G4Media.ro

Marea Britanie acuză grupuri din China de atacuri cibernetice împotriva alegătorilor şi…

sursa foto: Pixabay/ Pete Linforth

Marea Britanie acuză grupuri din China de atacuri cibernetice împotriva alegătorilor şi parlamentarilor

Guvernul Regatului Unit a asociat luni un atac cibernetic prin care hackerii au accesat datele a milioane de alegători britanici şi ale parlamentarilor cu statul chinez, relatează CNBC, citată de News.ro.

”Pot confirma astăzi că actorii afiliaţi statului chinez au fost responsabili pentru două campanii cibernetice rău intenţionate care vizează instituţiile democratice şi parlamentarii noştri”, a declarat luni vicepremierul britanic Oliver Dowden, într-un discurs în faţa Parlamentului.

Acuzaţiile erau legate de un atac asupra Comisiei Electorale, agenţia independentă însărcinată cu stabilirea standardelor privind modul în care ar trebui să se desfăşoare alegerile din Regatul Unit. S-a spus că acele campanii au avut loc între 2021 şi 2022.

Atacul a fost identificat de Comisia Electorală în octombrie 2022, dar nu a fost dezvăluit până anul trecut.

Hackerii au accesat numele şi adresele oricărei persoane din Marea Britanie înregistrată pentru a vota între 2014 şi 2022, a declarat Comisia Electorală într-un anunţ public din 2023.

Dowden a spus că Regatul Unit consideră că China se află în spatele încercărilor de recunoaştere a parlamentarilor britanici care au avut loc în 2021.

El a spus că Statele Unite şi alţi parteneri internaţionali ai Regatului Unit vor emite declaraţii similare menite s”ă expune această activitatea şi… să tragă China la răspundere pentru modelele în curs de activitate ostilă care vizează democraţiile noastre colective”.

”Vrem acum să fim la fel de deschişi cu Camera şi cu publicul britanic. Acesta este cel mai recent dintr-un model clar de activitate ostilă originară din China”, a spus Dowden.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei în Regatul Unit nu a fost disponibil imediat pentru a comenta, atunci când a fost contactat de CNBC.

Anunţul din Regatul Unit este probabil să atragă furia Beijingului. Relaţiile dintre Regatul Unit şi China s-au înrăutăţit de-a lungul anilor, în special pe frontul tehnologic, în urma acţiunilor guvernului britanic menite să prevină riscurile de securitate naţională din partea companiilor de tehnologie chineze.

Unii parlamentari au făcut presiuni asupra guvernului Marii Britanii să ia măsuri mai dure împotriva Chinei.

Alianţa Interparlamentară pentru China, un grup transfrontalier de parlamentari care încearcă să reformeze politica privind China, a declarat luni, într-o postare pe platforma de socializare X, că ei, împreună cu alţi membri ai Parlamentului, activişti şi dizidenţi, au fost „”supuşi hărţuirii, uzurpării identităţii şi tentativelor de hacking din China de ceva timp.”

”Profitam de această ocazie pentru a sublinia că, deşi extrem de nedorit, disconfortul nostru păleşte în comparaţie cu dizidenţii chinezi care îşi riscă viaţa pentru a se opune Partidului Comunist Chinez. Este timpul să primească un sprijin mai mare pentru guvernele lor gazdă”, a spus grupul.

În 2020, de exemplu, guvernul Regatului Unit a interzis echipamentele de telecomunicaţii ale Huawei în reţeaua sa mobilă 5G, invocând preocupări de spionaj.

Huawei, la rândul său, neagă acuzaţiile şi spune că nu va coopera cu China pentru a spiona comunicaţiile occidentale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Occidentul s-a degradat groaznic și doar chelălăie că Rusia si China nu ii dă voie să fie democratic și interferează in afacerile interne.
    In paralel investește masiv in China ….
    Rețeta pentru dezastru