezi, au inceput vaccinarea cu tinerii. In UE e aprobat doar de doua luni, deci in medie persoanele au fost vaccinate cu o luna in urma. Inmultind cu 12, ar fi 372 cazuri anual. Raportat 2,7 milioane, deci ar fi 138 de cazuri la un milion anual. Ce-i drept, a anualiza riscul nu este tocmai corect, ca nu te vei vaccina in fiecare luna din an, si eventualul risc generat de vaccinarea cu AZ e posibil sa devina neglijabil la cateva luni dupa vaccinare.

      Dar in luna vaccinarii, riscul pare sa fie de cateva zeci de ori mai mare decat normal, pentru tineri. Majoritatea persoanelor afectate, 29 din 31 in Germania, au fost femei. O ipoteza este ca folosirea anticonceptionalelor a contribuit, acestea marind conform unor studii riscul de aproximativ 30 ori, chiar si fara vaccinare .

      Tocmai de asta inca se studiaza si evalueaza riscurile, lucrurile sunt complicate. Nu poti compara doar doua cifre seci si sa tragi o concluzie. Dar intr-adevar, la prima vedere nu pare sa fie o problema majora cu vaccinul. Poti accepta un risc marit de tromboze pentru o luna, daca esti protejat de un risc mult mai mare un timp mai lung, un an, sau cat va fi eficace vaccinul.

      Problema este ca la tineri riscul de deces la COVID este mai mic, deci e ceva mai greu de justificat riscul potential al AZ, asa ca pentru moment AZ a fost rezervat in Germania si alte tari pentru cei in varsta, deoarece acolo raportul intre riscuri si beneficii inclina mult mai puternic in favoarea vaccinului.

  3. Afectiunile rare sunt severe.