Marea Britanie ar trebui să se pregătească pentru războaie care să implice China, Rusia, Coreea de Nord și Iran, care vor izbucni în următorii cinci ani, a declarat ministrul britanic al Apărării
Grant Shapps a declarat că lumea a trecut la o fază „prebelică” pe măsură ce conflictele globale se intensifică și a îndemnat aliații din NATO să își mărească cheltuielile pentru apărare pentru a atinge obiectivul alianței de 2% din produsul intern brut.
Într-un discurs ținut la Lancaster House (clădire a ministerului britanic de Externe la Londra, n.r.), rezumat de cotidianul The Times, ministrul Shapps a declarat că adversarii Occidentului se înarmează pe ei înșiși și pe cei care îi reprezintă, ceea ce duce la o lume „mult mai periculoasă”, după atacurile aeriene de vineri ale Statelor Unite și Marii Britanii asupra rebelilor Houthis susținuți de Iran în Yemen.
El a declarat că Iranul a îmbogățit uraniu până la 83,7% în vederea obținerii unei arme nucleare. De asemenea, el a spus că rachetele balistice nord-coreene sunt folosite de Rusia pentru a lovi Ucraina.
Ministrul Shapps a avertizat că China urmărește acțiunile Occidentului în Ucraina după alegerea unui candidat anti-Beijing în Taiwan în acest weekend. „În timp ce Rusia își continuă campania ilegală în Ucraina, China evaluează dacă Occidentul își pierde răbdarea”, a spus el.
„Peste cinci ani, am putea avea în față mai multe teatre de operațiuni care implică Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. Întrebați-vă – uitându-vă la conflictele de astăzi din întreaga lume – este mai probabil ca numărul acestora să crească sau să se reducă? Bănuiesc că știm cu toții răspunsul – este probabil să crească. Dacă punem totul cap la cap, aceste amenințări combinate riscă să destrame ordinea internațională bazată pe reguli, stabilită pentru a menține pacea după cel de-al Doilea Război Mondial. Lumea de astăzi este, din păcate, mult mai periculoasă.” a adăugat ministrul Shapps.
Prim ministrul Rishi Sunak a promis să „susțină cuvintele cu fapte”, în timp ce rebelii Houthi continuă să lanseze atacuri în largul coastelor Yemenului. Apărut în fața parlamentarilor pentru prima dată de la atacurile aeriene de săptămâna trecută, premierul a declarat că intervenția britanică și americană a fost concepută ca o „acțiune unică și limitată”.
Dar, a spus el, nu va ezita să apere interesele britanice dacă atacurile vor continua și a precizat că dacă nu ar fi răspuns rachetelor și dronelor lansate săptămâna trecută asupra navei de război HMS Diamond ar fi transmis „mesajul periculos” că navele britanice sunt „un joc corect”.
Premierul Sunak a declarat că evaluările guvernamentale sugerează că niciun civil nu a murit în atacurile aeriene britanice, care au distrus 13 ținte în două locuri. Nouă clădiri au fost lovite la Bani, un loc de lansare pentru drone de recunoaștere și de atac, iar trei au fost lovite la aerodromul Abs. De asemenea, a fost distrus un lansator de rachete de croazieră Houthi care fusese lăsat în aer liber.
Shapps a insistat anterior asupra faptului că Marea Britanie și SUA au dorit ca loviturile aeriene de vineri să fie o acțiune unică, dar că sunt pregătite să ia măsuri suplimentare dacă grupul, pe care l-a descris ca fiind „agenți” și „huligani” iranieni, nu își încetează atacurile cu drone.
El a negat afirmațiile conform cărora atacurile ar fi fost o escaladare a conflictului din Gaza, insistând că a fost o apărare fără legătură cu transportul maritim global și cu dreptul de a naviga în apele internaționale.
În timp ce se pregătea să anunțe cea mai mare mobilizare terestră a Marii Britanii la NATO din ultimii 40 de ani, ministrul Shapps a declarat că cheltuielile pentru apărare vor continua să crească. El va anunța desfășurarea a 20.000 de militari în Europa de Est în cadrul unor exerciții coordonate după extinderea NATO de anul trecut, avertizând că „dividendele păcii” de după Războiul Rece s-au terminat.
Shapps a declarat că ar fi oferit rebelilor Houthi „prea multe informații” dacă parlamentarii ar fi dezbătut atacurile în avans. El a negat relatările potrivit cărora administrația americană ar fi fost iritată de avertismentul său că vor avea loc lovituri. Întrebat săptămâna trecută despre posibilele atacuri asupra țintelor Houthi, el a răspuns: „Urmăriți aici”.
„Am avut o strategie foarte deliberată de a-i anunța foarte clar pe Houthi și pe iranieni că, dacă nu se vor opri, atunci vor exista consecințe”, a declarat el pentru Times Radio. „Pot să vă spun că americanii și eu însumi, omologul meu de acolo, am coordonat foarte atent abordarea noastră față de acest lucru pentru a face în mod deliberat clar că trebuie să se oprească. Nu au făcut acest lucru. Și, bineînțeles, ați văzut consecințele”.
Loviturile au fost „făcute într-un mod care sperăm să trimită un mesaj foarte clar că nu poți avea în esență atacatori care să hărțuiască transportul maritim internațional în acest mod”, a declarat Shapps la BBC. „Există consecințe pentru acest tip de comportament huliganic, atacarea ilegală a navelor, și sper că acest lucru îi va face să se gândească din nou.”
„Sperăm din tot sufletul că vor trage o lecție din asta și vor înceta să mai hărțuiască transportul maritim care are tot dreptul să călătorească prin Marea Roșie – acestea sunt ape internaționale.” a adăugat el. Shapps a sugerat, de asemenea, că atacurile au fost concepute pentru a pune presiune asupra Iranului, spunând: „Vrem cu adevărat ca Teheranul, deci regimul iranian, să pună frâu acestor reprezentanți, care sunt antrenați de Iran, echipați de Iran, adesea [cu] informații transmise de Iran. Vrem să îi vedem intervenind aici și spunând „uite, ajunge, pentru că nu vrem să vedem cum se escaladează situația””.
Deși loviturile au fost concepute ca o „acțiune discretă”, el a avertizat: „Bineînțeles, dacă Houthi nu se opresc, va trebui să ne gândim din nou la asta”. El a spus că Marea Britanie are „absolut” capacitatea de a efectua noi lovituri.
Vorbind la Sky News, el a spus că Marea Britanie este pregătită să „ia deciziile care trebuie luate” dacă atacurile Houthi vor continua.
Houthi au susținut că atacurile au fost un răspuns la ofensiva israeliană din Gaza, dar Shapps a negat acest lucru, spunând: „Cincizeci de națiuni diferite au avut navele atacate, așa că este destul de clar că nu există o legătură între ele”.
Deși au existat îngrijorări cu privire la riscul ca Marea Britanie și SUA să fie antrenate într-un conflict regional mai amplu, Shapps a susținut: „Nu avem niciun interes să intrăm într-o abordare extinsă în Marea Roșie, vrem pur și simplu ca transportul maritim internațional să poată circula”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu