Marea Britanie: Asistentele medicale, din nou în grevă, în fața unui guvern inflexibil
Asistentele medicale britanice se află marți în a doua zi a unei greve naționale fără precedent pentru salarii mai bune și amenință că vor continua în fața unui guvern inflexibil, în ciuda amplorii crizei sociale, potrivit Le Figaro.
După o primă zi de grevă joia trecută, prima din ultimii 106 ani, asistentele medicale continuă să facă presiuni pentru o majorare substanțială a salariilor după ani de restricții în cadrul unui sistem public de sănătate (NHS) subfinanțat în mod cronic. Iar într-o Marea Britanie care se confruntă cu o inflație de 10%, au devenit un simbol al unei populații care suferă din cauza crizei costului vieții și care nu se simte suficient de sprijinită de guvern.
Lucrătorii feroviari, lucrătorii din domeniul logisticii, șoferii de ambulanță, poliția de frontieră, lucrătorii din aeroporturi etc – multe sectoare au decis să intre în grevă la sfârșitul acestui an, iar pentru mulți și la începutul lunii ianuarie. În timp ce unii britanici critică aceste greve, care uneori le perturbă planurile de Crăciun, asistentele medicale se bucură de un sprijin puternic în rândul populației. Ele au fost în prima linie în timpul pandemiei Covid-19 și suferă de o criză care afectează de ani de zile sistemul de sănătate publică gratuită foarte respectat. Potrivit unui sondaj YouGov publicat duminică în Sunday Times, aproape două treimi dintre britanici susțin greva asistentelor medicale și jumătate greva ambulanțelor, față de 37% care susțin greva lucrătorilor feroviari.
Această popularitate pune presiune asupra guvernului, care până acum a fost categoric în privința faptului că nu va modifica majorarea de 4% planificată pentru acest an, așa cum a recomandat un organism de experți care îl consiliază. Aflat luni într-o vizită în Letonia, prim-ministrul Rishi Sunak a apărat din nou abordarea „responsabilă și corectă” a guvernului său. „Tocmai pentru că este o problemă dificilă, avem un proces independent”, a spus el. A da mai mult ar fi nesustenabil pentru finanțele publice britanice, a repetat ministrul Sănătății, Steve Barclay, care a fost acuzat de un sindicat că s-a comportat ca un „macho man” în timpul negocierilor.
„Nu vor să vorbească cu noi despre subiectul tabu al salariilor”, a declarat luni Christina McAnea, secretarul general al sindicatului Unison, pentru BBC. „Singurul motiv pentru care continuăm (mișcarea) este pentru că nu avem cu cine să vorbim despre care este cu adevărat problema”, a declarat pentru Times Radio Patricia Marquis, directoarea din Anglia a principalului sindicat al asistentelor medicale, RCN, care are circa 100.000 de membri. „Din nefericire, dacă nu se înregistrează progrese, membrii noștri au votat pentru grevă, iar acest mandat este valabil timp de șase luni”, a adăugat ea, confirmând determinarea asistentelor medicale de a menține greva dacă va fi necesar.
Unitatea în cadrul conservatorilor a fost erodată
Dar, confruntată cu riscul de deteriorare în continuare a îngrijirii pacienților și cu popularitatea mișcării, unitatea în cadrul conservatorilor a fost erodată în ultimele zile. Unii parlamentari din tabăra premierului au îndemnat guvernul să o lase mai moale sau cel puțin să deschidă un dialog mai constructiv cu asistenții medicali. Au fost menționate mai multe posibilități, cum ar fi solicitarea unei noi recomandări din partea grupului de experți, dar guvernul nu pare dispus să accepte acest lucru pentru moment. Guvernul încearcă să limiteze impactul grevelor asupra populației. Acesta intenționează să mobilizeze miercuri 750 de militari pentru a-i înlocui pe șoferii de ambulanță aflați în grevă, iar 625 vor fi mobilizați pentru a-i înlocui pe ofițerii de poliție de frontieră.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank