G4Media.ro

Marea Britanie adaugă profesia de îngrijitor social în lista meseriilor pentru care…

Sursa foto: Pexels

Marea Britanie adaugă profesia de îngrijitor social în lista meseriilor pentru care legea imigrației post-Brexit prevede acordarea de vize de muncă

Ministrul de interne britanic, Priti Patel, a anunțat intenția guvernului de adăuga profesia de îngrijitor social pe lista meseriilor pentru care legea imigrației post-Brexit prevede acordarea de vize de muncă, ca urmare a marelui deficit de lucrători din casele de îngrijire, provocat pe de-o parte de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar pe de altă parte de pandemia de Coronavirus, care a determinat foarte mulți lucrători să părăsească acest sector.

Cristina Irimie, fondatoarea agenției Happy People Learning Centre a comentat pentru rfi.ro măsura preconizată de guvernul britanic.

Cristina Irimie: Sinceră să fiu nu m-a surprins această măsură, știam că este doar o chestiune de timp până va fi adoptată. Mă bucură să văd că pragul salarial cerut este unul echitabil.

Mă bucură de asemenea că acești noi lucrători își pot extinde șederea în Marea Britanie pentru că eu cred că aceasta va contribui la realizarea unei campanii de recrutare reușite și eficiente.

Reporter: Care este pragul salarial minim pentru a lucra în acest domeniu în Marea Britanie?

Cristina Irimie: Pragul salarial minim este de 20.580 de lire pe an, mai mic decât cel obișnuit din legea imigrației de 25.600 de lire pe an, pentru că foarte mulți îngrijitori lucrau cu salariul minim pe economie de sub 9 lire pe oră.

Este o muncă foarte grea și atunci trebui să vii cu stimulente financiare ca să poți să vinzi o ofertă de muncă, iar munca lor era adeseori nerecunoscută din punct de vedere financiar.

Reporter: Dar pe lângă pragul salarial care a devenit practic nesemnificativ – £20.000 e o sumă mică pentru Londra – rămâne ca o condiție examenul de limbă engleză.

Cristina Irimie: Exact. Am verificat pentru România, de unde am recrutat în trecut îngrijitori pentru persoane în vârstă și numai la București pot fi date două dintre testele de limbă, unde se cere engleză la nivel academic, un test care va îngreuna venirea multor candidați.

Aș fi crezut că se cere testul celor care îl dau cei care solicită cetățenia sau pentru cei din țările la care este valabil dreptul de ședere nelimitat. Acel test este mult mai simplu decât acesta care se cere în condițiile actuale.

Reporter: Care va fi interesul cetățenilor români, oriunde s-ar afla ei, pentru aceste posturi de îngrijitori în case de îngrijire pentru persoane vulnerabile (vârstnici, persoane cu handicap?

Cristina Irimie: Interes ar fi, dar nu oameni de rând care să stea acasă și să-și caute informație. Este vorba de acea activitate de lobby pe care o făceam când recrutam din România înainte de Brexit. Este felul în care tu agenție de recrutare mediezi oferta, obții mai multe beneficii pentru solicitanți din partea angajatorului.

Trebuie să-l faci pe angajator să înțeleagă ce presupune această mutare în altă țară și ce fel de stimulente sunt importante pentru cei care vor să vină, iar acum la felul în care s-a prezentat situație pieței muncii din Marea Britanie în ultimii doi ani, aici chiar e nevoie să știe să-și vândă oferta.

Reporter: Cu atât mai mult cu cât aceste joburi sunt căutate nu doar în Marea Britanie. Populație îmbătrânită care are nevoie de îngrijire socială există peste tot în Europa și deci există o concurență din partea altor țări pentru Marea Britanie.

Cristina Irimie: Acesta va fi un alt lucru pe care-l voi aduce în atenția angajatorilor. Voi încerca o campanie de recrutare pentru acest domeniu și cred că voi reuși, nu într-un număr covârșitor, dar va fi o activitate intensă de pregătire a candidaților înainte de venirea în UK.

O alta parte va fi pregătirea testului de engleză pe care o voi supune angajatorilor făcându-i să înțeleagă că trebuie să suporte aceste costuri. Am verificat și în Germania sunt multe locuri de muncă în același domeniu unde nu trebuie să ai un test academic ca să demonstreze cunoștințe de limbă germană.

Reporter: Se întrevăd și alte profesii care ar putea fi adăugate la această listă de profesii deficitare din legea imigrației post-Brexit?

Cristina Irimie: Astăzi a fost o știre care spunea că s-ar putea să fie trimiși copii acasă în anumite școli din Anglia din cauza. Se pare că există tot mai multe sectoare ale economiei unde există un deficit de forță de muncă.

Știu în același timp că există numeroase stimulente financiare care sunt acordate pentru regenerarea forței de muncă autohtone în diferite domenii, dar care încă nu dă rezultate.

Cred că vor fi adăugate și alte domenii la această listă, dar dacă nu se vor schimba aceste criterii lingvistice, mi-e teamă că zidarul, tâmplarul, instalatorul, nu vor veni în Marea Britanie pentru că nu vor trece acest test de limbă.

Sursa foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ei, ce spuneam eu. ca este foarte prost platit, munca multa si grea. Sub salariul minim pe economie.. ce tare, ce sansa … nu. Poate daca ai cazare si masa, altfel, este goraznic, te duci practic sa mori de foame acolo, in loc sa o faci aici, desi aici daca ai unde sta fara credit sau chirie si un salariu minim o duci mai bine

    • În UK legal nu se lucrează sub salariul minim. In schimb îngrijitori de bătrâni nu sunt considerați calificați dar trebuie să facă calificare, se cere level3 în social care și training în fiecare an pe puțin 12 dar în unele cazuri se face și 25 sau mai mult.

  2. Muncile de jos, la discretie!