G4Media.ro

Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina în misiune de antrenament.…

10/10/2024. London, United Kingdom. Prime Minister Keir Starmer meets Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy and NATO Secretary General Mark Rutte for a trilateral meeting in 10 Downing Street. Picture by Simon Dawson / No 10 Downing Street

Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina în misiune de antrenament. Generalii britanici iau în considerare posibilitatea de a economisi bani în timp ce premierul Starmer îl găzduiește pe președintele Zelenski la Londra

Surse oficiale au dezvăluit în exclusivitate cotidianului The Times că șefii militari britanici iau în considerare trimiterea de trupe în Ucraina pentru a antrena soldați în locuri „izolate”, pentru a sprijini eforturile de recrutare ale Kievului.

Conform planurilor discutate, grupuri mici de instructori militari britanici s-ar deplasa în vestul țării pentru a oferi instruire de bază intensivă noilor recruți înainte ca aceștia să se îndrepte spre linia frontului din est.

Acest lucru ar rezolva unele dintre problemele logistice legate de trimiterea trupelor ucrainene la bazele britanice pentru instruire și ar economisi bani, potrivit a două surse la curent cu discuțiile.

Președintele Volodimir Zelenski a vizitat joi guvernul britanic pentru a discuta cu premierul Keir Starmer, ca parte a unui turneu în Europa pentru a obține un sprijin militar mai mare pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei. Zelenski și Starmer s-au îmbrățișat în față la Nr 10 înainte de discuții, la care participă și noul secretar general al NATO, Mark Rutte.

Vorbind în fața Downing Street, Rutte a spus că Occidentul ar trebui să „înceteze să se îngrijoreze” cu privire la posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. El a spus că Trump a înțeles că războiul din Ucraina a avut o influență asupra siguranței și securității viitoare a Statelor Unite.

El a mai spus că ar fi „legal” ca Marea Britanie și SUA să permită Ucrainei să tragă cu arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi rachetele Storm Shadow, în interiorul Rusiei, dar că „depinde de aliați” să le dea permisiunea.

În cadrul operațiunii militare multinaționale conduse de Marea Britanie, cu numele de cod Operațiunea Interflex, zeci de mii de soldați ucraineni au fost instruiți în Regatul Unit de la începutul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, ministrul apărării, John Healey, a recunoscut luna trecută că „cea mai mare constrângere” în ceea ce privește instruirea ucrainenilor a fost „furnizarea de către Ucraina a personalului pentru a fi instruit”.

O sursă din domeniul apărării din Regatul Unit a declarat că trimiterea de trupe britanice în Ucraina, în loc de efectuarea instruirii la baze militare din Regatul Unit, ar fi „mai ieftină pentru noi și mai bună pentru ei”. Sursa a declarat: „Am putea face [antrenamentul] mai repede acolo și ar fi foarte departe de linia frontului, în locuri izolate, astfel încât riscul ar fi mult mai scăzut”.

O sursă militară ucraineană a declarat că transferul instruirii în Ucraina ar trimite un „semnal militar-politic puternic” către alții și către Rusia însăși. Sursa a declarat că acest lucru ar marca, de asemenea, începutul unei desfășurări „de facto” a infrastructurii militare a NATO înapoi în Ucraina și ar fi un „factor puternic de descurajare”.

De asemenea, soldații britanici ar învăța de la trupele ucrainene tehnici de luptă și ar avea posibilitatea de a testa cele mai recente arme dezvoltate pentru război, a adăugat sursa.

Mai mult de 100 000 de militari ucraineni au urmat cursuri de formare în străinătate, în principal în Regatul Unit, Polonia, Franța și Germania, de la invazia la scară largă a Rusiei în 2022. Un oficial francez a declarat că aproape 15 000 de ucraineni au fost instruiți până acum de forțele armate franceze în cadrul unei misiuni a UE.

La începutul acestui an, președintele Franței, Emmanuel Macron, a evocat posibilitatea desfășurării de trupe NATO în Ucraina, adăugând că toate opțiunile pentru sprijinirea Ucrainei ar trebui să rămână deschise.

Ulterior, s-a aflat că Franța încearcă să formeze o coaliție de țări europene dispuse să trimită instructori militari în Ucraina, pe motiv că ar fi mai eficient să îi instruiască local. Discuții au fost purtate și în cadrul ministerului apărării din Regatul Unit.

Sursa ucraineană a declarat că speră ca leadership-ul britanic să inspire Franța să urmeze exemplul și să desfășoare activități de instruire în Ucraina, după ce discuțiile de la Paris par să fi stagnat din motive politice.

Operațiunea Interflex a fost înființată în Regatul Unit după ce operațiunea Orbital, programul de pregătire pe termen lung al armatei britanice în Ucraina, a trebuit să fie suspendată în 2022.

De atunci, un număr mic de militari britanici au fost trimiși în Ucraina pentru a ajuta la pregătirea medicală, deși detaliile misiunii sunt în mare parte secrete. Cea mai mare parte a pregătirii ucrainenilor de către Regatul Unit are loc în Marea Britanie.

Printre cei instruiți până acum în Marea Britanie s-au numărat foști șoferi de camion și vânzători, unii dintre ei ajungând în Marea Britanie în haine civile. Aceștia au fost supuși unui curs intensiv de cinci săptămâni, au învățat cum să tragă cu armele, au primit rucsacuri pline cu lucruri esențiale și apoi au fost trimiși înapoi în Ucraina pentru a primi pregătire de specialitate cu unitatea lor.

Vizita lui Zelenski la Londra a fost a doua sa vizită la nr. 10 de la venirea lui Starmer la putere, după ce, în iulie, acesta s-a adresat unei reuniuni extraordinare a cabinetului. Cei doi lideri s-au întâlnit cel mai recent la Organizația Națiunilor Unite din New York în urmă cu două săptămâni.

Zelenski și-a prezentat „planul de victorie” liderilor occidentali în timp ce făcea lobby pentru o asistență militară sporită, cum ar fi permisiunea de a utiliza echipamente, inclusiv rachete Storm Shadow furnizate de Regatul Unit, pentru a lovi ținte din Rusia.

Cu toate acestea, o astfel de aprobare are nevoie de sprijinul SUA din motive legate de țintire. Se crede că este puțin probabil ca președintele Joe Biden să o acorde din cauza preocupărilor legate de escaladarea războiului înainte de plecarea sa de la Casa Albă pe 20 ianuarie 2025.

Salutându-l pe Zelenski în Sala Pillared a nr. 10, Starmer a declarat că este „foarte important să putem arăta angajamentul nostru continuu de a sprijini Ucraina” și că a fost o șansă de a „trece prin plan, de a vorbi mai în detaliu”.

Sinistrul Healey, șeful Statului Major al Apărării, amiralul Sir Tony Radakin, și Sir Tim Barrow, consilierul pentru securitate națională al lui Starmer, s-au numărat printre persoanele de rang înalt implicate în întâlnirea cu ucrainenii.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina este de fier, secretarul apărării a confirmat recent extinderea operațiunii Interflex pentru a se desfășura pe parcursul anului 2025. Rămânem în discuții strânse cu partenerii noștri ucraineni cu privire la modul în care putem furniza cea mai bună ofertă de formare posibilă.” a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cum. Adica… Ar putea?? O fac sau nu. Oricum, membrele nato nu vor fi de acord. De mult voiau unele sa faca asta. In caz ca sunt atacati si mor acolo soldati nato ce se intampla… Începe ww3?

  2. „Sinistrul Healey, șeful Statului Major al Apărării”? :)))))))

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.